Flere ladestandere: 'Det er noget, der skal gøres noget ved'

Flere ladestandere: 'Det er noget, der skal gøres noget ved'
Et transportabelt batteri ved Campus Bornholm er den eneste ladestander på Bornholm, der kan hurtigoplade elbiler med op til 350 kilowatt. Batteriet er et toårigt forsøg, der skal implementere lokalt produceret, bæredygtige og billige energikilder i tre europæiske øers energisystemer. Pressefoto: Nerve Smart Systems
NYHED | ABONNENT | 15. JUL 2022 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
15. JUL 2022 • 15:30

Der er brug for flere ladestandere på Bornholm. Det er en udvikling, der er i gang, og som går for langsomt for nogen. Der er grænser for, hvor meget kommunen kan gøre for at hjælpe udviklingen på vej, forklarer natur-, miljø- og planudvalgets forperson.

Kaos. Det ord brugte eksilbornholmer Jesper Poulsen, da han i et læserbrev kom med sin vurdering af forholdene for elbilejere på Bornholm i højsæsonen. Han er overbevist om, at der er alt for få ladere på Bornholm, og at de har for lav kapacitet. Samme pointer har han gjort gældende i et par mail til Helle Munk Ravnborg, som er forperson i natur-, miljø- og planudvalget.

Ellers har hun ikke hørt klager nogen steder fra, men hun har selv bemærket, at der er mange elbiler, der suser rundt på Bornholm, så hun er ikke i tvivl om, at der er brug for at udbygge den offentligt tilgængelige ladeinfrastruktur her på øen.

– Så jeg kan ikke forestille mig andet end, at det er noget, der skal gøres noget ved, siger Helle Munk Ravnborg (Enhedslisten) til Tidende.

Det vil være til gavn for både nuværende og kommende elbilejere på Bornholm og for dem, der gæster øen med en elbil, mener hun.

Kommunen kan lave udbud

Helle Munk Ravnborg er sikker på, at udviklingen går den rigtige vej. I år er der givet tilladelse til etablering af 24 ladestandere rundt omkring på øen, og der arbejdes på strømforsyning og tilslutning. Når det er på plads, kan den egentlige opsætning begynde. Desværre har det ikke kunne nås inden sommerferien, fortæller hun.

Derudover er energiselskabet OK ved at opstille hurtigladere på 50 kilowatt ved Coop-butikker i Rønne, Nexø, Aakirkeby, Hasle, Allinge og Gudhjem. Endelig har Vejdirektoratet for nylig givet støtte til etablering af to DC-ladere i Rønne. Det bliver formentlig to lynladere, fortæller Helle Munk Ravnborg. Der eksisterer desuden ladere, som regionskommunen har sat op med EU-finansiering, samt nogle, der er sat op på privat areal, men som er offentligt tilgængelige.

På spørgsmålet om hvad kommunen kan gøre for at hjælpe udviklingen på vej, svarer hun:

– Vi kan lave nogle udbud, og så kan vi håbe, at der er nogle, der bider til bolle, og med den nye lovgivning må vi også godt gå ind og støtte økonomisk, hvis vi har en særlig interesse i at få noget ladeinfrastruktur op. Jeg kan også bare se, at vores økonomi ikke tilsiger, at vi har vildt mange penge at gøre det med.

Rapport på vej

I forhold til kommunens rolle bemærker Helle Munk Ravnborg, at den heller ikke har sat benzinstationer op i tidens løb.

– Det har hele tiden været forestillingen, at det private marked ville tage fat på den her opgave. Og jeg ved, at Ewii bag Trefor også kigger på det her. Så jeg er egentlig fortrøstnings fuld nok i forhold til, at der skal komme til at ske noget, og det kommer til at ske i en eller anden takt, og det vil altid opleves som for langsomt af nogen, siger Helle Munk Ravnborg.

Hun tilføjer, at der er en rapport på vej, hvor kommunen har fået lavet et samlet overblik over, hvad der er brug for af ladeinfrastruktur. Det var et arbejde, der begyndte, inden hun blev valgt ind i kommunalbestyrelsen, men havde plads som borgerrepræsentant i det rådgivende klima- og bæredygtighedsudvalg. Når rapporten foreligger, har kommunen den information, som skal ligge til grund for de udbud, den måtte lave.

