Talenter lærer at tænke som en racerkører

Talenter lærer at tænke som en racerkører
Emil Hammer fra DASU underviste kørerne i, hvordan startsignalet fungerer.
NYHED | ABONNENT | 17. SEP 2023 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
17. SEP 2023 • 05:30

For første gang nogensinde har Bornholms Motor Sport været vært for en talentlejr. Her skulle unge kørere fra hele landet lære, hvordan man mentalt sætter sig op til løb, og hvordan man bedst søger efter sponsorer.

Det kræver meget at nå til tops i motorsportsverdenen. Selvfølgelig skal du være god til at køre bil, men derudover skal man også være i god form, spise sundt og være mentalt stærk - og ikke at forglemme skal man være dygtig til at søge sponsorer, for det er en dyr sport, når man både skal købe en bil og diverse reservedele.

Alle disse ting og meget mere blev tyve unge kørere fra hele landet meget klogere på i weekenden, da de var med til talentlejr ved folkeracebanen i Klemensker, som Bornholms Motor Sport (BMS) indviede sidste år.

– Det har givet os et godt fællesskab, for det er sjovt at prøve noget nyt sammen, og flere af os har aldrig været på Bornholm før, siger Laurits Jensen, som har taget den lange tur fra Nordjylland til Bornholm sammen med fem holdkammerater fra Frederikshavn-Sæby Autosport.

– Jeg kører mest for hyggens skyld, men det har været godt at få nogle redskaber, som vi kan bruge i fremtiden, for der er mange ting, der kan forbedres, siger han og fortæller, at han blandt andet har lært om, hvordan man kan sætte sig mentalt op til løbene, som typisk kun tager fire minutter at gennemføre.

– Når vi skal køre heats, så skal vi være klar fra første sekund, så jeg har lært, hvordan jeg kan komme ind i zonen og være 100 procent fokuseret, selvom adrenalinen pumper. Jeg føler selv, jeg er stærk på den mentale side, men sidste gang jeg kørte et løb, blev jeg lidt frustreret over, hvordan det gik, så jeg har fået nogle tips om, hvordan jeg kan holde roen, siger Laurits Jensen, som kørte folkerace, da han var 18-20 år, men de seneste to år har kørt rallycross.


 

Ros til BMS

Det er Dansk Automobil Sports Union (DASU), som har arrangeret talentlejren, og blandt andet har talent- og elitechef Jacob Nørtoft stået for undervisningen. Han er glad for, at lejren kunne blive afviklet på Bornholm, da han er imponeret over det arbejde, som BMS har gjort for at udvikle især folkeracesporten.

– BMS har været meget proaktiv, og derfor har det været naturligt for os at række ud til dem og høre, om de ville afvikle det. Rejsetiden har heller ikke været nogen forhindring for deltagerne, for der er kørere med fra Jylland, Fyn og Sjælland, siger Jacob Nørtoft, som glæder sig over, at der også er to lokale kørere fra Bornholm, som har tilmeldt sig lejren.

Kan man nå til tops i motorsportsverdenen, hvis man er fra Bornholm?

– Absolut. Og det er jo blevet markant nemmere efter at BMS har fået deres egen bane. Det er nemmere i dag end for fem år siden.


 

Det er brødrene Tobias og Emil Køhlert fra Nyker, som er de bornholmske deltagere i lejren, men umiddelbart nærer de ingen ambitioner om at blive professionelle racerkørere.

– Min lillebror og jeg har været gang i et års tid, og vi synes begge, det er sjovt at køre folkerace, men jeg har som sådan ikke nogen ambitioner, siger 16-årige Tobias Køhlert, som til daglig bor i Aars, hvor han er ved at uddanne sig til landbrugsmekaniker.

– Vi kan godt lide at komme i klubben, for der er et godt fællesskab, og når noget går i stykker på bilerne, så er man sammen om hurtigt at få repareret det, så man kan nå at blive klar til næste løb, siger han.


 

 

Vender måske retur

Bornholms Motor Sport har ikke tidligere prøvet at være værter for en talentlejr, men fordi det er gået så godt, så vil Christina Larsen ikke afvise, at den kan komme retur en anden gang.

– Det har været sjovt at prøve, og vi har gået meget op i, at det skulle være mere end bare at træne og køre runder på banen, siger hun og fortæller, at deltagerne blandt andet har prøvet rapelling i Moseløkken og set hvordan man klipper folk ud af en tilskadekommen bil hos Beredskabsstyrelsen i Allinge.

– Vi vil gerne have, at de tager fra Bornholm med en god oplevelse, så de siger, at det er fedt herover, siger hun og oplyser, at kørerne ovrefra har overnattet på Nordbornholms Feriecenter i Rutsker.