130-150 nyansatte: 'At det er bornholmere, der arbejder på testcentrene, ser jeg en stolthed over'

130-150 nyansatte: 'At det er bornholmere, der arbejder på testcentrene, ser jeg en stolthed over'
Man skal ville give det en ekstra skalle, da man har ansvaret for, at der er nogle mennesker, der har det godt på en arbejdsplads og ansvaret for, at driften kører i det pågældende center, siger Christa Melander Jensen, der er teamleder i Copenhagen Medicals lyntestcentre i Allinge, Svanke og Gudhjem. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 26. MAR 2021 • 20:34
Julia Aka Wille
Journalist
| ABONNENT
26. MAR 2021 • 20:34

BESKÆFTIGELSE

Med den nye titel som "test-ø" for genåbningen fulgte der anbefalinger om flere tests af bornholmerne, og den 1. marts var der pludselig 11 testcentre fordelt på Bornholm. Luna Lundsgaard, der er projektleder for Bornholm fra Copenhagen Medical, fortæller, at der er blevet ansat over 130 personer i deres i alt seks lyntestcentre på Bornholm.

– Et slag på tasken er omkring 130 til 150 nye ansatte, der alle har bopæl på Bornholm. Der er noget fint ved, at det er lokale, der arbejder i vores testcentre, og det, jeg fornemmer, er, at der er en stolthed over, det er de lokale, der varetager arbejdet i testcentrene.

– De kender jo også til Bornholm og bornholmere og ved, hvornår der er plads til en sludder og så videre.

Gået hurtigt

Bornholmske Christa Melander Jensen søgte både jobbet som poder og registrant ugen inden, de nye testcentre skulle åbne den 1. marts. Og siden da er det gået hurtigt.

– Jeg så jobopslaget tirsdag, torsdag kom jeg til samtale, lørdag var der oplæring, og min første vagt i et testcenter var mandag den 1. marts. Det gik rigtig hurtigt, og generelt har hele processen med de testcentre i forbindelse med den udvidede genåbning på Bornholm jo bare været superhurtig.

Christa Melander manglede job, da det vandrehjem, hun arbejdede på i sommers, stadig ikke er åben for sæsonen. Hun havde gået ledig siden oktober sidste år og savnede en hverdag, hvor der var noget at stå op om morgenen.

– Jeg gik og håbede på, at mit arbejde ville åbne op igen, men lige nu ved man jo ikke, hvornår det sker. Da jeg så jobopslaget fra Copenhagen Medical, tænkte jeg, at det var godt at holde mig beskæftiget i stedet for bare at gå derhjemme. Jeg havde gået ledig i omkring seks måneder, og jeg savnede kontakten med andre mennesker og glæden over at have noget at stå op til. Det var det, der drev det mig til at søge jobbet til at starte med, fortæller hun.

Arbejdet sig til teamleder

Luna Lundsgaard fortæller, at Copenhagen Medical har haft nogle erfarne fagpersoner fra København på Bornholm for at oplære, supervisere og uddanne de mange nye ansatte. Nu er det så meningen, at de skal udfases, og at de nyansatte skal begynde at varetage den daglige drift i testcentrene.

– Nu har vi haft en opgave for os med at oplære og supervisere, så vi ved, at testcentrene kører optimalt og sikkert. Stille og roligt vil personer ovrefra blive udfaset og blive erstattet af lokale, fortæller Luna Lundsgaard.

Christa Melander Jensen fik jobbet som poder, men har allerede nu arbejdet sig til titlen som teamleder for lyntestcentrene i Allinge, Svaneke og Gudhjem.

– Jeg startede som poder, men det er på relativ kort tid, at jeg har kunnet få noget mere ansvar. Det startede med små opgaver som at holde øje med lager, derefter fik jeg ansvaret for centret i nogle korte tidsrum, og så blev jeg i sidste uge hevet til samtale omkring teamlederstillingen. Det takkede jeg så ja til. Det hele er sket meget hurtigt, fortæller Christa Melander Jensen.

Projektleder Luna Lundsgaard fortæller, at der har været et godt samarbejde for at få testcentrene til at køre rundt.

– Der har været godt samarbejde med de lokale, borgerne og kommunen og en god respons på alle kanter for at få de helt nye testcentre til at køre optimalt.

Lange arbejdsdage

Christa Melander har ikke tidligere haft lederstillinger, men er vant til at være på en arbejdsplads, hvor der er mange bolde i luften. Hun har tidligere arbejdet i et kontrolcenter på en færge, og det hjælper hende nu i arbejdet som teamleder, hvor der kan forekomme daglige ændringer i arbejdsproceduren.

– Det er så nyt det hele, og der kommer nogle gange daglige ændringer i for eksempel affaldshåndteringen, hvor der pludselig skabes nye regler. Der er mange ting, der skal holdes styr på, så den daglige drift kører optimalt.

– Jeg bliver løbende prøvet af med de forskellige situationer, der forekommer. Det kan være med IT-nedbrud og alle mulige andre situationer, som man skal varetage og løse som teamleder, siger Christa Melander Jensen.

Hun arbejder syv dage om ugen, og dagene i testcentrene kan somme tider være lange, men Christa Melander er glad for sin nye teamlederstilling.

– Jeg kører hjemmefra klokken syv og er nok hjemme ved 17-tiden. Det er en lang dag, men det gjorde de også klart for mig, da jeg sagde ja til teamlederstillingen. Man skal ville give det en ekstra skalle, da man har ansvaret for, at der er nogle mennesker, der har det godt på en arbejdsplads og ansvaret for, at driften kører i det pågældende center.

– Det kan jeg godt lide. Jeg kan godt lide, at der er gang i den, og at der er ting, der skal gøres hele tiden. Jeg er også et ordensmenneske, så det skal helst spille.

– På længere sigt vil der komme flere teamledere til, som jeg kan sparre med, og som på kryds og tværs kan hjælpe til. Men i starten skal der lægges mange timer i arbejdet, fortæller Christa Melander.

En stolthed i arbejdet

Teamlederen sætter pris på, at de mange nyansatte er lokale. Det, mener hun, også resonerer med de borgere, der kommer ind for at blive testet i de bornholmske testcentre.

– Det er lige så vigtigt for borgere, der kommer herind, at det er bornholmere, der varetager arbejdspladserne. Det har været rigtig godt at få erfarne og dygtige personer hertil for at oplære, men det er fedt, at det på længere sigt skal styres lokalt. At det er bornholmere, der arbejder på testcentrene, ser jeg helt sikkert en stolthed over.

– Vi kender til, hvordan set-uppet er på Bornholm, man kender de borgere, der kommer og bliver testet. Det er naturligt, at en model i et testcenter i Bella Centret eller Parken i København har brug for nogle andre retningslinjer end et mindre center på Bornholm. Man kan jo nødvendigvis ikke tage en kasse og presse den ned over Bornholm, fordi den kasse fungerer andre steder i landet.

– Derfor er det fedt, at der bliver sat fokus på, og som er noget, jeg sætter stor pris på, at det er Bornholm og bornholmere, der skal være i testcentrene. Et andet aspekt er også, at Bornholm jo har brug for flere arbejdspladser, og så er det fedt at se, at der er så mange, der støtter op om det, afslutter Christa Melander Jensen.