Svømmehal planlægger stor jubilæumsgave til sig selv

Svømmehal planlægger stor jubilæumsgave til sig selv
Arkivfoto: Jesper Gynther
NYHED | GUDHJEM | ABONNENT | 22. MAR 2023 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | GUDHJEM | ABONNENT
22. MAR 2023 • 05:30

Hvis planen holder, tager Gudhjem Svømmehal første spadestik til et varmtvandsbassin i juni.

Selv om det endnu ikke eksisterer, har et varmtvandsbassin været en del af Gudhjem Svømmehals virkelighed i mange år. For tre år siden så det endda ud til, at første spadestik var lige på trapperne, men ak. Planerne lever dog i bedste velgående, og hvis det går, som svømmehallen håber, kan den give sig selv et nyt varmtvandsbassin og tilhørende omklædningslokaler i jubilæumsgave næste år.

Det fortæller formand Hans Jørgen Jensen i den erhvervsdrivende fond Fonden Gudhjem Svømmehal – Østbornholms årsberetning.

Arbejdet med et varmtvandsbassin har stået på i cirka 15 år, hvor det har vist sig svært at få hele økonomien på plads. Det har både ført til et nyt og grundigt gennemarbejdet projekt med mere fokus på bæredygtighed og en opdeling af projektet i to faser. Første fase handler om at etablere selve varmtvandsbassinet med tilhørende teknik, mens fase 2 handler om omklædning.

"Tidsplanen tilsiger, at første spadestik til fase 1 vil blive taget i juni 2023. Hvis tidsplanen holder, står byggeriet af fase 1 færdigt i august 2024", fortæller Hans Jørgen Jensen i årsrapporten.

– Nu er vi i fuld gang med at detailprojektere og lave myndighedsprojekt. Jeg regner med, at vi afleverer myndighedsprojekt til byggesagsbehandling fredag. Vi håber på at kunne have en relativt hurtig behandling af det. Vi har i hvert fald nogle rigtig gode rådgivere, som gør sig meget meget stor umage, for at alt skal være i orden, inden de sender det ind, siger han til Tidende.

Mere bæredygtigt projekt

Både det nye projekt og opdelingen i faser har haft positiv indflydelse på muligheden for at finansiere projektet, fremgår det af rapporten. Undervejs har svømmehallen fået afslag på en række ansøgninger med henvisning til, at det var lidt for ordinært. Det fik Gudhjem Svømmehal til at skifte rådgiver.

"Vi ønskede at få indarbejdet et betydeligt mere bæredygtigt element i projektet – såvel anlægsmæssigt som driftsmæssigt", fortæller Hans Jørgen Jensen.

Det nuværende OJ Ingeniører blev valgt til at gennemarbejde projektet, og samtidig blev det delt i to faser for at gøre det mere økonomisk overskueligt. Økonomien er på plads til første fase, og med et nyt og grundigt gennemarbejdet projekt i hånden har Gudhjem Svømmehal indledt jagten på yderligere finansiering.

"Målet er at samle kapital nok til, at vi kan gennemføre hele projektet på en gang. Der forventes at være en besparelse på en til halvanden million kroner ved at gennemføre hele projektet med såvel bassin som omklædning på én gang", fortæller Hans Jørgen Jensen i årsberetningen.

– Når vi får detailprojekteret og skal ud og hente tilbud, så er det allermest spændende, om håndværkerpriserne nogenlunde svarer til det, ingeniørerne regner sig frem til. Der krydser vi selvfølgelig fingre for, at det holder, siger Hans Jørgen Jensen.

Ny rekord i 2022

Og jubilæet? I august 2024 vil det være nøjagtig 25 år siden, Fonden Gudhjem Svømmehal – Østbornholm overtog driften af svømmehallen. Det var et tidspunkt, hvor hallen var gået konkurs, og hvor der var et stort behov for fremtidssikring af bygningen med de mange tekniske installationer.

Aktionen lykkedes, hallen har været udsat for en gennemgående renovering, og der er kommet styr på driftsøkonomien.

I 2022 omsatte Gudhjem Svømmehal for cirka 3,2 millioner kroner, og den kom ud af året med et overskud på 8.000 kroner. Årets samlede besøgstal landede på cirka 44.000, hvilket betyder, at man er tilbage på normalen efter coronaår med lange lukkeperioder. Med cirka 3.500 åbningstimer satte hallen ny rekord, fremgår det af årsrapporten.

Torsdag aften holder Støtteforeningen for Gudhjem Svømmehal generalforsamling. Det er støtteforeningen, der udpeger flertallet af bestyrelsesmedlemmerne i fonden.