Beboer på plejecenter: Jeg kan lige så godt flytte hjem i mit hus

Beboer på plejecenter: Jeg kan lige så godt flytte hjem i mit hus
Jens Munch tilbringer de fleste af døgnets timer i sengen med udsigt til et par træer og fuglene udenfor – og fjernsynet, som han er ved at være træt af at kigge på. – Men hvad skal jeg ellers lave?, siger han. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 23. SEP 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
23. SEP 2023 • 05:30

68-årige Jens Munch fortæller om en dagligdag på Plejecenter Klippebo, som han mener er præget af manglende personale. Social- og sundhedsudvalget har sat problemerne på dagsordenen på mandag.

Jens Munch har boet på Plejecenter Klippebo i Gudhjem i halvandet år, men nu har han ifølge eget udsagn opsagt lejligheden og er på vej til at flytte hjem til det hus, han stadig har i Svaneke.

– Jeg har et nødkald. Når jeg har brugt det, har jeg nogle gange ventet i op til et par timer, før der kom nogen. Hvis jeg havde problemer hjemme i Svaneke og trykkede nødkald, kom hjemmeplejen i løbet af en halv time.

Og derfor siger du, at så kan du lige så godt kan være derhjemme?

– Ja, for der har jeg jo en lille have med æble-, pære- og blommetræer, og der vil jeg hellere være, siger Jens Munch.

Der er så mange regler

Jens Munch er lige fyldt 68 år. Så han er ikke "meget gammel", men er havnet på Klippebo, fordi han har forskellige helbredsproblemer.

– Jeg kørte galt på vej til færgen i Ystad. En måneds tid senere begyndte jeg at få ondt i nakken og blive svimmel. Jeg gik og faldt, og så slog jeg knæet. Jeg havde kontakt med kommunen og fik hjemmepleje.

– Men der er så mange regler. De måtte ikke vande blomster. Jeg kunne have forstået det, hvis jeg havde haft et gartneri. Men jeg havde tre planter...

– Til sidst sagde visitatoren: Det er vist bedst, at du kommer på plejehjem, fortæller Jens Munch.

Var det fordi, du brokkede dig?

– Nej. Jeg vil helst ikke genere folk alt for meget, så jeg spurgte, om hjemmehjælpen ikke kunne ringe og spørge, om jeg havde brug for hjælp, før de kom.

Jens Munch er født i Rønne. Han har boet forskellige steder. Mest på Bornholm. Men også i USA i en del år.

– Jeg var gift med en amerikaner, så blev vi skilt, og jeg flyttede hjem igen og mødte en nordmand og blev gift med hende. Vi købte en gård i Saltuna med udsigt til Christiansø. Så blev vi skilt, og jeg flyttede til Svaneke, fortæller Jens Munch.

Jens Munch har haft flere forskellige job – han har bygget møbler, været kok, haft fåreavl og det sidste job var hos Hasle Refractories.

Skulle snakke med de gamle

Da Jens Munch blev visiteret til Klippebo var han egentlig ikke utilfreds:

– Jeg havde jo kun regnet med at skulle være her i tre måneder eller noget. Nu har jeg været her i halvandet år.

– Jeg var så naiv, at jeg troede, at det med plejehjem måske kunne være meget sjov. For så kunne jeg tale med de gamle om deres ungdom.

Men der er ikke nogle at tale med?

– Nej, desværre. De fleste beboere er meget dårlige, siger Jens Munch.

Jens Munch tegner et billede af en hverdag på Klippebo, hvor demente beboere fylder meget, og hvor der er for lidt personale.

– Da jeg kom herop, bad jeg om at komme ned i svømmehallen ved siden af. Jeg kunne selv køre derned i min kørestol. Så skulle de bare køre mig hjem. Jeg ville gerne være i form. Men det havde de ikke tid til, og det blev ikke til noget.

Hoften er ødelagt

Jens Munch faldt på et tidspunkt ud af sengen og fik, selv om han var imod det, sat en sengehest på sengen. Den mener han var medvirkende årsag til, at det kom til at gå helt galt, da han fik ødelagt den ene hofte.

– Jeg har ikke kunnet forstå, at det blev ved med at gøre ondt, både i hoften og i knæet. Så sagde en overlæge til mig, at mit venstre ben er blevet to centimeter kortere end det højre, og at min hofte er fuldstændig smadret.

– Jeg regnede med, at det var noget, jeg skulle træne det væk. Men hoften er så ødelagt, at lægerne ikke vil røre ved den, siger Jens Munch.

Derfor tilbringer Jens Munch nu de fleste af døgnets timer i sin seng i lejligheden på første sal. Han ser masser af fjernsyn, men erklærer, at han er ved at være træt af det.

Han får varm mad fra Born Trans tll middag, og den er han godt tilfreds med, og så får han leveret madvarer fra brugsen i Gudhjem til de øvrige måltider.

Klippebo
Plejecenter Klippebo er et somatisk plejecenter, der henvender sig til borgere med betydelig og varig fysisk og/eller psykosocial funktionsnedsættelse, der er berettiget til hjælp og støtte efter servicelovens §83 og §83a.

Plejecenter Klippebo er et nyt byggeri efter loven om almene boliger. Bygningen er opført i to etager med 20 lejligheder på hver etage.

De kan jo ikke gøre for det

– Medarbejderne har ikke tid til noget som helst. De glemmer mig somme tider, fordi jeg er så nem, og fordi de har så mange demente at tage sig af.

