Her er man en smule utålmodig: Hvad bliver der af den hundelufterpark?

Her er man en smule utålmodig: Hvad bliver der af den hundelufterpark?
Kim Ejlif Pedersen og kleiner münsterländeren Kaos i udkanten af Kannikeskoven i det vestlige Aakirkeby. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 17. MAR 2021 • 10:26
| ABONNENT
17. MAR 2021 • 10:26

OMRÅDEFORNYELSE

Som man kunne læse på tidende.dk søndag, har borgerne i Klemensker etableret en hundelufterpark for egne penge.

I Aakirkeby har en gruppe hundeejere længe haft et ønske om noget lignende, men processen er i øjeblikket forsinket af coronanedlukningen. Hundelufterparken i Aakirkeby er nemlig på listen over projekter, der skal finansieres af områdefornyelsespenge, og områdefornyelse kræver borgerinddragelse. Forsamlingsforbuddet har imidlertid nærmest umuliggjort borggerinddragende aktiviteter, og nu stiger utålmodigheden blandt byens hundeejere.

Jeg mangler noget fremdrift

Kim Ejlif Pedersen, der opdrætter jagthunde af Kleiner Münsterländer-racen, er en af dem, der er blevet træt af at vente.

Han lufter dagligt sine hunde i området omkring boligen i Aakirkeby, og han synes det går langsomt fremad med projekt hundelufterpark.

– Jeg kan tegne og regne, og jeg ville gerne have haft et forslag med i budgetforhandlingerne i efteråret 2019. Jeg var også i kontakt med formanden for borgerforeningen i Aakirkeby, men hørte ikke tilbage. Jeg mangler noget fremdrift, siger Kim Ejlif Pedersen og understreger, at han udtaler sig som privatperson.

Kannikeskoven er et oplagt område

Kim Ejlif Pedersen arbejder i Bornholms Regionskommunes Ejendomsservice og har derfor et relativt godt kendskab til kommunalt ejede arealer på Bornholm.

Men i hundeluftersagen taler han som privatperson. Hans bolig ligger i nærheden af Kannikeskoven, vest for Kannikegård, og det er ifølge Kim Ejlif Pedersen et velegnet sted at placere en hundelufterpark. Kommunen ejer nemlig også det tilstødende markareal syd for skoven.

– Det betyder, at man ville kunne lave en indhegning med blandet skov og mark. Så det er veloplagt til en hundelufterpark. Men det kunne ligeså godt være på Baunet, siger han.

Kirken er længe om at træffe afgørelser

Baunet har været i spil som hundelufterpark fra starten.

Arealet, der ligger mellem kirkegården, Valsemøllen og Natur Bornholm, ejes af menighedsrådet i Aakirkeby, og dele af arealet har i mange år været udlagt til kolonihaver. Menighedsrådet har tidligere meldt ud, at man er interesseret i at afhænde arealet, og menighedsrådsformand Kjeld Dale bekræfter, at der er igangværende forhandlinger med kommunen om overtagelse af grunden, men at der endnu ikke foreligger nogen formel aftale.

Mugen Adler, der er projektleder på områdefornyelsen i Aakirkeby, ser også Baunet som en oplagt mulighed. Hun faciliterer kontakten mellem aktørerne i alle sager vedrørende områdefornyelsen, og hun forsikrer, at hundelufterparken har topprioritet.

– Men arealet på Baunet ejes af kirken, og det betyder, at der er meget lange behandlingstider. Så vi skal drøfte i styregruppen, om vi vil vente på det, eller om vi hellere vil se på noget andet, siger Mugen Adler.

Nej til inspirationstur

I mellem tiden har hun foreslået hundeluftergruppen, som pt. har otte medlemmer, at tage ud og kigge på andre hundeparker på Bornholm for at indsamle inspiration.

Her har man meldt tilbage, at man hellere vil vente og se et konkret, økonomisk udspil på de arealer, der er i spil.

Kim Ejlif Pedersen vil også hellere kigge på konkrete forslag.

– Jeg har ikke brug for at komme ud at kigge på noget først, siger han.

Mugen Adler er imidlertid først i stand til at være konkret, når hun har undersøgt mulighederne til bunds.

– Jeg har et møde i eftermiddag om et areal og et par andre lokaliteter, jeg skal undersøge. I de tilfælde, hvor kommunen ikke ejer arealet, er der ejere eller andre aktører, der skal høres, og det tager tid, siger hun.

Gå selv – betal selv

Mugen Adler er den første til at beklage, at projektet skrider så langsomt frem.

– Det havde været nemmere, hvis vi kunne holde et borgermøde og høre de lokale og andre instanser på én gang. Men det er desværre ikke muligt under nedlukningen, siger hun.

Hvis hundelufternes tålmodighed er sluppet op, står det dem ifølge Mugen Adler frit for at gå sammen om et frivilligt projekt a la hundeparken i Klemensker.

– Det betyder bare, at de skal betale med deres egne penge, siger hun.

Hundeparken i Klemensker er anlagt på et areal, som er stillet til rådighed af kommunen. Projektet er finansieret af private midler og sponsorater. Ud over arealet har kommunen bidraget med et læs skærver.