Trods bopælspligt: Så mange boliger står tomme i Rønne

Trods bopælspligt: Så mange boliger står tomme i Rønne
Selvom der er bopælspligt i Rønne, står 260 boliger i uge 43 uden registreret beboer. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 22. NOV 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
22. NOV 2022 • 05:30

Selvom der er bopælspligt i Rønne, står 260 boliger uden registrerede beboere. Der er flere årsager, og nogle står tomme 'lovligt', men der er stadig en stor bunke sager, der ikke er blevet behandlet endnu. Tallet vil aldrig blive nul, vurderer kommunen.

Et faldefærdigt og tomt hus på Kapelvej 13 i Rønne har har vakt opsigt og fået omtale i medierne - især fordi der ikke har været nogen tilmeldt adressen i folkeregistret siden 1973, selvom huset ligger inden for lokalplan 103, hvor der er krav om helårsbeboelse.

Forklaringen på, hvorfor Kapelvej 13 kan stå tomt skal findes i, at den såkaldte femårsfrist er overskredet.

Det betyder groft sagt, at hvis et hus, der ellers er underlagt bopælspligt, står uden registreret beboer i fem år, så forsvinder kravet om bopælspligt.

Og det rejser spørgsmålet: Hvor mange andre huse står tomme inden for samme lokalplan i Rønne?

Svaret er 260.

Det viser en opgørelse fra kommunen, hvori der står, at der ved tomme boliger forstås boliger "hvor der er et krav om helårsbeboelse, og hvor der ifølge folkeregisteret ikke er tilmeldt nogen på adressen. Når der ikke er tilmeldt nogen til folkeregisteret på en adresse, kan det indikere, at bopælspligten ikke overholdes."

Kommunen understreger, at den løbende laver udtræk, og at tallet 260 er opgjort i uge 43.

Forklaring

I opgørelsen er de 260 boliger delt op i to kategorier: De sager, der er behandlet, og dem, der ikke er.

Ved udtrækket var der 84 boliger ud af de 260, som var behandlet, og som udgangspunkt godt må stå tomme. Ved nogle af tilfældene er årsagen - ligesom ved Kapelvej 13 - at femårsfristen er overskredet.

Men der kan også være andre årsager, forklarer Claus Munk, der er centerchef for regional udvikling, it og sekretariat ved Bornholms Regionskommune.

– En del af dem vil høre under femårsfristen, og en del af dem vil have fået samtykke til at fravige den her bopælspligt, for eksempel at de er registreret som pendlerbolig. Ved de 84 er der forskellige årsager til, hvorfor de godt må stå tomme.

Og så er der de resterende 176 boliger, som kommunen endnu ikke har afklaret, og som de ikke ved, hvad bliver brugt til.

– De kan eventuelt stå tomme lovligt eller ulovligt. Det ved vi ikke endnu, siger Claus Munk og nævner femdagesreglen som et bud på, hvorfor nogle boliger er registreret som tomme.

– Når du flytter, så skal du registre det (inden fem dage, red.), men det glemmer nogen. Der kan godt være en 5-10-15 boliger, hvor ejeren ikke er nået til det endnu, fordi de stadig ligger i flytterod. Og så kan det være ejendomme, der er under renovering, som man er fraflyttet, fordi de skal istandsættes, og det kan også være ejendomme, der er sat til salg. Og så kan det endelig igen være pendlerboliger. Det er boliger, vi skal kigge på.

– De 84 er der styr på. De 176 har vi ikke styr på, de skal afklares. Men efterhånden som de kommer igennem møllen, får vi styr på dem. Så er spørgsmålet, hvor mange nye kommer oven i bunken? opsummerer Claus Munk.

Ingen hjemmel

De 84 boliger, der som udgangspunkt godt må stå tomme, må ikke benyttes til midlertidige formål som eksempelvis ferie og fritidsophold, fremgår det af opgørelsen.

Men hvorvidt det bliver overholdt eller ej kan kommunen ikke vide.

– Vi skal ikke lave og laver ikke opsøgende tilsyn på sådan noget. Det gør vi, hvis der bliver rettet henvendelse fra en borgerforening eller en borger.

Claus Munk forklarer, at de ved mistanke kan lave udtræk for den enkelte bolig på vand- og elektricitetsforbrug og derved vurdere, om nogen opholder sig på adressen.

– Men hvis vi ikke har en begrundet mistanke for, at der sker noget, så kan vi ikke lave de her udtræk. Vi kan ikke præventivt gå ud og sige, at nu laver vi lige et tjek på et område i en af bopælspligts-byerne. Det har vi ikke hjemmel til.