– Jeg havde en genbo, der lå og råbte hjælp mig-hjælp mig. En anden dement beboer kom ind til mig flere gange. Jeg fik personalet til at låse døren, for det gad jeg ikke. Og vi har haft et par skrigere, der lå og jamrede sig hele natten. Det kunne jeg næsten ikke holde ud. Det er skide synd, for de demente kan jo ikke gøre for det, siger Jens Munch.

Jens Munch finder et A4-ark frem, hvorpå der står, hvilke ydelser, han er berettiget til ifølge serviceloven.

– "Psykisk pleje og omsorg", som der står på sedlen – den kan du godt pakke væk. Jeg har mine favoritter blandt personalet, men de er bare ikke nok. Så er der folk, der skal hjælpes på toilettet og i bad. De ting klarer jeg jo selv. Jeg vil jo helst ikke være til ulempe, og hvis der virkelig er nogle, der har behov for hjælp, må jeg tage den i stiv arm. Men det kan bare ikke være rigtigt...

Jens Munch vurderer, at personalet måske har været fuldtalligt i 10 procent af den tid, han har boet på Klippebo.

Mange småting

Hvad kunne du tænke dig mere hjælp til?

– De burde jo egentlig smøre et par madder til mig, som der står på sedlen, men det gør de ikke. Og om aftenen har jeg tit også sagt: Nej, jeg klarer mig selv. Det var også fordi, jeg troede, at skulle røre mig for at få det bedre. Det var før jeg fik at vide, at min hofte er helt smadret.

– Det handler om en hel masse småting, som gør det frustrerende. Så siger de: Jeg kigger ind senere. Men der bliver aldrig kigget ind, siger han.

Hvad håber du at få ud af henvendelsen til Bornholms Tidende?

– Det er at få fokus på, at det ikke er guld og grønne skove at bo på et plejehjem. Jeg håber på, at her kommer bemanding nok. For det er urimeligt for de ansatte her.

– Jeg var også blevet lovet et værelse på den anden side, hvorfra jeg havde kunnet se vandet. Men alt, hvad der kan gå galt for mig, går galt.

Jens Munch har sin humoristiske sans i behold:

– Til sidst vænner man sig til det, og så må man bare grine af det...

Havemanden

Har du noget familie, der kommer og hjælper og besøger dig?

– Nej, de er døde allesammen. Jeg har en kusine i Skælskør, men hun bor også i plejebolig. Jeg ved ikke hvem af os, der har det værst.

– Den jeg kender bedst er min havemand i Svaneke, og han hjælper mig lidt, slutter Jens Munch.

 

Udvalg drøfter Klippebo på mandag

 

Social- og sundhedsudvalget får udfordringerne på Plejecenter Klippebo i Gudhjem på dagsordenen på mandag.

– Jeg har hørt, at der har været et tilfælde af den slags, hvor der først bliver reageret på et nødkald efter et par timer. Og det er ikke i orden. Punktum, siger René Danielsson (DF), formand for social- og sundhedsudvalget.

– Det har jeg drøftet med velfærdsdirektøren torsdag, og det kommer vi til at tage en drøftelse af med udvalget på mandag under gensidig orientering. Hvis det jeg har hørt er rigtigt, bliver vi nødt til at sætte ind. Men det er jeg overbevist om, at man allerede er i gang med at undersøge, siger René Danielsson og ønsker ikke at uddybe den sag yderligere.

René Danielsson siger, at Klippebo ligesom ældreområdet generelt har været ramt af personalemangel. Men han gør opmærksom på, at det seneste tilsyn – i juni 2023 – ikke har fundet, at arbejdspresset skulle gå ud over hjælpen til de ikke-demente.

– Klippebo har fået et negativt fokus på grund af nogle arbejdsmiljømæssige problemer, hvilket også har fremgået af udvalgets dagsordener, og det prøver man at håndtere. Hvor meget det spiller ind i det billede, som beboerne gengiver, ved jeg ikke, siger René Danielsson.

 

Tilsynsrapport

Fra tilsynsrapport fra det Kommunale Tilsyn efter besøg på Klippebo i december 2022:

"Der er blevet ansat fem uddannede medarbejdere for nyligt, fire i faste stillinger og en i vikariat. Der er nu de medarbejdere, der skal være. Leder er ny og har været ansat i otte uger.

Medarbejderne opleves som lettede over, at der nu er ansat nok personale.

Klippebos rygte har lidt et knæk, mens der ikke var ledelse. I den periode var der ingen ansøgninger til de ledige stillinger. Det har heldigvis ændret sig, så der nu er mange faglærte, som søger til Klippebo.

Tilsynet finder det positivt at der ikke længere er rekrutteringsproblemer, samt at der nu igen er fast ledelse. Tilsynet er af den opfattelse, at der er de nødvendige kompetencer til stede.

Her bor meget forskellige beboere. Der er beboere med demens, misbrug og almen aldring og fysisk sygdom.

Tilsynet finder det positivt, at stedet har fokus på beboernes trivsel og aktiviteter.

Beboerne er generelt glade for at bo på Klippebo.

Tilsynet har desuden givet anledning til at udtale, at beboerne får den hjælp, som de har ret til og behov for set i forhold til serviceloven og de gældende kvalitetsstandarder i kommunen". (brk.dk)



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT