Socialdemokrat: Spærretidsregler føltes som en mundkurv for medarbejdere

NYHED | ABONNENT | 23. SEP 2022 • 15:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
23. SEP 2022 • 15:30

Bornholmerlistens forslag om at afskaffe den sidste rest af kommunens omdiskuterede spærretid blev vedtaget af en enig kommunalbestyrelse. Debatten viste, at Socialdemokratiet og Enhedslisten har ændret kurs efter kommunalvalget.

 

En enig kommunalbestyrelse besluttede torsdag aften at skrotte den sidste rest af spærretiden og samtidig omdøbe overskriften på retningslinjerne fra "Kommunalbestyrelsens beslutning om spærretid i Bornholms Regionskommune" til en beslutning "om åbenhed".

Med de hidtidige regler har politikere ikke haft lov til at medbringe gæster eller have følgeskab af medier/journalister under besøg på kommunens institutioner/enheder i to måneder op til et valg. Denne regel er nu blevet fjernet, og det får betydning allerede i det forestående folketingsvalg, da alle valg har været omfattet af spærretidsreglerne.

Forslaget blev fremsat af Kirstine van Sabben fra Bornholmerlisten, som også for et år siden prøvede at afskaffe spærretidsreglerne.

– Jeg synes, man stækker muligheden for debatten og dialogen. Man lægger et lag Rockwoll ind, som gør, at medarbejdere kan blive nervøse for, hvornår de må sige noget. Jeg synes, det skaber for meget utryghed, og derfor håber jeg, at den sidste del af spærretiden med et nyt flertal og mange nye medlemmer i kommunalbestyrelsen kan blive afskaffet, sagde Kirstine van Sabben.

Enhedslisten, Socialdemokratiet og SF lagde i 2021 stemmer til at bevare den omstridte passage, og torsdag aften var det medlemmer, der ikke sad i kommunalbestyrelsen for et år siden, som præsenterede partiernes nye standpunkt.

– Det er sindssygt vigtigt, at de offentlige institutioner, som er en stor del af indholdet i vores politiske debat, slevfølgelig skal indgå i vores valgkamp. Medarbejderne skal ikke føle sig utrygge ved, om de må sige noget eller ej, sagde Laura Kofod (EL), inden hun understregede, at det samtidig er vigtigt, at "der er ordnede forhold, og at der ikke er nogen medarbejdere, som bliver spændt for en vogn".

For Socialdemokratiet bekræftede Karen Lynn Jacobsen, der selv er kommunalt ansat og har repræsenteret HK'erne i kommunens centrale medarbejderudvalg, HovedMED, at reglerne har påvirket medarbejdernes ytringsfrihed.

– Det er rigtigt, at mange medarbejdere har følt, at de ikke måtte sige noget – især i de politiske debatter op til valg. Jeg har tydeligt mærket, at det føltes som en mundkurv, sagde Karen Lynn Jacobsen, som takkede Bornholmerlisten for forslaget.

Uskreven aftale

Borgmester Jacob Trøst er som øverste chef for de kommunale medarbejdere glad for regelændringen:

– Vi skal være åbne. Vi er her for borgernes skyld. Vi administrerer love og regler, og der skal være fuld åbenhed omkring, hvordan vi arbejder. Jeg synes, det er et grundprincip i vores samfund, at alt, hvad vi laver, skal kunne tåle dagens lys. Og vores ansatte har ytringsfrihed, og det skal de ikke være i tvivl om, siger han til Tidende.

Spærretidsreglerne handlede om at beskytte de ansatte mod at blive inddraget i en politisk dagsorden. Hvorfor er det ikke længere nødvendigt at have nedskrevne regler?

– Jeg er sikker på, at politikerne har en uskreven aftale om, at vi ikke skal føre valgkamp, hvor vi inddrager vores ansatte. Så det tror jeg ikke, bliver et problem. Vi skal opføre os ordenligt, uanset om der er valgkamp eller ej, siger Trøst.