Nyt billetsystem på vej: BAT stiller garanti for fremtiden

Nyt billetsystem på vej: BAT stiller garanti for fremtiden
Det skal stadig være muligt at køre med BAT, selvom man ikke kan bruge en smartphone og en app. Det lover trafikchef Niels Rasmussen. Arkivfoto: Henrik Nielsen
TRAFIK | Tirsdag 16. januar 2024 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
TRAFIK | Tirsdag 16. januar 2024 • 15:30

Digitale billetsystemer vinder frem i den kollektive trafik, men trafikchef Niels Rasmussen hos BAT lover, at der også vil være løsninger, der ikke er digitale.

BAT befinder sig midt i en brydningstid. Den teknologiske udvikling går hurtigt, og det kommunale trafikselskab prøver at følge med til glæde for både sig selv og passagererne. Seneste eksempel er lukningen af BAT's egen billet-app og indførelsen af Rejsebillet.

– Der er rigtig mange fordele ved, at vi kommer med på et landsdækkende produkt. Det har også været et ønske, siger trafikchef Niels Rasmussen til BAT.

Skiftet fra BAT Mobilbillet til Rejsebillet er bare en af flere ændringer, der kommer til at ske i billetsystemet i de næste år. Der er en ny Rejsekort-app på vej, som skal erstatte det plastikkort, mange sikkert har liggende i tegnebogen. Den kommer BAT med på, formentlig i slutningen af året, fortæller Niels Rasmussen. Næste år følger en løsning for dem, der ikke kan finde ud af eller ønsker at bruge en app.

– Indtil videre fortsætter vi med de fysiske klippekort, og så kan man stadig købe kontant i bussen. I 2025 kommer der en ikke-digital løsning, hvor vi prøver at udfase kontantbetaling i busserne, og så kan man betale med almindelige betalingskort, men det er ikke noget, der er udviklet endnu, siger Niels Rasmussen.

Løsningen med betalingskort bliver udviklet af selskaberne bag Rejsebillet-appen. Det er en af grundene til, at BAT gerne vil med på den.

– Så kan vi få udskiftet vores meget gamle billetsystem i busserne, for det udgik af produktion i 1970'erne, så det er en museumsgenstand. Vi skal ud af det, og så skal vi arbejde med at finde nogle gode alternative produkter, så man stadig kan komme med bussen, uanset om man er meget teknisk funderet og kan bruge mobiltelefoner eller ikke kan, fortæller trafikchefen.

Ældrerådet følger med

Arbejdet skal foregå i dialog med både kommunalpolitikerne og BAT's brugerråd. I det sidder Lis Hansen som repræsentant for Bornholms Ældreråd, og hun stoler på, at BAT og Niels Rasmussen finder løsninger, så alle fortsat kan bruge busserne.

– Jeg har fokus på det og følger med i det. Jeg bruger selv bussen og har et Ø-kort, så jeg kan køre lige så meget, jeg vil. Jeg har indtryk af, at Niels hos BAT også tænker over, hvordan han kan servicere de ældre mennesker. Jeg er helt tryg ved det, han laver, og at der bliver en løsning til dem, der ikke kan håndtere den app, siger hun.

Selv hentede Lis Hansen Rejsebillet-appen, da BAT mandag fortalte, at det er den, man skal bruge i fremtiden.

– Den fungerer, ligesom hvis man bruger Mobilepay, og det er der rigtig mange ældre, der gør, så der bliver forskellen ikke så stor, tænker jeg, lyder det fra Lis Hansen.

Både som medlem af brugerrådet og buspassager synes hun, det er godt med en app og andre løsninger, så BAT kan servicere forskellige grupper.

– Jeg har selv siddet i bussen og set, at turister ikke kan finde ud af at bestille en billet, og jeg synes også, det er en rigtig god idé, at man tænker på de ældre mennesker, der ikke kan håndtere det med it, siger hun.

Alternative rabatordninger

Set fra Niels Rasmussens direktørstol er der kun en gene ved skiftet fra BAT's egen app til Rejsebillet, nemlig at de digitale klippekort forsvinder.

– Det elektroniske klippekort har de simpelthen ikke lavet på platformen. Det er den eneste ulempe, synes jeg. Derfor melder vi ud, at det må lukke. Til gengæld kan man stadig købe de fysiske klippekort på salgssteder, i vores webshop og i vores administration, siger Niels Rasmussen.

I år skal BAT arbejde videre med at finde alternative ordninger for mængderabat.

– I Rejsekort-appen får man noget mængderabat i en eller anden størrelse. Det er noget, vi skal arbejde med i 2024.

Det kan også godt være, vi kan udvikle nogle pendanter i 2024, som gør det attraktivt i fremtiden, men lige nu har man stadig de fysiske klippekort. Til gengæld har vi ikke det elektroniske, og det er den konsekvens, der er ved at lave et skifte og komme med på en landsdækkende platform, siger Niels Rasmussen.

I begyndelsen af februar melder BAT ud, hvor folk med ubrugte digitale klip kan få dem refunderet.

Niels Rasmussen håber, folk har forståelse for, at man ikke altid kan få det hele, når man skifter til noget nyt, og han henviser til BAT's hjemmeside, hvis man har spørgsmål i forbindelse med overgangen til Rejsebillet.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT