Margrethe Watt husker tydeligt den dag i 1985, hvor hun blev ringet op og blev fortalt om fundet af de første seks guldgubber.
– Det var fritidsarkæologer, der fandt de første seks. Så måtte jeg jo herud med udrykning for at finde den sammenhæng, som de lå i, fortæller hun.
Med det samme stod det hende klart, at der ikke var andet for end at finkæmme stedet. Sorte Muld var ikke ukendt, der havde også været gravet i fyrrerne og sidst i forrige århundrede, og i gammel tid gik stedet under navnet ”Guldageren”. Legendarisk og mytisk, men aldrig gravet ud. Nu vidste Margrethe Watt, at det tilkom hende at tage de første stik med spaden. De kom i 1986, og året efter kom der flere, mange flere.
– Vi gravede i 25 uger i to sæsoner. Vi var syv-otte mand heroppe, og vi havde kun ét vandsold. Det første år soldede vi al pløjejorden: 600 kvadratmeter var det, en hel villahave. Året efter gravede vi så i de urørte lag, fortæller Margrethe Watt.
– Vi fandt 2.345 guldgubber, hvor over halvdelen lå i pløjelaget. Det kan man jo ikke bare have liggende, for så kommer folk jo. Så vi vandsoldede hele molevitten. Det gav 12.000 fundportioner, alt fra guldgubber til fiskeknogler, hvor en fundportion godt kunne være en hel pose fiskeknogler.