Bornholmske læger har tilbagebetalt 280.000 kroner til regionen

NYHED | 7. MAJ 2023 • 19:43
NYHED
7. MAJ 2023 • 19:43

Danske læger tjente godt på en særlig ydelse under coronapandemien, men flere har skullet tilbagebetale penge til regionerne. Samlet set har bornholmske lægehuse tilbagebetalt mere end 280.000 kroner.

Bornholmske lægehuse har samlet tilbagebetalt mere end 280.000 kroner til Region Hovedstaden i hvad en ekspert kalder "danmarkshistoriens største tilbagebetalingssag for praktiserende læger". Samlet har danske lægehuse tilbagebetalt over 15 millioner kroner.

Det skriver TV2 på baggrund af en række aktindsigter i alle fem regioner.

Tilbagebetalingen handler om den såkaldte ydelse 4484, der under coronapandemiem gav praktiserende læger et honorar på 46 kroner hver gang, de udsendte en email til en patient med svar om, at deres coronatest var negativ. En ydelse, der ikke skulle være standard, men som de kunne bruge i særlige tilfælde - for svaret var jo tilgængeligt online på sundhed.dk.

Og selvom det ikke skulle være standard, blev der samlet sendt 539.000 mails ud landet over i de ni måneder, ydelsen eksisterede. Det svarer ifølge lektor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet, Kent Kristensen, til 2.600 mails hver eneste hverdag i de ni måneder, ydelsen eksisterede. Til TV2 udtaler han desuden, at der er tale om alvorligt misbrug.

På Bornholm er mere end 280.000 kroner blevet tilbagebetalt, hvoraf særligt to lægehuse har benyttet sig meget af ydelsen. Aakirkeby Lægehus har opkrævet 166.321 kroner, hvoraf 136.246 kroner er tilbagebetalt, mens Allinge Lægehus opkrævede 79.739 kroner, hvorfor 69.297 kroner er tilbagebetalt.

Til TV 2/Bornholm udtaler formand for PLO Bornholm og medindehaver af Allinge Lægehus, Rikke Hjorth Westh, at hun ikke ønsker at stille op til interview, men i stedet henviser til de udtalelser, landsformanden for PLO, Jørgen Skadborg, har givet til TV2:

– Under coronapandemien, i en meget presset situation, indgik vi desværre en aftale med Danske Regioner, der var uklar. Derfor misforstod en del læger, hvornår de skulle bruge den pågældende ydelse. Jeg er ærgerlig over forløbet, som vi i PLO har taget ved lære af – vi indgår ikke en tilsvarende, uklar aftale en anden gang. Og vi arbejder for, at der aftales et mere enkelt honorarsystem for de praktiserende læger med færre koder og færre typer af honorarer. Det vil mindske risikoen for forkert brug af overenskomstens ydelser.