Povl Anker holdes i havn: Her er forklaringen

Povl Anker holdes i havn: Her er forklaringen
Povl Anker er sat på arbejde søndag. Dog ikke mellem klokken 17.45 og 22, hvor det er for farligt at afgå fra Leje 3. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 15. JAN 2023 • 15:35
NYHED | ABONNENT
15. JAN 2023 • 15:35

Bornholmslinjen holder Povl Anker i havn i fire timer søndag aften, når det værste stormvejr rammer Østersøen. Færgen ville godt kunne klare selve turen, men der er problemer ved afgangen, lyder forklaringen.

Det voldsomme stormvejr, der rammer Bornholm i løbet af søndagen, gør, at Bornholmslinjen er nødt til at sætte Povl Anker i aktion.

Men mellem klokken 17.45 og 22.00 bliver Povl Anker holdt i havn i Rønne grundet blæsevejret. Det er uhyre sjældent, at bølgerne er for store til, at den konventionelle færge kan sejle mellem Rønne og Ystad, og forklaringen skal faktisk også findes et lidt andet sted, forklarer Bornholmslinjens kommunikationschef, Jesper Maack.

– Det er lejet, som Povl Anker skal afgå fra, der gør, at vi er nødt til at være forsigtige. Normalt ville den afgå fra krydstogtkajen, hvor den stikker næsen direkte ud i vinden, og så kan den bruge sine maskinkræfter til bare at skubbe udad og komme afsted.

– Men fordi krydstogtkajen lige nu er under reparation, afgår den i stedet fra leje 3, hvor den skal bakke ud fra. Når færgen skal vende og kommer til at ligge stille, så er det den driver, fordi vindstødene bliver så voldsomme i den periode. Det er ikke så godt, når man skal til at vende rundt i så voldsomt vejr, som det bliver i dag, siger kommunikationschefen.

Ville sagtens kunne sejle

I sommers sank en del af krydstogtkajen i jorden grundet underminering, og arbejdet med at udbedre kajen er stadig i gang på Rønne Havn.

Man er derfor tvunget over ved leje 3 på Tysklandsvej, hvor forholdene er anderledes. Havde Povl Anker som normalt kunne afgå fra krydstogtkajen, havde der ikke været problemer med at sejle turen, forklarer Jesper Maack. Også selvom, der mellem 17.45 og 22 kan komme vindstød på over stormstyrke, som kan skabe på bølger på op til seks meter.

– Færgen ville sagtens kunne sejle i det tidsrum, men det handler simpelthen om, at vi ikke mener, det er forsvarligt fra leje 3, fordi vi ikke bare kan vende næsen op mod vinden og sige til maskinen: ”Så sejler vi”, fortæller Jesper Maack.

Den sidste dobbeltur med Povl Anker søndag aften stævner derfor først ud fra Rønne Havn klokken 22, og de sidste færgegæster, der tager rejsen fra Ystad, er dermed først i Rønne klokken 04.15 mandag morgen.

Sjældent tilfælde

Povl Anker har flere gange været indsat som reservefærge, når bølgerne er blevet for store for de to mindre katamaranfærger Express 1 og Max og før dem Leonora Christina-færgen.

Og man skal grave dybt i historiebøgerne for at finde eksempler, hvor Povl Anker ikke har kunnet redde dagen.

Et af de få eksempler var tilbage i 2014, da et stormvejr havde sat Leonora Christina ud af spil. Under normale omstændigheder skulle Povl Anker indsættes, og færgen ville også sagtens kunne have sejlet på havet på trods af den kraftige blæst. Her var det anløbet i Ystad Havn, der skabte problemer, fordi man vurderede, at det var for farligt lægge til kaj, når de polske færger også lagde til kaj i havnen i Ystad.

– Vi har i dag ikke et fast leje i Ystad til Povl Anker som tidligere. Vi bruger et "ekstraleje" syd for de polske færger. Med den forventede vindretning vil det ikke være muligt at besejle dette leje, før de polske færger er afgået - og i dette tilfælde vurderer vi, at Leonora Christina er tilbage i drift om eftermiddagen, lød forklaringen fra rederiet Færgen dengang.

Denne gang er det altså i stedet afgangen fra Rønne Havn, der holder den ellers pålidelige Povl Anker i havn for en stund. Bornholmslinjen forventer, at man sejler planmæssigt fra mandag morgen igen.