Mathias Christiansen deltog i grotesk råbeduel: Forbund ønsker nu strammere regler for jubel

Mathias Christiansen deltog i grotesk råbeduel: Forbund ønsker nu strammere regler for jubel
Råberiet kan nogle gange blive for meget, mener Badminton Danmark. Arkivfoto: Ole Mik
| ABONNENT | 4. MAJ 2021 • 17:53
Jesper Gynther
Journalist
| ABONNENT
4. MAJ 2021 • 17:53

BADMINTON

Mathias Christiansen har netop spillet med i EM i Kiev i Ukraine, hvor han nåede til EM-semifinalerne sammen med sin mixeddoublemakker Alexandra Bøje. Undervejs i slutrunden fik Mathias Christiansen en del opmærksomhed fra diverse medier, fordi han i kvartfinalen mod et fransk par havde en råbeduel med den mandlige modstander.

I starten af kampen råbte franskmanden rigtig højt, hver gang det franske par vandt et point, og det frustrerede Christiansen, der sammen med Bøje tabte første sæt og var bagud 9-4 i andet. Danskerparret var således godt på vej til at tabe den vigtige kvartfinale, hvilket også kunne betyde et farvel til OL. Men så begyndte Christiansen selv at råbe rigtig højt, hver gang han og Bøje vandt et point, og det fortsatte kampen ud, selvom både Christiansen og franskmanden fik flere henstillinger af kampens dommer. Råbeduellen kan ses i et klip på TV 2 Sports hjemmeside.

Efterfølgende har det danske forbund, Badminton Danmark, sendt et forslag til det internationale badmintonforbund, BWF, som går ud på, at dommerne skal være bedre til at håndhæve reglerne, som giver mulighed for enten at give et gult eller rødt kort, hvis spillerne råber for meget. Det danske forbund har sendt forslaget, da den mener, at råberi i badmintonsporten generelt er blevet et tiltagende problem, og forslaget skal behandles til BWF's årsmøde den 22. maj.

Dommerens opgave

Selvom Mathias Christiansen indrømmer, at råberiet var alt for ekstremt i kvartfinalekampen, så mener han, at der skal være plads til, at spillerne kan juble undervejs.

– I den kamp, jeg selv spillede, der var det selvfølgelig langt over grænsen, og det sker nogle gange, at der bliver nogle kampe, hvor der bliver råbt igennem, eller folk går til grænsen med reglerne. Sådan er det jo i elitesport, der går alle spillerne til grænsen for at se, om de kan vinde, og det er så dommerens opgave at kunne håndtere det, siger han.

– Jeg er helt sikker på, at havde dommeren givet et gult kort eller været lidt hårdere, så havde vi også håndteret det anderledes inden på banen. Men ja, man gør jo alt for at vinde, og vi følte, at det var det, der skulle til, at give noget modspil med vores stemmer, og så blev det den vej. Og sådan er det bare nogle gange, siger han.

– Helt grundlæggende synes jeg gerne, at man skal kunne følelser og aggression og vise, at man er glad for at vinde point. Det skal selvfølgelig ikke gå over stregen, men det gør det nogle gange, og det er dommerens opgave, og der er regler for det. Det er bare dommerne, der skal eksekvere på reglerne. Vi skal have bedre uddannede dommere, og vi skal have professionelle dommere, men der er vi ikke i vores sport, fordi den ikke er mere professionel, end den nu engang er, siger han.

Giver dommerne nogle gange rent faktisk et gult kort, eller er det typisk sådan, at de bare giver alle de der henstillinger undervejs?

– Det sker også, at dommerne giver gule og røde kort. Det har jeg da selv oplevet, så det er ikke som sådan unormalt. Det er jo dommerens vurdering af, hvor slemt det går til. Efter en enkelt henstilling eller to, så bør den også koste et gult kort, og her kom der i hvert fald adskillige henstillinger.

Intet ondt blod

Som nævnt har flere medier interesseret sig for råbeduellen i Mathias Christiansens kamp, og TV2 har klippet de forskellige udbrud sammen i en video, der er næsten fire minutter lang. Mathias Christiansen indrømmer da også, at han selv synes, det er lidt pinligt at kigge på sådan et klip.

– Du er ikke den første, der spørger til, hvordan og hvorledes. Jeg er da helt bevidst om, hvordan jeg opfører mig derinde, og hvis jeg havde siddet som tilskuer til sådan en kamp, havde jeg jo også syntes, at det var pinligt, og det var jo ikke noget, jeg synes var særlig fedt, men i momentet gør man alt for at vinde, og jeg havde da gjort nøjagtig det samme igen, siger han.

– Jeg tror også, at man udefra skal forstå, hvad det betyder for os. Den kamp kan være altafgørende for, om vi kommer til OL eller ej, og hvis jeg skal råbe hele hallen op igen, så gør jeg det. Og så indordner jeg mig efter det, dommeren fortæller.

Det er noget, man gør for at få det mentale overtag i kampen?

– Ja. Det franske par, og især manden, råber rigtig meget og råber rigtig højt, og det gør han jo med vilje for at irritere modstanderne, så det kan give en ekstra effekt, når de vinder point. Og det hjælper, for vi er meget tæt på at tabe kampen. Vi havde tabt første sæt og bagud 9-4 i andet sæt, og der bliver vi nødt til at prøve et eller andet, og det bliver så, at jeg forsøger at råbe endnu højere end ham, så jeg ligesom kan få vendt skuden og se, om det kan lade gå ham på. Og det endte jo så også heldigvis med, at det var ham, der blev enormt frustreret over vores råberi.

– Men man skal også huske på, at der ligger ikke mere i det end det. Så snart vi kommer ud fra kampen, så grinte vi af det begge to, og så snakkede vi lige kort om det. Der er ikke noget had eller respektløshed gemt i det. Vi er alle sammen indstillet på, at sådan er gamet, at man gør alt for at vinde, og bagefter kan vi grine lidt af det, og så er den ikke længere, siger han.