Fem dage på Sorte Muld: Amerikaneren med dronen kan ende med at flytte hertil

Fem dage på Sorte Muld: Amerikaneren med dronen kan ende med at flytte hertil
28-årige Timmis Maddox er amerikaner fra Wisconsin. Han er arkæolog og i gang med sin PhD-afhandling. Den handler såmænd om Sorte Muld på Bornholm. Foto: Jens-Erik Larsen.
| ABONNENT | 23. MAJ 2021 • 12:43
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
23. MAJ 2021 • 12:43

SORTE MULD

 


Fem dage på Sorte Muld

Bornholms Tidende følger i denne uge de arkæologiske udgravninger på jernalderpladsen Sorte Muld udenfor Svaneke. Arbejdet blev mandag genoptaget efter et års coronapause.

Dette er den fjerde artikel i serien.



I ensom majestæt står en ung mand med briller og et lille fuldskæg og ser op i luften over Sorte Muld. I sine hænder har han noget, der ligner joysticket til en spillekonsol. På fjernstyringen sidder der en iPhone.

28-årige Timmis Maddox er amerikaner fra Wisconsin. Han er arkæolog og i gang med sin PhD-afhandling. Den handler såmænd om Sorte Muld på Bornholm, og fjernbetjeningen i hans hænder styrer en drone oppe i luften.

– Dronen tager billeder af bakken. I dag er det nogle indledende forsøg, før jeg skal være herude om natten med den. I næste uge skal jeg herud mellem midnat og klokken tre om natten for at få de virkelige billeder. Når vi kombinerer dronens billeder med georadar, kan vi skabe tre-dimensionelle modeller af, hvad der ligger under jorden, fortæller Timmis Maddox.

– Til den tid kommer jeg til at fotografere de samme steder om og om igen, fordi temperaturen i jorden vil falde i løbet af natten. De faldende temperaturer vil også påvirke det billede, som vi får frem.

– Dronen er ret simpelt at betjene. Alt hvad jeg behøver at gøre er at indstille koordinaterne på de steder, som vi gerne vil have billeder af. Den her koster cirka 2.000 dollar. Den var forholdsvis billig, og man får en god værdi for pengene. Det var en af grundene til, at jeg købte denne her model, siger Timmis Maddox.

Teknologi hjælper meget

Arkæologerne har allerede et første overblik over jernalderbyen i jorden under Sorte Muld. Det bykort fik de med georadar-målinger foretaget af østrigske videnskabsfolk. Timmis Maddoxs drone kan forædle det billede og forsyne det med endnu flere detaljer.

– Der er ting, som man ikke kan se med georadar. Her kan de her termo-infrarøde billeder understøtte og styrke det billede, som man får med georadar. Vi prøver simpelthen at dække alle vinkler og få den bedst mulige idé om, hvad vi har her, fortæller han.

– Vi er virkelig interesseret i at finde ud af, hvordan templet ligger i forhold til landskabet. Det får vi også en idé om sådan her, selvom erosion og pløjning betyder, at terrænet ikke er præcis det samme i dag som for 1500 år siden, fortæller Timmis Maddox.

– Det bliver virkelig interessant at forstå, hvad landskabet betød for jernalderfolket på Sorte Muld. Der var en grund til, at de byggede deres tempel på netop den plads, hvor de gjorde. Men hvorfor?

Han beordrer dronen til at lande for at skifte dens batterier. Timmis Maddox har døbt dronen Hugin efter den ene af Odins to ravne, der hjalp ham med at holde udkig. Hugin er af hankøn. Timmis Maddox omtaler ham som ”han” og ”ham”. Få minutter senere er Hugin tilbage i luften, hvor den summer rundt som en lille helikopter.

Pretty cool guy, siger Timmis Maddox.

– Han flyver lige tilbage og fortsætter det sted, hvor han var, da jeg tog ham ned.

Sorte Muld er favoritten

Når han deltager i årets udgravning, er det langt fra Timmis Maddoxs første møde med Sorte Muld. Han har kendt til stedet i fem år, og hans interesse for skandinavisk arkæologi startede allerede, da han var teenager.

Det er heller ikke umuligt, at han en dag vil blive fast inventar i bybilledet i Rønne og Svaneke, byer han fortæller, at han sætter meget stor pris på. Timmis Maddox kan sagtens se sig selv bo på Bornholm, i hvert fald i en længere periode.

– Min passion er skandinavisk arkæologi, og jeg tror, at jeg vil ende med at flytte hertil, når jeg har gjort min PhD færdig. På mange måder kan jeg også bedre lide Europa end USA. Jeg holder meget af menneskene, landskabet og maden i Europa. Er der mon overhovedet noget, som jeg ikke kan lide? siger han.

– Min interesse for skandinavisk arkæologi startede i mine allerførste år som arkæologistuderende. Jeg tog til England for at skrive min første store opgave, og her lærte jeg også om Sorte Muld og de andre steder i Norden, som pladsen her minder om.

– Jeg kan oprigtigt sige, at jeg elsker det her sted. Da jeg første gang kom her, sagde det bare klik. Alle arkæologer vil på et tidspunkt finde deres yndlingssted, og det her er mit.

– Sorte Muld har så mange aspekter. Skandinavisk arkæologi har en mystik over sig, jeg finder det simpelthen mere cool end noget som helst andet.

– Jeg bringer mine teknikker og færdigheder og teknologi som dronen her med til udgravningen. Senere håber jeg også at kunne bringe noget finansiering med mig, fortæller Timmis Maddox.

Kan man da få udgravninger i Skandinavien finansieret i USA?

– Ja, absolut. Der er videnskabelige selskaber, der er virkelig interesserede i steder som det her. De spytter hvert år penge i udgravninger af steder som det her. Nogle af dem lægger ret store beløb, enkelte af dem endda millioner af dollar.

Drøm om besøgscenter

Fra tidligere ophold på Bornholm kender Timmis Maddox også det nye besøgscenter på Hammershus. Sådan et kan han også sagtens se på Sorte Muld, fortæller han. Som 28-årig har han måske ligefrem en chance for at se stedet færdigudgravet, måske til den tid med besøgscenter også. Årtiers arbejde ligger stadig forude.

– Hvis det var op til mig, vil stedet her blive gravet langt mere ud, end det er nu. Jeg vil gerne se stedet her blive meget bedre forstået og meget mere populært, og at Bornholm bliver meget mere kendt for sin store arkæologiske rigdom. På den måde kan Sorte Muld igen blive lige så internationalt et sted, som det var for 1500 år siden, fortæller Timmis Maddox.

– Jeg kan helt sikkert sagtens forestille mig et permanent besøgscenter. Da jeg var med til at grave på Sorte Muld for to år siden, havde vi mere end 1.000 besøgende. Så det kan jeg helt sikkert sagtens forestille mig.