Batteri er interessant

Jesper Poulsen skriver i sit læserbrev, at det går fint at køre i elbil på Bornholm i vinterhalvåret, men at ladekapaciteten ikke er tilstrækkelig i højsæsonen. Ifølge Helle Munk Ravnborg kan man godt forestille sig, at midlertidige løsninger være en del af svaret om sommeren.

– Beof er i gang med at tjekke et stort batteri af. Det står ved campus lige nu. Sådan nogle løsninger kunne være meget interessante, for så har vi et sted at gøre af strømmen, når vi har for meget på forskellige tidspunkter. Det vil være rigtig fint, siger hun.

Batteriet ved Campus Bornholm er ifølge en oversigt på Destination Bornholms hjemmeside den eneste lader, der kan hurtigoplade elbiler med op til 350 kilowatt. Batteriløsningen er også interessant, fordi det bornholmske elnet næppe er stærkt nok til, at der kan etableres lynladere alle steder på øen.

– Det er det formentlig i Rønne og nogle få andre steder, men umiddelbart vil jeg ikke tippe på, at det er stærkt nok, hvis man vil have en lynlader ved rundkirken i Østerlars. Så det kræver en masse andre ting, og der kunne et batteri måske være en interessant løsning. Men det er noget af det, vi er i gang med at finde ud af, siger Helle Munk Ravnborg.

Destination Bornholm har en oversigt over offentligt tilgængelige ladestandere på Bornholm. Illustration: Destination Bornholm

 


Offentlige ladestandere på Bornholm


3700 Rønne

• Ndr. Kystvej 32 (p-plads foran Normal) – 22 kW AC med 2 udtag, 43 kW og 50 kW-hurtiglader med 2 stik

• Bådehavnsvej 3 (p-plads bag Velkomstcenteret) – 22 kW AC med 2 stik

• Snellemark 41D (p-plads ved Nybolig) – 22 kW AC med 2 stik

• Ullasvej 8 (Bornholms Hospital) – 2 x 22 kW AC med 2 stik

• Minervavej 1 (Campus Bornholm) – 350 kW DC High Power Charge

• Søndre Landevej 2 (Bornholms Lufthavn) – 2 x 22 kW AC med 2 stik

• Skansevej 2 (Bornholms Energi og Forsyning) – 2 x 22 kW AC med 2 stik

• Kraftvej 1 – 2 x 22 kW AC med 2 stik

• Industrivej 1 (overfor Jensen Danmark) – 22 kW AC med 2 stik

3720 Aakirkeby

• Damgade 10 (Dams Plads) – 22 kW AC med 2 udtag

3730 Nexø

• Sdr. Hammer 6 (ved Check Point Marine) – 22 kW med 2 udtag

• Toldbodgade 4 (p-plads ved Havnegrillen) – 22 kW AC med 2 udtag og 60 kW DC hurtiglader med 2 udtag

• Havnen 5 (p-plads på Nexø Havn) – 5 x 22 kW AC med 2 udtag

• Hovedgaden 6, Snogebæk (overfor Snogebæk Røgeri) – 22 kW AC med 2 udtag

• Fyrvejen 2A, Dueodde (ved p-plads) – 22 kW AC med 2 udtag

3740 Svaneke

• Brænderigænget 8 (p-plads overfor Pernille Bülow) – 22 kW AC med 2 udtag

3760 Gudhjem

• Helligdomsvej 1 (den store p-plads ved tankstationen) – 2 x 22 kW AC med 2 udtag

3770 Allinge

• Kæmpestranden 12 (p-plads ved Netto) – 22 kW AC med 2 udtag

• Kæmpestranden 2 (p-plads ved Nordbornholms Røgeri) – 22 kW AC med 2 udtag og 60 kW hurtiglader med 2 udtag

• Slotslyngvej 7 (ved stor p-plads for besøgende til Hammershus ) – 22 kW AC med 2 udtag

3790 Hasle

• Hasle Torv (ved det gamle rådhus) – 22 kW AC med 2 udtag

Kilde: Destination Bornholm