Aftenvandring i den glemte skov med første parket til svalernes natlogi

Aftenvandring i den glemte skov med første parket til svalernes natlogi
Der er en smuk udsigt over Baste Mose fra fugletårnet.
DELUXE | BASTE MOSE | Søndag 17. juli 2022 • 15:30
Af:
Søren P. Sillehoved
DELUXE | BASTE MOSE | Søndag 17. juli 2022 • 15:30

Baste Mose i Almindingen er en af øens bedste lokaliteter for fugle, samt planter og sommerfugle. Mosen har et fint fugletårn med handicapvenlig adgang og bænke, hvor man på en vindstille aften ofte kan høre tranernes trompetagtige fanfarer. Under selve vandreturen kan man se store flyvende guldsmede og smukke sommerfugle.

Vandreturen følger stien rundt om mosen, bagefter besøges Enebærskoven. Da man i midten af 1800 skulle tilplante den østlige del af Almindingen, glemte man ved en fejl dette område. Enebærskoven har derfor stadig en natur, der ligner noget fra middelalderen.

Efter turen kan man sidde på en bænk og spise den medbragte mad. Oppe fra tårnet begynder skuespillet ved skumrings tid, der er første parket. På grund af mosens mange insekter vil der om sommeren komme tusindvis af svaler. Efter deres fødesøgning bruger de mosens tagrør og siv som natlogi.

Når mørket falder på, optræder nattens flagermus på scenen. Små lydløse sorte spøgelser med store vinger flyver rundt over mosen og jager insekter. De trompeterende traner, svalerne og mørkets flagermus. Den aften glemmer man aldrig.

Baste Mose findes i Almindingen ved 17 kilometer stenen på landevejen mellem Rønne og Østermarie. Her er en god parkeringsplads, hvor en nem skovsti fører frem det handicap venlige fugletårn med en flot udsigt over mosen.

Fugletårnet ved Baste Mose har en handicapvenlig adgang.

En rådden sensation

Fra fugletårnet fører en sti til venstre langs kanten af mosen. Ved en åben eng findes resterne af et træ med syv stammer. Engang var grantræet berømt og kaldt for de ”syv søstre”. Da træet efter en storm faldt omkuld, dannede det syv selvstændige træer. Det er i dag en rådden sensation. På engen vokser mange orkideer af arten ægbladet fliglæbe.

Derfra følges stien med mosen på venstre side. Ved en sluse kommer mosens vand brusende og skaber en å. Den berømte Læså har sit udspring her og udløber i havet ved Boderne. Kort efter følger man bare stien til venstre med udsigt til mosens enge. Det område bliver kaldt ”botanik stien”, på grund af engenes mange blomster. Den modsatte side af mosen bliver stien kaldt ”ornitologi stien”, da man derfra har en fin kontakt med de ynglende fugle, især fra den lange gangbro over mosen. Senere må man forlade stien på grund af dybe grøfter og vandre gennem en ældre bøgeskov.

Sporet fører frem til cykelvejen, og man går mod venstre med flotte udsigter over mosen enge. Kort efter ses en mindre afmærket skovsti til venstre, der fører frem til den lange gangbro over mosen. Broen ender ved fugletårnet og parkeringspladsen.

Den lange gangbro over mosen. Læg mærke til skiltet Højlyngs stien, den lange rute på 67 km gennem øens Højlyng passerer også Baste Mose.

Middelalderlandskab

På den modsatte side af landevejen viser skilte vej til nogle sheltere med tilladt bålplads. På de mest fugtige steder må man vandre over gangbroer af brædder, men det forøger bare spændingen. Stien fører frem til Enebærskoven.

Området er indhegnet på grund af naturpleje med får og geder. Uden kreaturer ville det åbne landskab ændre sig med selvsåede træer og billedet af fortiden ændret. Her vokser slanke søjler af enebær og lave buskede former. Man bemærker de gamle fyrretræer og nogle enlige birketræer. Mellem de mange vandreblokke vokser høje aspe træer over flader med hedelyng og græs. Landskabet kan minde om middelalderen, sådan så den bornholmske højlyng ud engang. Der mangler kun en vogterdreng med bare ben i træsko.

Årsagen til den manglende beplantning var en forglemmelse. Måske skyldes den en fejl, men i dag er det tilgivet, her en dejlig stemning, man har den for sig selv. Der kommer ikke mange besøgende til dette område af Almindingen.

Enebær skoven, den glemte skov.

Svalerne reder sengen til stærene

Hjemturen er lettere. Man følger skovvejen mod venstre og igen til venstre ved den første skovsti. Den følges over bakken ender nede ved landevejen og parkeringspladsen ved Baste Mose.

Efter aftensmaden ved en af stedets bænke går man op i fugletårnet og venter. Tag et tæppe med, der bliver køligt, når solen går ned og farver mosen i flotte røde toner. Kort efter svæver rørhøgen over tårnet, rovfuglen kan ligne et spøgelsesskib. Snart kommer de første landsvaler flyvende, det er fortroppen af flere tusinde svaler, både bysvaler og brune digesvaler. Der flyver rundt over mosen og æder insekter inden de med et brus kaster sig ned i sivene, der bruges som sovested. Ofte er der så mange svaler, at sivene trykkes ned, på den måde reder de sengen til de senere stære.

Denne aftens sene forestilling er reserveret til natten flagermus. Når skumringen bliver til nat kommer de tavse flyvende inde fra skoven og jager insekter over mosen, indtil solen står op.

På det tidspunkt har man sovet længe i sengen derhjemme og måske drømt om den skønne stemning ved Baste Mose.

God tur.

Turens højdepunkter:

Den smukke natur ved Baste Mose.

De mange sommerfugle

Tranernes trompet fanfarer.

Enebær skovens middelalderlige natur

Aftenstemning med alle svalerne og nattens flagermus

Vandreturen rundt om mosen.

 

Hvad betyder Baste Mose?

Navnet skyldes ældre dages produktion af bast reb. Fra barken af lindetræer kunne man i ældre dage lave reb, mosen ligger også i en del af Almindingen der kaldes Lindebjerg. Mosen er yngleplads for traner, grågæs, flere par rørhøge, gråand, troldand og vandhøns.

Samtidig vokser der på engene og ude i mosen et væld af blomster og planter. Hele sommeren bemærkes især hvide kæruld og tidslerne der hjemsøges af et overvældende antal dagsommerfugle. Kejsekåber, admiraler, ildfugl, blåfugl, okkergul randøje, dagpåfugleøje, kålsommerfugle og nældens takvinge.

Kejserkåben er en af vore største dagsommerfugle.

Kæruld med store ”uldtotter”.

Nældens takvinge er Danmarks nationalsommerfugl.

Et rådyr står afventede på engen inden det forsvinder med høje spring.

På sivene ses mange guldsmede, her en torpedoplettet vandnymfe.

Fire traner på engene. Der yngler to par i Baste Mose.

En flok traner over Baste Mose.

Aftenstemning over mosen.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT