Arter uddør i tusindtal: 'Det går forbløffende dårligt'

Arter uddør i tusindtal: 'Det går forbløffende dårligt'
Arkivfoto
| ABONNENT | 13. FEB 2021 • 09:03
| ABONNENT
13. FEB 2021 • 09:03

NATUR

Det er ikke en overdrivelse, når miljøministeren taler om en naturkrise.

Arter uddør i tusindtal, og det bekymrer både almindelige danskere og forskere.

– Der er en desperation over, at det, vi har postet en masse penge i og troet var godt i mange årtier, det virker ikke.

Det siger Jens Reddersen fra Nationalpark Mols Bjerge.

Han er biolog og ekspert i insekter, og han har set, hvordan det er gået tilbage for en lang række arter trods skrappere lovgivning og politiske indsatser.

– På trods af at man har brugt ufattelig mange penge på naturpleje de seneste 40 år, så går det faktisk forbløffende dårligt stadigvæk, siger Jens Reddersen til Bornholms Tidende.

Han tager dagsommerfugle som eksempel.

– Der er en håndfuld, blandt andet nældens takvinge, dagpåfugleøje og tidselsommerfugl, der lever på brændenælder og tidsler, og som lever i kulturlandskabet og kommer i folks haver. De har fået det bedre, siger Jens Reddersen.

Et politisk valg

Lige præcis det faktum, at disse sommerfugle flyver rundt for øjnene af folk, gør det svært at overbevise danskerne om at dagsommerfuglene har fået det dårligere.

Men det har de ifølge biologen fra Mols.

– Enhver sober opgørelse af de 75 arter vi har viser, at 90 procent går tilbage i større eller mindre grad, siger Jens Reddersen.

Ifølge naturvejlederen fra Nationalpark Mols Bjerge mangler der plads i Danmark.

– Mennesket er en meget ekspansiv art. Men man kan ikke nøjes med at have natur, der hvor landmændene ikke gider være. Der kommer på et tidspunkt en konflikt. Hvis vi skal vende udviklingen, så bliver vi nødt at imødegå udviklingen. Og jeg siger hvis, for det er jo et politisk valg. Man kan også vælge at sige: Jorden går ikke under, hvis 50 procent af klodens arter uddør. Men foreløbig er der et politisk flertal for, at vi skal imødegå udviklingen, siger Jens Reddersen.