Lodsbåde er oftere på havet

Lodsbåde er oftere på havet
Lodsbåden Danpilot Papa ved lodsstationen i Allinge. Arkivfoto: Henrik Nielsen
TRAFIK | Søndag 29. september 2024 • 19:00
TRAFIK | Søndag 29. september 2024 • 19:00

Danpilot sender oftere lodser på havet for at hjælpe skibe med at manøvrere skibe sikkert gennem Danmark, skriver fagblad.

Den statslige lodsvirksomhed Danpilot, der blandt andet har en lodsstation i Allinge, har fået mere at lave. Siden 2022 er antallet af lodsvirksomhedens såkaldte transitlodsninger steget fra 9.000 til forventet 10.000 i år. Samtidig er lodsvirksomhedens totale antal lodsede sømil steget med 30 procent.

Det skriver fagbladet Søfart på baggrund af et interview med Danpilots administrerende direktør, Erik Merkes Nielsen.

– Vi ser, at flere af skibene tilvælger lods både på vej ud og ind af Østersøen, hvor vi tidligere mest assisterede skibene, når de sejlede med last ud af Østersøen. Vi ser mange ’nye’ – forstået som andre, skibe end tidligere sejle på Østersøen. De kender ikke farvandet så godt og vælger derfor at tage dansk lods om bord, siger Erik Merkes Nielsen til Søfart.

Danpilot tilbyder transitlodsninger gennem Danmark fra Skagen i nord til Bornholm i øst. Den længste transitlodsning er mellem Bornholm og Skagen via Storebælt, og er en almindeligt brugt lodsrute for store olieskibe, hvor lodserne vil guide fartøjerne sikkert gennem alle de snævre danske stræder.

Søfart skriver, at tal fra Søfartsstyrelsen bekræfter, at tankskibstrafikken på transitruten Storebælt siden 2021 er øget med 900 til godt 4.000 årlige transitter. Her er der tale om antal passager fra Bornholms Gat over Storebælt til Skagen og omvendt.

Den administrerende direktør i Danpilot giver i Søfart sit bud på, hvad en del af det forøgede aktivitetsniveau i lodseriet kan skyldes:

– Vi kan ikke dokumentere det sort på hvidt. Men det er vores klare opfattelse, at trafikken med russiske råvarer, særligt råolie, ud af Østersøen er øget siden 2021, og at den er fortsat med at stige i første halvår i år, siger Erik Merkes Nielsen.

Den øgede efterspørgsel efter lodser skyldes også, at trafikken til og fra Ruslands nabolande, der grænser op til Østersøen, er vokset.

– Tidligere fik de en stor del af de varer fra Rusland. Det ændrede transportmønster er også en del af forklaringen på stigningen i vores transitlodsninger siden 2021, forklarer Erik Merkes Nielsen til Søfart.

Danpilot har ifølge fagbladet ikke nogle oplysninger om, hvor mange skibe i transit, der afviser at få en dansk lods om bord.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT