DAT i kovending: Vi fortsætter med at flyve

DAT i kovending: Vi fortsætter med at flyve
– Vi kan se, der rent faktisk har vist sig at være en øget betalingsvillighed fra de passagerer, der er tilbage, selvom vi har mistet mange passagerer. Arkivfoto: Berit Hvassum
TOPNYHED | ABONNENT | 26. OKT 2024 • 05:30
TOPNYHED | ABONNENT
26. OKT 2024 • 05:30

For et halvt år siden kunne DAT ikke få lukket ruten mellem Bornholm og København hurtigt nok. Men den spåede økonomiske katastrofe er udeblevet, og nu oplyser flyselskabet, at der med de høje billetpriser vil være basis for at flyve på ruten efter den 30. november næste år - selv uden kontrakt med kommune og region.


Hvis DAT kunne, lukkede flyselskabet ruten fra Bornholm til København i morgen.

Sådan lød den dystre besked fra DATs administrerende direktør, Jesper Rungholm, i slutningen af april. Udtalelsen faldt på baggrund af en situation, hvor ruten ifølge Rungholm på daværende tidspunkt genererede et underskud på halvanden million kroner om måneden. En håbløs situation, tilføjede den administrerende direktør.

Men nu har piben fået en anden lyd.

– Ruten kommer ikke til at lukke ned efter den 30. november næste år - uanset om hospitalet forlænger kontrakten eller ej. Det har vi ændret holdning til, siger Jesper Rungholm i dag.


– Vi kan se, der rent faktisk har vist sig at være en øget betalingsvillighed fra de passagerer, der er tilbage, selvom vi har mistet mange passagerer - næsten en femtedel. Det har afhjulpet det og givet os troen på, at der selv uden en hospitalskontrakt vil være basis for at flyve - om end et mindre flyveprogram end det, man ser i dag, lyder det fra DAT-direktøren.

Flyselskabet er indtil den 30. november næste år bundet af en rammeaftale med Region Hovedstaden og Bornholms Regionskommune om flyvninger til og fra København med henblik på at sikre transport af patienter, prøver samt personale til og fra Bornholm. I rammeaftalen stiller de to parter blandt andet krav til et minimum antal afgange samt kapacitet, og det er den, Jesper Rungholm henviser til som hospitalskontrakten.

– Der er ikke nogen god økonomi i den her rute, men det er heller ikke en katastrofe.




Jesper Rungholms udtalelser om flyrutens fremtid i slutningen af april vakte opsigt. Nu ser selskabet lidt mere positivt på situationen. Eget foto

 



En stabil, neutral situation

Flyselskabet har gennemgået nøgletallene for det seneste års trafik på ruten i starten af ugen for at revurdere, hvad selskabet mener om situationen. Det er på baggrund af den vurdering, DAT ikke længere rasler med sablen.

– Vi har en situation nu, hvor vi kan sige, at vi går ind i det år, vi har tilbage med hospitalskontrakten, med ro i hovedet forstået på den måde, at det ikke bliver værre og værre - men det bliver heller ikke bedre og bedre, fordi der skal en social rabatstøtteordning til for at forbedre situationen, siger Jesper Rungholm, der tilføjer:

– Vi er i en stabil, neutral situation lige nu og her: Vi er ikke overdrevet bekymrede for det år, der kommer, fordi trenden ikke er negativ - men stabil.

Men hvad viser nøgletallene så? Over det seneste år har DAT oplevet en passagernedgang på ruten på 17 procent. Den nedgang kommer efter en stigning på billetpriserne på grund af øgede omkostninger. Her er der tale om generelle omkostninger samt en øgning af passagerskatterne på mellem 22 og 24 procent over det seneste år, oplyser Jesper Rungholm, der fortsætter:


– Passagernedgangen har vi kompenseret for ved at skære i frekvensen (antal afgange, red.), så vi nu er nede på en minimumsfrekvens i forhold til vores aftale med hospitalet. Vi har en ekstra afgang om søndagen for at placere flyene rigtigt, men ellers er vi på den minimumsproduktion, vi skal være i henhold til serviceaftalen, siger Jesper Rungholm, der oplyser, at der er tale om en frekvensnedgang på 20 procent.

Disse passagerer er forsvundet

Ifølge DATs vurdering er det pensionister, børn og unge, der ikke længere rejser med flyet.

– De passagerer er væk, og det er faktisk den feedback, vi får fra dem: Med de priser vi har, ser vi de passagerer forsvinde. Det er de socialt svageste grupper, der ikke længere har råd til at flyve - det er helt tydeligt.

Men I kunne jo godt vælge at tilbyde flere billige billetter?



– For os giver det ingen mening at tilbyde billige billetter nu her, for pengene forsvinder i afgifter. En billigbillet er er ikke en mulighed mere, nej, ikke uden socialrabatstøtteordningen, som åbenbart er død og borte. Men politikerne bider ikke på, så folk må tage færgen, lyder det fra Jesper Rungholm.

Faktisk viser DATs analyse af situationen, at flyselskabet kan se en forskel i antallet af rejsende fra Bornholm og til Bornholm.

– Der er ikke en passagerafgift på billetten fra Bornholm, så den er billigere end billetten fra København, hvor der er en relativt stor passagerafgift. Vi kan se en trend i, at folk flyver fra øen - men tager færgen tilbage.

