Uenighed i Morten Riis' udvalg får tilbud om ADHD til at stå stille

NYHED | ABONNENT | 4. MAJ 2022 • 15:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
4. MAJ 2022 • 15:30

Pengene til det findes ikke i dag, og et gruppetilbud til børn og unge med ADHD vil nok heller ikke være den bedste måde at bruge kommunens psykologer på, fik børne- og skoleudvalget at vide før tirsdagens møde. Da det stod klart, ville tre borgerlige alligevel arbejde videre med ideen, mens S og EL ikke ville.


Bornholmske børn og unge med diagnosen ADHD må efter børne- og skoleudvalgets møde tirsdag se i øjnene, at de ikke er kommet tættere på at få et gruppetilbud, der kan hjælpe dem i forhold til deres ADHD.

Her ville Sabine Lyngberg (DF), Iben Busch (K) og Zille Vangsaa (BL) gerne arbejde konkret med, om man skal skabe et gruppetilbud om ADHD. Enten ved at sende ønske om et gruppetilbud ind i kommunalbestyrelsens forhandlinger om næste års budget – eller ved til en start at sende spørgsmålet i høring.

Udvalgsforperson Morten Riis (EL) og Maria Fromseier Kjærgaard (S) fandt derimod, at det vil være at konkludere for tidligt på en ufærdig sag. Derfor gik de for denne gang ind for at lade det blive ved en orientering om, at et gruppetilbud til unge med ADHD vil koste op til 160.000 kroner om året, at det ifølge kommunens embedsværk ikke vil være den bedste måde at bruge kommunens psykologer – og at det ikke vil være muligt at skabe tilbuddet uden at skære ned andre steder.

– Vi havde sagen på som orienteringspunkt, og når noget er et orienteringspunkt, kan vi som udvalg ikke gøre noget. Vi kan kun tage orienteringen til efterretning, siger Sabine Lyngberg.

– Vi ville gerne have en debat, om et gruppetilbud om ADHD er noget, som vi gerne vil arbejde videre med. Enten ved at sende det i høring eller at sende et ønske om et gruppetilbud videre til budgetforhandlingerne.

– Her syntes vi, at den her sag fortjener noget mere end at vi bare får en orientering, som vi ikke kan gøre noget ved, siger Sabine Lyngberg.

EL: Det er for tidligt

Morten Riis bekræfter, at børne- og skoleudvalget brugte en del tid på sagen om det mulige gruppetilbud til børn og unge med ADHD.

– Vi havde en lidt længere diskussion af, om vi som udvalg skulle prioritere at sende ønsket om sådan et gruppetilbud ind i budgetforhandlingerne, fortæller han.

– Som udvalg sender vi et opprioriteringsforslag om at fortsætte madskolen på Paradisbakkeskolen og at blive ved at tilbyde gratis buskort til børn, der vælger en anden skole end deres distriktsskole. Det er begge to sager, som der har været ret meget debat om. Med gruppetilbuddet til unge med ADHD står vi med et mere ufærdigt stykke arbejde.

For Morten Riis spillede det også ind, at kommunalbestyrelsen netop har besluttet at lade et rådgivende såkaldt paragraf 17 stk. 4-udvalg af fagpersoner kulegrave den mistrivsel, som mange bornholmske børn og unge oplever.

I og med at vi snart får et særligt udvalg til at se på, hvor for vi har så megen mistrivsel blandt børn og unge og hvad vi kan gøre ved et, virker det lidt mærkeligt, hvis vi allerede nu begynder at konkludere på, hvad vi mangler af tilbud, siger han.

– Det var vi ikke helt enige om, og hvis man som udvalg har noget, som man ikke er enig om, giver det ikke så megen mening at sende forslaget ind i budgetforhandlingerne, siger Morten Riis.

– Det er at sende et signal, når man som udvalg sender noget ind i budgetforhandlingerne, og hvis man som udvalg ikke er enig om at gøre det, giver det ikke så megen mening. Desuden står det jo også budgetforhandlerne og partierne frit for at sende et hvilket som helst ønske ind i budgetforhandlingerne, siger Morten Riis.