Arkæologistuderende på Sorte Muld: 'Drømmen er at finde en guldgubbe'

Arkæologistuderende på Sorte Muld: 'Drømmen er at finde en guldgubbe'
Det arkæologiske arbejde på Sorte Muld blev mandag genoptaget efter et års coronapause. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 19. MAJ 2021 • 07:53
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
19. MAJ 2021 • 07:53

SORTE MULD

På et højdedrag udenfor Svaneke står en ung kvinde med en lille sten. Den har fået prikket små og helt regelmæssige huller gennem sig.

Karina Buhl læser arkæologi på universitetet i Aarhus, men det behøver man nu ikke at gøre for at se, at den her sten er et eller andet. Den har tjent et formål en gang.

Var man i tvivl, så er man det ikke, når man står på Sorte Muld: Bornholms vigtigste arkæologiske lokation, i omkring 1000 år øens magtcentrum gennem hele jernalderen – og for tiden en gang genstand for gravearbejde.

Karina Buhl er heller ikke så meget tvivl. Hun aner bare heller ikke, hvad meningen har været med hendes lille sten med huller. Men det ved hendes underviser.

– Det er en del af et ostekar, så der har nok været et gammelt mejeri her. Bornholms Andelsmejeri, spøger Jens Andresen, studielektor ved Aarhus Universitet.

Ny viden graves frem

Jens Andersen er veteran på Sorte Muld. Også tidligere år har han taget sine 3. årsstuderende med til Bornholm for at grave på juvelen fra jernalderen.

– Det giver rigtig meget erfaring, som vi ellers ikke ville have fået. Det er en essentiel del af vores uddannelse, at vi også får fingrene i jorden, og vi får også en mulighed for at formidle det sted, vi graver på, siger Christina Schultze, som de studerende meget professionelt har udnævnt til presseansvarlig.

– Vi bliver klogere på, hvad det egentlig vil sige at være arkæolog. Første gang vi var på gravetræning, handlede det mest om at lære redskaberne at kende og at lære at grave rundt om stenene. Nu lærer vi også at udføre resten af opgaverne, siger hun.

– Sorte Muld er en lokation, som vi har hørt rigtig meget om i undervisningen, fordi der er gjort så mange fund her. Og alligevel er der så alle de her store spørgsmål omkring stedet, fordi det ikke er gravet ud. Så det er super spændende, at vi kan være med til at grave ny viden frem, siger Christina Schultze.


– Det er en del af et ostekar, så der har nok været et gammelt mejeri her, siger Jens Andresen, studielektor ved Aarhus Universitet. Foto: Berit Hvassum

Første besøg på Bornholm

I det hele taget er det svært at finde noget, som de studerende her er spor utilfredse med.

– Det er også dejligt at kunne bo her i en måned og komme tættere på vores studiekammerater, før vi bliver færdige med vores bachelor, siger Karina Buhl.

– Jeg har heller aldrig været på Bornholm før, siger Christina Schultze.

– Det har jeg heller ikke, siger Karina Buhl.

– Så det er også spændende. Der er en helt anden natur her.

– Det er fantastisk, at vi er blevet taget så godt imod. Alle har gerne villet tale med os, og fritidsarkæologerne prøver at lære os at tale bornholmsk og fortæller os, hvor vi skal tage hen, siger Christina Schultze.

– Vi var også nede og bade i går, siger Karina Buhl.

De er også helt enige om, hvad drømmen er.

Hvilket fund skal der til, før turen til Bornholm har leveret også på den front?

– Drømmen er at finde en guldgubbe. Bare at finde én vil være stort, siger Christina Schultze.

– Ja, helt sikkert, siger Karina Buhl.

– Drømmen er at finde en guldgubbe.

 

Fem dage på Sorte Muld

Bornholms Tidende følger i denne uge de arkæologiske udgravninger på jernalderpladsen Sorte Muld udenfor Svaneke. Arbejdet blev mandag genoptaget efter et års coronapause.