Det kan I se på antal passagerer?



– Ja. Det er ikke markant og dramatisk, men specielt på lavprisbilletten kan vi se forskellen, siger Jesper Rungholm, der opsummerer:

– Vi er enige om at sige, at situationen - og vores opfattelse af den - er neutral. Det er forstået på den måde, at vi, siden vi for et år siden blev klar over, at vi skulle sætte priserne markant op og frygtede for det, rent faktisk er lykkedes med at holde situationen nogenlunde neutral. I og med vi har skåret op mod 20 procent af frekvenserne væk. har vi også har skåret i omkostningerne, for det koster penge at flyve og holde flyene i drift.

Ny afgift vil ikke vælte læsset

Højere billetpriser har altså fået næsten en femtedel af passagererne til at vælge forlade flyet i forhold til for et år siden. Om bare to måneder får billetpriserne dog endnu et nøk opad, når der, som følge af en politisk aftale om grøn omstilling af luftfarten i Danmark, indføres en selvstændig passagerafgift på flyrejser. Afgiftens størrelse afhænger af længden på flyrejsen, og på indenrigsflyvninger kommer afgiften til at være 30 kroner per flyrejse i 2025.


Dermed er der udsigt til, at prisen på billetter fra den 1. januar og frem vil være det dyrere.

– Det er ikke et niveau, der kommer til at vælte læsset i foråret. Men det kommer heller ikke til at have nogen positiv effekt - det er stensikkert, siger Jesper Rungholm, der tilføjer:

– Det har vist sig, at vi har været i stand til at holde det nogenlunde neutralt, så vi vil tro, vi også vil kunne hente passagerafgiften ind og neutralisere den på en facon. Vi vil formodentlig se endnu et drop, men det er ikke noget, der kommer til at være livstruende.

Jesper Rungholms opsigtsvækkende udmelding i slutningen af april faldt umiddelbart efter offentliggørelsen af en analyse af flybetjeningen af Bornholm. Analysen viste blandt andet, at der er stigende omkostninger for flyselskaberne til drift af indenrigsruter i Danmark, at flyforbindelsen til København har stor betydning for det bornholmske samfund og at den gennemsnitlige CO2-udledning per passager er lavere med fly end færge.

Ny kontrakt afhænger af betingelser


Trafikkontaktrådet betonede på et efterfølgende møde, at det ser "med stor bekymring på den fremtidige flybetjening af Bornholm". Derfor anbefalede det at få afdækket muligheden for, at en operatør kan betjene flyruten til København via et EU-udbud med afsæt i den nuværende rammeaftale. En rammeaftale, der blandt andet påbyder DAT at flyve minimum seks afgang fra Bornholm samt fem afgange fra København på hverdage og størrelsen på flyene skal være af en type, der som minimum har 40 sæder.

Rammeaftalen udløber den 30. november næste år. Imens er Bornholms Regionskommune og Region Hovedstaden i gang med at følge op på Trafikkontaktrådets anbefaling.

Men har DAT tænkt sig at sige ja til en ny kontrakt?

– Det afhænger af betingelserne og økonomien. Vi har et godt samarbejde og en god dialog. I store træk har de nogle ønsker til nogle forbedrede frekvenser, og det kunne vi forestille os kommer i et nyt udbud. Hvis det viser sig, at de ønsker fordyrer produktionen væsentligt, så er det kun et spørgsmål om kroner, siger Jesper Rungholm, der tilføjer, at han ikke kan forestille sig, at der er et marked til to forskellige operatører på ruten.

Skulle det blive en realitet, at regionskommunen og Region Hovedstaden kommer frem til en løsning om ikke at indgå en ny aftale om flyvninger med et flyselskab, vil bornholmerne kunne se frem til endnu færre afgange end nu, da DAT så ikke er forpligtet til at flyve på samme niveau som nu.

– Så vil man formodentlig se en ændring i frekveksen, fordi vi så vil fjerne det ene fly. Det der ødelægger økonomien i ruten er ene og alene, at der skal bruges to fly på det program, vi har nu, hvor det i realiteten er et ét-fly-program, siger Jesper Rungholm.


Andre ruter er gode

DAT flyver også til to andre destinationer direkte fra Bornholm: Billund og Aalborg. Disse to ruter er ikke underlagt nogen kontrakt.

Flyselskabets kommercielle direktør, Robert Rungholm, har oplyst til Tidende, at DAT planlægger samme fartplan på ruterne næste år som i år. På begge ruter vil der være tale om to ugentlige afgange i skuldersæsonen og tre om ugen i sommerferien. I alt 128 afgange på Billund-ruten og 116 på Aalborg-ruten.

Når du siger, at økonomien er, som den er, vil det måske undre nogen, at I vil fortsætte med ruterne til Aalborg og Billund, da de ikke er underlagt nogen kontrakt. Hvorfor fortsætter I med det?


– Fordi økonomien på ruterne selvstændigt er okay. De ville aldrig nogensinde kunne bære flyene alene, men som ekstraproduktion på de fly, der alligevel flyver, er der faktisk økonomi på Billund og Aalborg med Billund lidt bedre end Aalborg. Vores analyse viser, at det bestemt ikke er noget, vi kommer til at lukke ned, siger Jesper Rungholm.

FÅ ABONNEMENT