Konsekvenser

Umiddelbart tænker Claus Munk ikke, at tallet 260 lyder voldsomt.

– Jeg ved ikke, hvad der er et passende tal for en kommune som Bornholm. Men i forhold til boliger, der er til salg og bliver renoveret, så er vi godt klar over, at der sker en voldsom stigning i antallet af specielt energirenoveringer. Hvis jeg kigger på den samlede volumen, så synes jeg ikke, det er voldsomt meget.

Hvad kan de tomme boliger have af konsekvenser? Der må vel være noget kommuneskat, som Bornholm går glip af ...

– Det har den konsekvens, at når der ikke er nogen, der benytter boligerne, så er der heller ingen, der lægger en økonomi på øen i forhold til skatteindtjening. Nu er jeg ude i eksempler, men måske er der ejere, der bor og betaler skat på Bornholm, som har flere boliger. Så lægger de selvfølgelig skat. Det gør så også, at hvis der står en tom bolig, kommer der ikke nogle nye beboere ind, der betaler skat til kommunen, siger Claus Munk.

– Men jeg vurderer ikke det omfang til at være voldsomt stort længere ..

Men det har det været?

– Det er klart, når man kigger historisk på tallet og der er sket et voldsomt fald i tallet af boliger, så må der også være sket en forøgning af folk, der for eksempel betaler skat på Bornholm, siger han uden at kunne komme med den præcise historiske udvikling.

Tallet vil falde

I kommunens opgørelse fremgår det, at antallet af boliger, der har stået tomme i mere end fem år uden at kommunens i sin tid har gjort indsigelse, vil falde i årene fremover.

Hvorfor vil de falde, og hvordan kan I være sikre på det?

– Vi kan godt være rimelig sikre på, det falder. Der er givet samtykke til pendling ved nogle af de her boliger, og når det samtykke bortfalder, så vil den ryge ind igen og have bopælspligt. Eller hvis der er renovation, så vil der ske et fald, siger Claus Munk og tilføjer:

– Det vil aldrig blive nul, for der vil komme nye til i den kategori. Hvis du har adresserne på de 84 boliger i dag og kigger på det igen om fem år, hedder det måske 60. Men hvis du spørger efter det samlede tal kunne det godt stadig hedde 84, fordi der så er kommet nye til, der har givet tilladelse.

Hvor godt overblik har kommunen generelt over, hvorvidt bopælspligten bliver overholdt eller ej?

– Jeg synes faktisk, vi har fået et godt overblik over det. Det havde vi ikke før 2021, hvor vi politisk gik ind og tilpassede området. Det er også derfor, vi har problemet med femårs-regelen, for det har været et problem historisk set. I dag kommer der ikke nye femårs-boliger til. Så snart vi ser, at en bolig har stået i en periode, bliver den prioriteret op, så vi sikrer, at den ikke har en forældelsesfrist, som gør vi misser chancen for at håndhæve noget.

Ved budgettet i 2021 blev det besluttet at styrke bopælspligtsindsatsen ved blandt andet at etablere et nyt team. Generelt er det Claus Munks oplevelse, at flere borgere henvender sig til kommunen præventivt for at blive klogere på reglerne.

– Jeg tror ikke, vi ikke får brug for den her indsats. Men det her med at vi kan opfordre borgerne til, at hvis de er i tvivl, så henvend jer i stedet for. Det er både i vores og deres interesse.

 

Tidende har forsøgt at få svar på, hvor mange boliger inden for lokalplan 103 i Rønne, der er behandlet men står tomme ulovligt. Uden at kunne komme med et præcist tal vurderer Claus Munk, at der er boliger i den kategori.

Det har dog ikke været muligt for kommunen at svare endeligt på forespørgslen, da der skal laves en manuel opgørelse, der ikke bare kan trækkes fra systemet, oplyser de i en mail.

 

Lokalplan 103

Lokalplan 103 i Rønne dækker over det centrale Rønne.

Groft optegnet er området indkredset af Nordre Kystvej op til Nordskovvej, ud omkring Nørre Løkke, Østre Ringvej, Strandvejen, Zahrtmannsvej og Munch Petersens Vej.

Bopælspligten er gældende i otte byer: Rønne, Nexø, Svaneke, Gudhjem, Allinge (men ikke Sandvig), Klemensker, Hasle og Aakirkeby.

I de øvrige bysamfund blev bopælspligten i helårsboliger fjernet i 2013, og beboere har mulighed for at ændre deres boligs status til fritidshus.