Bornholms Brandvæsen: 'Stadig løse klippestykker efter stenskred i Vang'

Bornholms Brandvæsen: 'Stadig løse klippestykker efter stenskred i Vang'
Stenskredet fandt sted ved Vang Pier. Foto: Berit Hvassum
| 21. FEB 2021 • 18:16

21. FEB 2021 • 18:16

STENSKRED

Der sidder stadig løse klippestykker på klippevæggen efter lørdagens stenskred ved Vang Granitbrud.

Det fortæller indsatsleder hos Bornholms Brandvæsen, Kim Riis.

– Man skal blive på stien, hvis man er i området, siger han og opfordrer desuden til generel forsigtighed i områder med lodrette klipper. Det gælder især i Vang lige nu.

– Hvis man kigger på væggen kan man se, at der stadig står nogle løse klippestykker omkring de lodrette sprækker, hvor stenskreddet startede. De kan falde ned nu eller om ti år, så det er altid forbundet med en vis risiko at gå tæt på væggen, siger Kim Riis.

Stenskredet i Vang, der er det andet stenskred på det nordlige Bornholm indenfor få uger, tog cirka 20 tons granit med sig.

Pas på de lodrette vægge

Kim Riis understreger at stenskred er helt normale i klipperne og forekommer hele året.

– Det er bare ikke altid, man opdager det, for nogle gange er det kun 25 gram, der knækker af, andre gange 25 kg. Det er naturens lov, og hvis man går en tur, kan man se det alle de steder, hvor granitten står lodret, siger han.

Risikoen for stenskred er dog størst i de områder, hvor der er brudt granit, og her opfordrer indsatslederen til ekstra forsigtighed.

Kim Riis mener umiddelbart, at området, hvor stenskreddet er sket, tilhører kommunen. Men han overlader det videre arbejde med at finde ud af, hvad der skal ske med de nedfaldne sten til de kolleger, der møder ind på brandstationen mandag.