Blindekørsel og Oluf Høst-lys: Det er altid den første dag, der er den værste

Blindekørsel og Oluf Høst-lys: Det er altid den første dag, der er den værste
Der var dog mennesker, der vovede sig ud, selv om politiet har opfordret folk til at blive hjemme.
| ABONNENT | 9. FEB 2021 • 15:51
| ABONNENT
9. FEB 2021 • 15:51
Af:
foto: Jens-Erik Larsen

SNESTORM

To timers kørsel rundt på Bornholm tirsdag formiddag førte ikke til en voldsom konfrontation med den varslede snestorm. Det vilde vejr lurede i mørkegrå lavthængende skyer over havet omkring øen, men man skulle mindst være meteorolog for at gennemskue, hvor det bar hen, for vejrliget skiftede konstant karakter.

Ikke så snart fotografen havde kigget i retning af skoven og mumlet, "der er ikke meget dramatik i det her, det ligner jo et postkort," før udsynet blev totalt blokeret af en tæt grå snemasse, der gjorde det fuldstændig umuligt at orientere sig på vejen.

Stedvis lykkedes det solen at trænge gennem skylaget og sprede et gulligt, Oluf Høst-agtigt lys over alt det hvide. To minutter efter kunne man ikke se en hånd frem for sig. Turen fra Aakirkeby, hvor driverne lå mandshøje, til Aarsballe, var en skizofren blanding af pittoreske snelandskaber det ene sekund og blindekørsel gennem tæt snefog det næste.



Spændende, men ikke rigtig dramatisk. En hård østenvind blæste ind over de bare marker på Sydbornholm og det flade højland på Nordbornholm, men skabte ikke meget ravage på vejene. Sneen lå i små faner, som var nemme at køre over, og de store driver var for længst ryddet af vejen af sneplovene.

Der var simpelthen langt mellem bæltekøretøjerne, og vi skulle helt op på Borrelygsvejen, før det lykkedes at finde en forladt bil, der var gledet lidt ud i vejkanten.

– Falck er alt for effektive, sagde fotografen. Folk ved, at det er glat nu.

Der var dog mennesker, der vovede sig ud, selv om politiet har opfordret folk til at blive hjemme. Tæt på Klemensker trak en mand i løbetøj sit barn i en cykelanhænger op over marken. I dagens anledning var hjulene skiftet ud med meder, og det gik raskt afsted op mod byen.

– Det er en tilflytter, sagde fotografen, da han var tilbage i bilen.

Hagl og tøsne

Selv om temperaturen ifølge bilens måler lå tre grader under frysepunktet, havde sneen på Midtbornholm karakter af hagl og tøsne. På Nordbornholm dalede der til gengæld store bløde snefnug ned i skoven, hvor Jan Seerups kvæg græsser på skråningerne op til Hammerfyret. Der var store bølger i Sandvig, men i læ bag Hammerknuden åndede alt lutter idyl.

Heller ikke meget dramatik der.

Dorthe Ipsen fra vognmandsfirmaet Lennart Ipsen i Østerlars bekræfter, at tirsdagen har været rolig, alt taget i betragtning. Lennart Ipsen transporterer grise til slagtning i Rønne, og mange af svineproducenterne bor på C- og D-veje.

– Det var mandag, det var værst. Vi var ikke så godt forberedte, fordi det er så længe siden, vi har haft sne, og de små veje blev ikke ryddet. Det er især en udfordring at komme frem til gårdene om morgenen, når det er mørkt. Men vi har god kontakt til kommunen, så vi kunne køre efter sneploven, fortæller Dorthe Ipsen.

Lennart Ipsen er desuden en del af vinterberedskabet og kører snerydning for kommunen. Det blev ifølge Dorthe Ipsen en fordel, da en af firmaets dyretransporter satte sig fast mandag morgen.

– Det var heldigvis uden dyr. Og så var det i nærheden af Østermarie, så vi sendte en af vores egne rendegravere ned og trak ham fri.

De forsinkede grise er nu indlogeret i en hotelstald i Hasle, og Dorthe Ipsen forventer, at firmaet kan planlægge sig ud af de kommende dage, hvis der kommer mere sne.

– Vi rykker lidt rundt på aftalerne afhængig af hvor, sneen kommer. Det er altid den første dag, der er den værste.