Peter Juel om mulig bred regering: 'Vil være betydeligt bedre for Danmark'

Peter Juel om mulig bred regering: 'Vil være betydeligt bedre for Danmark'
Peter Juel-Jensen har fuld tiltro til at skulle Venstre gå med i regeringen, så får partiet gennemført meget af deres politik. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 25. NOV 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
25. NOV 2022 • 05:30

En regering med Socialdemokratiet og Venstre kan være under opsejling. Skulle det ske, er Peter Juel-Jensen overbevist om, at det bliver med en stor del af Venstres politik.

En bred regering hen over midten.

Det var temaet for en stor del af valgkampen, og her over tre uger efter folketingsvalget virker det nu til at være en del tættere på at blive en realitet. Onsdag meldte Enhedslisten og Alternativet sig endegyldigt ud af regeringsforhandlingerne, hvilket kunne tyde på, at Mette Frederiksen (S), der er blevet gjort til kongelig undersøger, ikke ønsker at gøre brug af det røde flertal, der ellers var mulighed for at danne efter valget. I stedet begynder der så småt at tegne sig et billede af, at Venstre måske kan blive en del af en regering sammen med Socialdemokratiet. Peter Juel-Jensen (V), der ved valget den 1. november genvandt sit mandat på Bornholm, er ikke meget for at gætte på, hvordan en kommende regering kommer til at se ud, og det er heller ikke det vigtigste for ham.

– Jeg er ikke interesseret i at bruge for meget krudt på at sætte bogstaver sammen på forskellige måder. Jeg er mere interesseret i indhold, og der er ikke nogen tvivl om, at der er nogle ting, hvor vi meget nemt kan blive enige – også i en større kreds end Venstre og Socialdemokratiet, siger Peter Juel-Jensen til Tidende.

– Jeg har spillet ind med, at vi har nogle udfordringer ude i landdistrikterne, og det er vigtigt for mig, at der bliver taget hånd om dem. Tag energiøen for eksempel. Det er lidt, som om at vi bare skal agere ”landlords” og stille vores undergrund til rådighed, og så kan vi ikke en gang få mere kapacitet på vores godsfærge eller finde en måde at gøre det til en fordel for det bornholmske samfund.

Fuld opbakning

Fulgte man lidt med i valgkampen, kan det muligvis være svært at se, hvordan Venstres formand Jakob Ellemann skal kunne gå med i en regering med Mette Frederiksen som statsminister.

Men efter onsdagens nyhed om, at Enhedslisten og Alternativet er ude af forhandlingerne, samtidig med at både Mette Frederiksen og Jakob Ellemann offentligt har luftet muligheden for et samarbejde, kan det måske alligevel blive en realitet.

Peter Juel-Jensen har fuld tiltro, at ligegyldgt hvordan det ender, så er Jakob Ellemanns vigtigste prioritet at få skubbet Danmark i den retning, som Venstre mener er den rigtige.

– Jeg kender Jakob godt nok til at vide, at han ikke begiver sig ind i en regering, hvor han ikke får mulighed for at gennemføre en stor del af Venstres politik. Det kan selvfølgelig ikke være det hele, men store dele. Min formand har jo gjort regnebrættet op og vurderet, at en regering hen over midten, eventuelt med deltagelse af Venstre, vil være betydeligt bedre for Danmark, end hvis Mette Frederiksen bringer sit røde flertal i spil, siger Peter Juel-Jensen og uddyber:

– Vi kan ikke få vores politik gennemført, hvis Mette Frederiksen danner en regering baseret på et rødt flertal, som ikke vil lytte til de borgerlige stemmer i Danmark. Det handler derfor også om at bringe sit parti i en position, hvor man får den maksimale indflydelse med det mandat, man nu har fået af vælgerne.

Overrasker det dig, at Enhedslisten er ude af forhandlingerne inden en række af de borgerlige partier?

– Nej ikke rigtig. Den økonomiske politik, som Enhedslisten lægger frem, vil for mig at se ikke gavne Danmark. Den vil skade Danmark, og når mange partier har været inde og aflevere deres ønsker til en kommende regering, kan jeg godt forstå, at det er dem, der er lidt mere outrerede i deres holdninger, som bliver bedt om at forlade forhandlingerne.

Klar til at tabe knubs

Selvom det er for tidligt at drage konklusioner om, hvordan en kommende regering kommer til at se ud, er en ting sikkert. Peter Juel-Jensen kommer til at stå på sine mærkesager, når han skal lave sit arbejde på Christiansborg.

– Jeg tror, at der er mange, som vil skrive under på, at selv i de perioder hvor Venstre har siddet i regering, har jeg argumenteret for oppositionssynspunkter. Jeg har jo prøvet at sætte Bornholm forrest hele vejen, og dengang vi havde en transportminister fra Liberal Alliance, blev jeg faktisk bedt om ikke at møde i Transportministeriet, uden at jeg havde en gruppeformand med fra Venstre, fordi jeg ikke havde samme synspunkter, som den daværende regering i forhold til besejlingen af Bornholm, fortæller Peter Juel-Jensen.

Det er for ham ikke afgørende, hvorvidt Venstre bliver en del af regeringen eller ej. Det vigtigste er politikken.

– Jeg vil gerne indrømme, at hvis vi får de her indrømmelser på landdistriktområdet, vil jeg nok ikke være så markant, som jeg har været de seneste fire år. Men kommer de ikke, vil min stemme stadig være meget klar på Christiansborg, når det kommer til Bornholm og landdistrikterne. Uanset regeringssammensætningen. Så må jeg tage de knubs, der eventuelt kommer.DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 29-11-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Onsdag: Overvej at spise ude eller hente en omgang take away ;-). Fra 17-21 koster det dyrt at fyre op i pander, gryder og ovn. Gennemsnitsprisen for de fire timer er 5,27 kr./kWh. Vi savner en god gang vind til at presse priserne, men vejrudsigten skuffer helt frem til weekenden.  Brug strømmen efter kl. 22, selv om den koster 3 kr./kWh alt inklusive. Det er ikke sikkert, at det bliver billigere i morgen.

Bornholms energi og forsyning