Bornholmerlisten om retningslinjer: 'Samme skidt – nyt navn'
Kirstine van Sabben. Foto: Jens-Erik Larsen

POLITIK | BORNHOLM | GRATIS
9. JUL 2021 • 13:15
Niels Vesterlund Mathiesen
Journalist

Bornholmerlisten om retningslinjer: 'Samme skidt – nyt navn'

– I kan kalde det præcis, hvad I vil. Regelsæt, retningslinjer, spærretid er lig med mundkurv, skriver gruppeformanden for Bornholmerlisten, Kirstine Van Sabben, i en pressemeddelelse.

Hendes udmelding kommer, at Thomas Thors fredag holdt pressemøde om regionskommunens spærretid. Til pressemødet kom Thomas Thors med mindre ændringer til spærretiden. En af ændringer var, at spærretiden nu skal gå under navnet retningslinjer.

En stor del af årsagen til, at man indfører de nye retningslinjer op til et valg, er for at beskytte medarbejderne fra at blive hængt ud, kom det frem på pressemødet med Thomas Thors. Men det giver Kirstine van Sabben ikke meget for.

– Det er så ikke noget, jeg i mine 16 år i lokalpolitik har oplevet eller hørt om fra nogen medarbejdere. Overhovedet. Det er i øvrigt heller ikke derfor, at blandt andet Bornholmerlisten ytrer sig kritisk. Det er ikke møntet på enkelte medarbejdere. Men jeg er kommunalpolitiker, og jeg ser det som min største opgave at forbedre det samfund, vi lever i. For at kunne forbedre det, kræver det, at jeg ved, hvor tingene halter og ikke fungerer (godt nok). Den mulighed vil man fratage mig som politiker. Og man vil fratage ansatte at tage kontakt til mig og til pressen for at ytre sig, skriver Kirstine van Sabben i sin pressemeddelelse.

Under pressemødet blev det også gjort klart, at retningslinjerne er lavet, fordi der på Bornholm og i kommunen er en massiv mediedækning sammenlignet med andre kommuner. Det kan simpelthen blive for presset at være medarbejder i kommunen op til et kommunalvalg. Derfor vil man, som det stod skrevet i første pressemeddelelse fra kommunen, 'skrue ned' for åbenheden til pressen. Et ordvalg Thomas Thors til pressemødet tog afstand fra. Ikke desto mindre kan medier nu 'kun' tilgå direktioner, centerchefer eller kommunikationsfaglige i kommunen, hvis de vil have en kommentar fra kommunen og dens institutioner.

– Pressens opgave er at oplyse borgerne om det samfund, vi lever i. Og et kommunalvalg er en fejring af vort demokrati. Pressen oplyser borgerne om, hvad der rører sig og søger at gøre lokalpolitikken mere tilgængelig. På den måde bliver borgerne mere klædt på i forhold til, hvor de ønsker at sætte deres kryds ved et valg. Pressen kan jo kun danne et så reelt billede af den virkelige verden, hvis de har så mange vinkler med som muligt. Hvor er vi henne, når et styre på denne måde vil stække den frie presse? Jeg forstår simpelthen ikke Thors’ præmis om, at jo mere presse der er på Bornholm (i forhold til andre kommuner), des mere skal regionskommunen lukke sig om sig selv og faktisk helst undgå pressen. Det lugter, skriver Kirstine Van Sabben.

I sin pressemeddelelse kalder Kirstine van Sabben retningslinjerne formynderisk, og at det sender et dårligt signal til de ansatte i kommunen.

– Vi vil gerne skabe gode rammer og arbejdsvilkår for vores ansatte. Det er også bydende nødvendigt for at kunne fastholde og rekruttere den gode arbejdskraft. Giv tilliden tilbage til vores dygtige og dedikerede medarbejdere. Lad pressen gøre deres arbejde. Og overlad de politiske beslutninger til politikerne. Om det er sommerferie eller ej. Om det er valgkamp eller ej. Det er helt grundlæggende i et moderne demokrati, afslutter Kirstine van Sabben i sin pressemeddelelse. Flere nyheder