Leder: Guld under muld

Leder: Guld under muld
Foto: Jakob Marschner
| ABONNENT | 25. MAJ 2021 • 07:04
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
25. MAJ 2021 • 07:04

LEDER

Det er ikke for ingenting, at flere på Bornholm end i landet som helhed interesserer sig for fund fra fortiden. Den interesse og hele lille folkesport har sin rod i, at flere bornholmere end rest-danskere (hvis noget hedder det) selv har prøvet at finde noget flot og fint i jorden.

Ud af den interesse er for mange også vokset endnu en årsag til at være stolt af Bornholm. Gennem mange år har vi leveret en helt uforholdsmæssigt stor andel af den mængde danefæ, som Nationalmuseet får fra hele landet. I første række fordi Bornholm har meget rige fund fra alle historiske perioder fra den ældre stenalder til den sene middelalder.

Færre har tænkt det skridt videre, som Bornholms Museum heldigvis har i de senere år: Fortidens rigdom under jorden kan også i fremtid blive en kilde til rigdom på Bornholm. Helt konkret og bogstaveligt.

 

Tiden er inde til, at endnu flere på Bornholm spørger sig selv, hvad de kan gøre for at sikre Bornholm al den rigdom, som jorden under Sorte Muld dækker over.

 

Ligesom der findes gastro-turister, der rejser verden tynd i jagten på de bedste måltider, findes der også arkæo-turister, der rejser for at opleve verdens bedste arkæologi. Og de tager ikke alle sammen ned til pyramiderne. Mange af dem kan vi også få her forbi til os.

Sorte Muld ved Svaneke er i høj arkæologisk verdensklasse. Som den nu genoptagne udgravning snart igen vil vise, gør man her fund, der er globalt unikke, og som tilfører nye brikker til at stadig mere præcist billede af en stormandskultur gennem 1000 år i jernalderen. Ved at afdække flere af Sorte Mulds hemmeligheder kommer man i denne sommer endnu nogle skridt tættere på det daglige liv for jernalderhøvdingen af Bornholm og hans håndgangne hof.

Den seneste uge har avisens dækning af udgravningen vist et tema, der fylder for de fleste, der er med i arbejdet. Nemlig ønsket om at bornholmerne vil involvere sig endnu mere i Sorte Muld, at flere må tage medejerskab og være med i snakken om, hvad der skal ske med denne store arkæologiske juvel.

Lodsejer Torben Ipsen lagde for ved at kalde lokalsamfundet i og omkring Svaneke til at tale med om, hvad man ønsker. Selv er han om nogen gået foran med det gode eksempel, for han stiller kvit og frit sin jord til rådighed, vil ikke sælge den til staten og accepterer også helt uden sværdslag, at han aldrig igen kommer til at dyrke Sorte Mulds centrale del igen. Som chefarkæolog Finn Ole Nielsen minder om i avisen i dag, er det også noget af Danmarks absolut bedste landsbrugsjord, som Torben Ipsen her afstår fra nogensinde at dyrke.

I dag søger museet så frivillige. Kom med lige ind i hjertet af udgravningen og ræk selv en vigtig hånd, lyder invitationen. Tag plads ved vandsoldet, hvor man regner med, at måske endnu flere hundrede guldgubber vil blive fundet denne sommer. Man får sit navn registreret som finder, hvis det skulle være nødvendigt at motivere endnu mere.

De bornholmske fonde og Svaneke Bryghus gør det allerede. Nu er tiden inde til, at endnu flere på Bornholm spørger sig selv, hvad de kan gøre for at sikre Bornholm al den rigdom, som jorden under Sorte Muld dækker over.