Kommunen dyster om at blive Danmarks vildeste

Kommunen dyster om at blive Danmarks vildeste
Der er masser af vild natur på Bornholm. Her er det Svartingedal ved Hasle. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 13. FEB 2021 • 07:41
| ABONNENT
13. FEB 2021 • 07:41

NATUR

Skovfoged Ole Holm Pedersen fra Bornholms Regionskommune er vild med miljøminister Lea Wermelins nyeste initiativ: en landsdækkende konkurrence, hvor alle landets 98 kommuner inviteres til at deltage i kampen om at blive Danmarks vildeste kommune.

– Det ville jo næsten se dumt ud, hvis vi ikke var med, når nu miljøministeren er fra Bornholm, griner skovfogeden, men tilføjer så mere alvorligt:

– Vi har faktisk holdt møde i dag (onsdag, red.) i naturgruppen for at finde ud af, hvad vi kan bidrage med. Vi vil gerne være med, men hvordan, siger Ole Holm Pedersen.

Opfølgning på populær tv-serie

Konkurrencen sker i forlængelse af et borgerinddragende naturprojekt i Hjørring Kommune, hvor blandt andet rundkørsler og andre offentlige arealer blev fritaget for kommunal pleje – primært græsslåning – og overladt til sig selv. Hjørring Kommune konstaterede efterfølgende en voldsom fremgang fra 2019-2020 i antallet af sommerfugle, bier og svirrefluer.

Projektet i Hjørring blev fulgt af et tv-hold fra Danmarks Radio med tv-værten Frank Erichsen – også kendt som "Bonderøven" – i front. DR-serien "Gi' os naturen tilbage" blev fulgt af 500.000 seere, og nu følger Wermelin succésen op med en landsdækkende konkurrence:

– Da Hjørring Kommune gav plads til mere vild natur i stedet for græsørkener i haver og rundkørsler, myldrede det frem med sommerfugle og bier. Så tænk, hvis vi får hele Danmark og alle kommuner med på den rejse. Lige fra den lokale skolegård til boligblokken, plejehjemmet og idrætspladsen, siger miljøministeren i en pressemeddelelse.

Vi bruger mange penge på naturpleje

Nu skal naturgruppen, som er en forsamling af fagfolk med relation til skov, natur og landskaber i kommunens Naturafdeling under Center for Natur, Miljø og Fritid, have undersøgt de nærmere kriterier for konkurrencen.

– Vi skal have afklaret, hvad der menes med "kommune". Er det kun kommunens arealer, eller er det hele kommunen, der skal være med. Hvad med klipper, klippeløkker og strandenge, tæller det også med, og hvad med Naturstyrelsens arealer, siger Ole Holm Pedersen, der glæder sig til at komme i gang.

– Vi vil gerne være med i vilde kommuner. Der er masser at gøre, og vi er allerede i gang – vi har blandt andet et stort areal udlagt til urørt skov og 70-80 indhegninger, der afgræsses af dyr. Jeg tror, vi er en af de kommuner i Danmark, der bruger flest penge på naturpleje, siger Ole Holm Pedersen, der anslår at Bornholms Regionskommune i år sammenlagt råder over fem millioner kroner til formålet.

Kommunerne kan tilmelde sig konkurrencen frem til den 24. marts.

 


Info

Konkurrencen er en del af Miljøministeriets kampagne "Sammen om et VILDERE Danmark", hvor målet er at få både kommuner og danskerne generelt til at dyrke, hylde og omfavne den vilde natur.

Indsatserne vil blive fulgt af dommerpanelet, der ud over miljøminister Lea Wermelin består af bonde og tv-vært Frank Erichsen og biolog Morten DD Hansen fra Molslaboratoriet. Konkurrencen løber frem til udgangen af 2022, hvor kommunen med de vildeste idéer kåres.

 


Fakta

Et filmhold følger også denne gang konkurrencen, og optagelserne vil blive sendt i 2023 som anden sæson af "Gi os naturen tilbage" på DR.