Patienter i klemme: Lægeaftaler udskydes

Patienter i klemme: Lægeaftaler udskydes
Arkivfoto
NYHED | 25. NOV 2023 • 11:00
NYHED
25. NOV 2023 • 11:00

Ikke-akutte patienter risikerer at få udskudt aftalen med deres praktiserende læge. Pengekassen fra regionerne er brugt op for i år, og det får PLO til at anbefale, at lægerne arbejder mindre resten af året.

Flere patienter kan risikere at få udsat eller helt aflyst aftalen med deres praktiserende læge.

De praktiserende lægers faglige organisation (PLO) har nemlig opfordret til, at lægerne arbejder mindre resten af året, da man allerede har overskredet den økonomiske ramme, der er mellem regionerne og PLO.

PLO anbefaler derfor deres medlemmer, at der holdes ferie, tages efteruddannelse eller afspadseres resten af året. Og det betyder altså, at ikke-akutte patienter kan få udsat lægetiden. Det fortæller DR Bornholm lørdag morgen.

– Vi gør sådan set det, vi blev enige med PLO om, og det betyder, at alle læger skal nedskalere resten af året svarende til 4,6 arbejdsdage, og det er jo meget. Det er helt tosset, at det er endt sådan her, men det er den aftale, vi har med regionerne, og det synes jeg, vi skal til at have lavet om, siger formanden for de praktiserende læger på Bornholm Rikke Hjorth Westh til DR Bornholm.

Lægerne skal ikke straffes

Rammen for, hvad almen praksis må omsætte for i 2023, er 9.5 milliarder kroner, men den ramme står ifølge DR til at blive overskredet med op til 216 millioner kroner.

Danske Regioner har eftergivet de første 56 millioner, der er overskredet, fortæller Heino Knudsen (S), der er formand for Danske Regioners Lønnings- og Takstnævn til dr.dk. Derudover kan lægerne stadig behandle patienterne og få penge for det, men det vil betyde, at i den regulering, der vil være i stigning af vederlag næste år, den vil komme lidt langsommere, forklarer Heino Knudsen.

Og det er her, kæden hopper af hos PLO, for det vil i princippet betyde, at lægerne kan komme til at arbejde gratis.

– Jeg regner ikke med, lægerne skal straffes, det vil sige trækkes i forventet honorarfremgang næste år. Jeg regner med, at man skal hæve den her ramme, helt i overensstemmelse med den aftale, vi har, når der er sket noget ny sygelighed i befolkningen, som gør, at vi har mere at lave, siger formanden for PLO, Jørgen Skadborg.

Rikke Hjorth Westh fortæller til DR Bornholm, at den øgede arbejdsmængde dels skyldes, at folk har været mere syge, og dels at sygehusene og psykiatrien afhænder langt flere patienter til de praktiserende læger, hvorfor der har været et ekstra behov.

Lokalformanden for PLO forsikrer samtidig, at man kun rykker kontroller, hvor patienterne godt kan tåle det. Det kan for eksempel være patienter med kroniske sygdomme, og så kan det være ting, der ikke nødvendigvis er akutte som kontrol af p-piller, der bliver udsat.