Alternativ stige fjernet: Nu er badebroen i Melsted færdig

Alternativ stige fjernet: Nu er badebroen i Melsted færdig
Badebroen i Melsted har stået færdig som bro et stykke tid. Men den har ikke kunne benyttes som badebro, da den har manglet en trappe eller stige fra broen og ned i vandet. En sådan er nu onsdag blevet bygget, og broen er nu officielt færdigbygget. Foto: Jacob Jepsen
FRITID | MELSTED | ABONNENT | 21. JUL 2021 • 15:20
FRITID | MELSTED | ABONNENT
21. JUL 2021 • 15:20

Badebroen i Melsted har stille og roligt taget form. Den har faktisk stået færdig som bro et stykke tid. Men den har ikke kunne benyttes som badebro, da der ikke har været en trappe eller stige fra broen og ned i vandet.

Men onsdag blev der bygget en stige, og broen er nu officielt færdigbygget. Endelig, vil mange Melstedboere nok mene. Nu kan man igen gå i vandet fra broen af i Melsted.

Seneste kommunale måling af badevandet ved Melsted var den 5. juni. Her var temperaturen på 18.8 grader. Derfor er der også flere og flere, der tripper for at komme i det efterhånden lune vand. Det er selvfølgelig en smagssag, om man vil kalde 18.8 grader lunt.

Den gamle bukkede under

Arbejdet med badebroen har stået på siden starten af maj. Og denne gang er der blevet bygget en mere stabil bro, hvor man blandt andet har gravet cylinderformede fundamenter i sandet, der vejer op til 7 ton. Nogle af dem er op til 3,5 meter høje. Langt størstedelen af fundamenterne er gravet ned i sandet.

Den tidligere badebro, der stod ved Melsted strand, bukkede under ved den seneste storm. Den blev krøllet helt sammen. Det mener man ikke, at den nye vil gøre. Men havets kræfter er voldsomme kræfter, fortalte Jesper Nielsen, sidst vi skrev om broen. Han er byggeleder ved entreprenørfirmaet Jens Møller, der har stået for store dele af badebroens opførelsen.

Men det har altså taget lidt tid at få bygget broen helt færdig. Vi skrev i start juni om projektet. Her blev det sagt af kommunen, at broen var færdig inden for to uger. Men der gik altså lidt længere tid end planlagt.

Efter sigende skyldes forsinkelsen på badebroen, at der har været mangel på materialer, til at få den bygget færdig. Blandt andet materialer til at bygge den famøse stige, der hjælper dig i vandet og op igen. Det førte blandt andet til, at man i Melsted tog sagen i egen hånd. De byggede selv en stige til broen.

– Det er lidt mærkeligt, at man laver en badebro, men ikke gør den færdig, fordi de ikke sætter nogen trappe på. Det burde man kunne finde ud, tænker jeg. Eventuelt bare noget interimistisk noget, der kunne fungere som midlertidig løsning, siger Gitte Giese, der bor i Melsted og benytter badebroen.

I arbejdet med broen har entreprenørfirmaet anlagt en arbejdsvej ned til broen. De har gravet i klitterne for at maskinerne kunne tilgå stranden. Derudover har de lagt sten ud i vandet, så den 45 tons tunge gravemaskine kunne køre ude i vandet uden at synke i.

Alt dette skal også til at ryddes op det næste stykke tid. Klitten skal rekonstrueres, stenene skal fjernes og vejpladerne bliver fjernet.

Ved første øjekast ligner det, at stigen er bygget specifikt til broen. Men det er altså bare en lånt stige fra et havebassin, der nu er blevet forfremmet til stige til havvand. Og den blev brugt. Foto: Jacob Jepsen

Hjemmelavet vandgang

Der har været det rene stige-anarki i mellemtiden. Det var nemlig ikke alle, der kunne vente på, at kommunen fik bygget broen helt færdig med en dertilhørende stige til vandet. Derfor har der i en periode været en til flere hjemmelavet badebrostiger, der sidder for enden af badebroen. Kommunen havde efter sigende også givet lov til, at melstedboerne måtte lave en egen midlertidig stige.

På broen sad en tidligere stige, der før var en stige til et stort havebassin. Men den nåede ikke helt ned i vandet. Derfor var den forlænget med en trappestige, der var bundet til og hang sammen med den anden stige. Den har længe fungeret som officiel stige for mange gæster. Og før den stige blev fastnet til broen, skulle man huske at pakke stige med hjemmefra sammen med frokost og snacks, når man skulle på strandtur i Melsted. Og hvis man ville benytte badebroen selvfølgelig. Udover stigen til havebassinet stod der også en helt normal stige, der var sat i vandet på siden af broen, hvor den også var bundet fast.

– Da broen var færdig men ingen stige havde, gik vi selv ned med en stige, hvor vi satte den i vandet. Og vi gik hjem med den igen, når vi var færdige, fordi vi ikke ville have, at nogen kunne komme til skade. Men vi har brugt den midlertidige stige, siden den blev sat op, siger Gitte Giese.

Men nu er der altså lavet en ”rigtig” stige til broen, der vil kunne benyttes fremover. Og det er Gitte Giese vældig glad for. Hvilket mange andre brugere af stranden formentlig også er. Dog er Gitte Giese stadig lidt forundret over hele processen med badebroen i Melsted.

– Det er jo på mange måder tåbeligt, at der ikke har været en færdig bro klar, da sommeren for alvor gik i gang. Men det har vi så nu, siger Gitte Giese.

Det har ikke været muligt at komme i kontakt med rette vedkommende i Bornholms Regionskommune. Vi vil gerne have spurgt til oprydningsarbejdet, der følger, og vi ville også gerne have spurgt ind til, hvad forsinkelsen af badebroen skyldtes. 

Sådan så det ud i start juni, da broen rejste sig fra havet. Her ses blandt andet de store cylinderformet fundamenter, der gerne skulle have broen til at stå igennem storm og uvejr. Foto: Jens-Erik Larsen