DF-jubel over beskyttelse af rødhætter: Vi er SÅ glade i dag

DF-jubel over beskyttelse af rødhætter: Vi er SÅ glade i dag
Rødhætterne kan ikke længere pilles ned med et administrativt pennestrøg. Det skal i fremtiden godkendes politisk. Foto: Jens-Erik Larsen
| 3. MAR 2021 • 10:57

3. MAR 2021 • 10:57

POLITIK

Regionskommunens natur- og miljøudvalg skulle på sit møde tirsdag blandt andet tage stilling til "retningslinjer for vejdriften i forhold til mulig kulturarv". Punktet omhandlede dermed blandt andet de bornholmske rødhætter – altså, de røde og hvide granitvejsten, man finder rundt om på Bornholm, men som har været truet, idet de for eksempel blev fjernet fra Bobbabrøddan i september sidste år.

Det skabte ikke så lidt debat og affødte en længere artikelserie i Bornholm Tidende, idet Dansk Folkeparti var blandt de første til at protestere og i en pressemeddelelse blandt andet skrev:

"I Dansk Folkeparti vil vi ikke acceptere hærværk på den bornholmske kulturarv".

På mødet tirsdag blev det så besluttet, at rødhætterne ikke længere kan pilles ned med et administrativt pennestrøg. Det skal i fremtiden godkendes politisk, hvilket får DF Bornholm til at skrive på Facebook:

"I efteråret gik vi ind i debatten om de bornholmske rødhætter, som blev fjernet uden grund – hvilket er forfærdeligt, da vi skal værne om det specifikt bornholmske. I dag har natur-og miljøudvalget på foranledning af den debat vi rejste, vedtaget at ingen af rødhætterne kan pilles ned uden politisk godkendelse. Det er en kæmpe sejr! Både for vores lokale kulturarv og for demokratiet!".

Man kan altså konstatere, at rødhætterne stadig kan pilles ned, men det vil kræve, at DF får et politisk flertal imod sig.

I dagsordenspunktet til tirsdagens møde kan man læse, at en del kulturarv allerede er beskyttet i museumsloven, samt at alle historiske vejsten er bevaringsværdige, men at ikke alle er fredede fortidsminder.

Det oplyses yderligere, at alle vejsten, der er over 100 år gamle, generelt er fortidsmindefredede, hvis de er synlige i terrænet. Men langt de fleste af vejstenene er ikke registrerede i Kulturstyrelsens database "Fund og Fortidsminder".

De hvide granitsteler med en rød top fungerer som kantpæle eller sat tæt på hinanden som autoværn. De vurderes ikke umiddelbart at have en alder, der gør, at de er omfattet af fortidsmindebeskyttelsen, men kan alligevel betragtes som en del af den bornholmske kulturarv.