DGI Bornholm holdt et minuts stilhed for de ildsjæle, der er gået bort

DGI Bornholm holdt et minuts stilhed for de ildsjæle, der er gået bort
DGI Bornholms bestyrelse kiggede både bagud og frem i tiden, da der blev afviklet årsmøde tirsdag aften. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 17. JUN 2021 • 07:31
Jesper Gynther
Journalist
| ABONNENT
17. JUN 2021 • 07:31

ÅRSMØDE

Tirsdag aften holdte DGI Bornholm årsmøde på Hotel Griffen, og her blev der med et minuts stilhed mindet dem fra det bornholmske idrætsliv, der er gået bort i løbet af året.

Blandt dem er:

Anders Holm Hartmann, der var formand for floorball – og som modtog DGI Bornholms Udviklingspris sidste år.

Jens Erik Kofoed, inkarneret bordtennisspiller – faktisk været verdensmester i 75+klassen.

Frede Clausen, der var skytte, og i mange år formand for skytterne i Østermarie Idrætsforening – og engageret i Bornholms Amts Skytteforening (i dag DGI Bornholm Skydning). Han modtog dels De Danske Skytteforeningers ærestegn og var dels æresmedlem i DGI Bornholm.

Jens Olaf Maegaard, der i mange år var formand for skytterne i Østerlars og for hovedforeningen ØB/9. kreds – i dag Østerlars Sport.

Bent Jensen, tidligere forretningsfører i DGI Bornholm fra 1994-2000. Aktiv bordtennisleder i Hasle Idrætsforening, hvor han modtog lederprisen i 2000.

DGI Bornholm gør klar til at genstarte aktiviteterne

Formand Ole Dreyer kom som forventet ind på coronapandemien og dens effekt på idrætslivet, da han talte til årsmødet i DGI Bornholm. Foto: Berit Hvassum


Da mindeceremonien var overstået, gik det formelle årsmøde i gang. Her blev det fortalt, at det i det forgangne år har været svært at overholde DGI's eget slogan, som lyder: Vi er der, hvor Danmark mødes.

2020 var nemlig et år, hvor idrætsforeningerne blev hårdt ramt af de forskellige restriktioner i forbindelse med coronapandemien. Det har man også kunne mærke her på Bornholm, hvor idrætsgrene som gymnastik, fitness, dans og musik har været lukket helt ned i perioder.

Nedlukningerne har betydet, at antallet af aktivitetsmedlemmer samlet set er gået tilbage på Bornholm. Pr. 31. december 2020 var der 15.719 aktivitetsmedlemmer i DGI Bornholm-regi, og dermed er man tilbage på samme niveau som i 2017 efter et par år, hvor der ellers har været fremgang.

Vi skal indstille os på et langt, sejt træk, så vi igen kan komme tilbage på det rigtige spor

Det er dog ikke alt ved 2020, som har været dårligt, fortalte DGI Bornholms formand, Ole Dreyer. Fire nye klubber er blevet optaget i DGI Bornholm, mens blandt andet idrætsgrenene tennis og golf er blevet mere populært med en tilgang i aktivitetsmedlemmer på henholdsvis 140 og 92.


Nye foreninger:

Nexø Bordtennis Club er en af de nye medlemmer i DGI-familien. Arkivfoto: Berit Hvassum

DGI Bornholm har i 2020 optaget fire nye medlemmer:

Nexø Krocket 2020

Nexø Bordtennis Club

Klemensker Svømmebad

Rollespilsforeningen Kompagni Gottheim

DGI Bornholm håber på flere medlemmer og ser gerne, at vinterbadeklubberne melder sig ind i organisationen.

Nedlagte foreninger:

I 2020 har Det grå Guld nedlagt sig selv som selvstændig forening og er derfor ikke længere medlem af DGI Bornholm. Det grå Guld skulle dog eftersigende fortsætte med sine aktiviteter, fortalte DGI Bornholms formand, Ole Dreyer.

Udsigt til langt, sejt træk

Men især for de foreninger, der har været hårdt ramt af restriktionerne og nedlukningerne, venter der fortsat et hårdt stykke arbejde forude, så man kan komme tilbage på fordums styrke, fortalte Ole Dreyer.

– Vi skal indstille os på et langt, sejt træk, så vi igen kan komme tilbage på det rigtige spor, fortalte han og pointerede vigtigheden i, at foreningerne får genstartet aktiviteterne.

– Vi håber og tror, at medlemmerne vender tilbage, når aktiviteterne igen bliver tilbudt, sagde han og slog fast, at forudsætningen for, at det kan ske, er, at man får genrekrutteret de frivillige ledere og trænere, som er bindeleddet mellem foreningen og medlemmerne.

Dette er noget, som kan blive svært, uddybede han efterfølgende til Bornholms Tidende, da årsmødet var slut.

– Det er en udfordring, når noget har været lukket ned i så lang tid. Når der ikke har været nogen aktiviteter, så har der jo heller ikke været nogen instruktører og trænere. De har været væk nu i en længere periode, og så er spørgsmålet, om man så stadigvæk har dem, eller om man skal ud og opsnappe dem igen, fortalte han.


Økonomi:

DGI Bornholms direktør, Karen-Margrethe Hansen Bager, fremlagde regnskabet for det forgangne år og budgettet for det kommende samt forslag til vedtægtsændringer. Foto: Berit Hvassum

DGI Bornholms resultat for 2020 blev et overskud på 445.179 kroner. Dog er der en del ubrugte midler fra skydning og badminton, og derfor er det kun 255.086 kroner, som bliver overført til fri kapital.

I 2021 budgetteres der med et overskud på 78.000 kroner, men da der sandsynligvis også vil være en del ubrugte midler grundet coronarestriktionerne, ligesom i 2020, er der også lavet et coronaestimat for året på 144.000 kroner.

Vedtægtsændringer:

På årsmødet blev der stemt for flere forskellige vedtægtsændringer. Blandt andet bliver det fremover muligt at afvikle årsmødet digitalt, men det vil kun ske i alleryderste nødstilfælde lovede DGI Bornholms formand, Ole Dreyer. Derudover bliver det fremover muligt for 15-årige at være stemmeberettiget til årsmødet, hvor man førhen skulle være fyldt 16 år. Og så er ordene "motion" og "bevægelsesglæde" skrevet ind i vedtægterne under afsnittet om idrætsorganisationens formål.

Det blev desuden besluttet, at antallet af medlemmer i bestyrelsen hæves fra fem til seks grundet øget arbejdsmængde. Det betyder, at der fremover kan ske stemmelighed ved afstemninger, og derfor skal der laves en forretningsorden, som definerer, om det er formandens stemme, der skal være afgørende ved stemmelighed, eller om forslaget i så fald skal forfalde. Og det kan variere fra emne til emne, fortalte Ole Dreyer.

Mulighed for hjælp hos DGI

Ole Dreyer understregede, at DGI Bornholm står til rådighed, hvis foreningerne har nogle ting, de gerne vil have hjælp til.

– Vi vil prøve at understøtte dem, så vidt muligt vi kan, fortalte DGI Bornholm-formanden og pegede blandt andet på, at idrætsforeningerne har mulighed for at få økonomisk hjælp ved at søge om penge til at afvikle en gratis sommeraktivitet for børn og unge.

Ligesom sidste sommer er der nemlig en pulje penge, som DGI Bornholm administrerer, som går til arrangementer som eksempelvis beachvolley, petanque- eller fodboldevents og så videre.

– Så vi prøver rent økonomisk at give klubberne mulighed for at lave noget indtægt og få fat i nogle af dem, der har været væk, fortalte Ole Dreyer.


Testcentre rykker snart ud af idrætshallerne

Søndermarkshallen skal være testcenter resten af sommeren. Arkvfoto: Berit Hvassum

Direktøren for Bornholms Idrætsområder, Carsten Clemmensen, kunne til DGI Bornholms årsmøde fortælle, at testcenteret i Klemenskerhallen lukker den 30. juni, mens Svanekehallen og Søndermarkshallen fortsat vil bruges som testcentre frem til den 31. august. – Så til efterårssæsonen er hallerne klar til foreningernes brug igen, fortalte han.

Lars Christiansen, formand for DGI Bornholm Badminton, så dog gerne, at der allerede nu blev tænkt i alternativer, hvis der mod forventning fortsat skulle være brug for testcentrene i idrætshallerne.