Peter Juel: Episode med sejlbåd giver flashbacks til den kolde krig

Peter Juel: Episode med sejlbåd giver flashbacks til den kolde krig
Peter Juel-Jensen mener, vi er tvunget til at tage vores egen sikkerhed væsentligt mere alvorligt. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 28. OKT 2023 • 19:00
NYHED | ABONNENT
28. OKT 2023 • 19:00

En nylig episode, hvor en russisk sejlbåd sejlede rundt sydvest for Bornholm med Forsvarets patruljefartøj i hælene, giver folketingspolitikeren Peter Juel-Jensen (V) flashback til den kolde krig. I det kommende forsvarsforlig skal der tages hensyn til, at Bornholm er en frontlinje mod øst, mener politikeren.

Peter Juel-Jensen får flashbacks til den kolde krig, da Tidende beder om en kommentar til historien om, at et af Forsvarets patruljefartøjer tilbage i september fulgte en russisk sejlbåd i fem timer i farvandet sydvest for Bornholm.

– Nu kender vi ikke sejlbådens hensigter, men der kommer nogle flashbacks til den kolde krig, hvor vi skal være meget opmærksomme på, hvad der sker i vores territorialfarvand, siger det bornholmske folketingsmedlem for Venstre, Peter Juel-Jensen. Han er er næstformand i Forsvarsudvalget og tidligere forsvarsordfører.

– Jeg har været glad og lettet i rigtig mange år efter muren faldt, og vi levede i en betydeligt mere fredelig verden. Nu bliver vi tvunget til at se hinanden dybt i øjnene og sige: den sikkerhedspolitisk situation vi har haft siden 1989, hvor muren faldt, findes ikke længere. Nu bliver vi tvunget til at tænke vores sikkerheds- og forsvarspolitik ind i alt, vi foretager os.

Som Peter Juel-Jensen selv nævner, kender vi ikke sejlbådens hensigter. Tidende har spurgt den russiske ambassade i Danmark, men ambassaden er ikke vendt tilbage på vores henvendelse. Heller ikke Forsvarskommandoen har ønsket at oplyse, hvorfor man fulgte sejlbåden tæt i fem timer, andet end at man følger skibstrafikken. Den lokale folketingspolitiker mener dog at episoden giver anledning til at understrege, at Danmark skal være opmærksom på, at der er 'andre', der holder øje med hos - ligesom at 'vi', i det omfang vi har mulighed for det, 'holder øje med dem'.

– Det kan man godt blive meget indigneret over, men det der med, at vi hele tiden har indsigt i, hvad hinanden går og laver, ser jeg også som en eller anden garanti for, at man ikke bliver taget på sengen med et eller andet. Vi er opmærksomme – vi holder øje med hinanden, siger Peter Juel-Jensen.

'Vi er frontlinje'

Allermest er han i den nuværende sikkerhedspolitiske situation bange for, at den menneskelige faktor kan komme til at få store konsekvenser i en given situation.

– Jeg er hunderæd for at en eller anden jagerpilot fra Rusland eller et russisk inspektionsskib skal begynde at åbne ild eller lave et eller andet mærkværdigt, der gør, at det er en menneskelig faktor, som udløser en form for krise, siger han og tilføjer:

– Så jo mere vi ved om hinanden og hinandens hensigter, jo bedre er det faktisk også.

Regeringen og de øvrige partier står på tærsklen til at skulle i gang med at forhandle et nyt forsvarsforlig. Over de næste 10 år er der sat 143 milliarder kroner af til investeringer i det danske forsvar, som ifølge Peter Juel-Jensen er 'umådeligt mange milliarder'. Det er også derfor, han har inviteret sin partifælle, forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), til Bornholm tirsdag.

– Jeg kan jo lytte mig til på Christiansborg, at der har spredt sig en opfattelse af, at Danmark er et gennemgangsland. Hvis og såfremt at det værst tænkelige skulle ske, så er det Danmarks rolle, at vi skal kunne sikre at allierede enheder kommer igennem Danmark så hurtigt som overhovedet muligt og videre til Baltikum, siger Peter Juel-Jensen, der dog ikke er fuldstændig enig i, at man skal se på det så sort-hvidt.

– Jeg vil gerne lige sige, at som bornholmer og som bornholmskvalgt politiker, så er min tilgang lidt anderledes. Jeg synes jo, jeg er frontlinje. Det er vi herovre. Så det kan godt være, vi er et lille land. Vi er et gennemgangsland, men vi er edderbroderemig også frontlinje, siger han.

Episoder får betydning for forlig

Det fik vi ifølge Juel-Jensen at se i forbindelse med Nord Stream. Det ser vi med den omtalte episode med den russiske sejlbåd - men også med de øvrige hændelser under overfladen, der for nylig er fundet i den nordlige del af Østersøen.

– Det er jo ved at blive en ugentlig tilbagevendende begivenhed, at der er et eller andet. Vi er frontlinje. Det vil jeg gerne have, man tager højde for i et kommende forsvarsforlig – men også i de aftaler, vi laver med hinanden tværs over Østersøen, mellem os der vil hinanden det godt. Det er noget af det, jeg gerne vil have forsvarsministeren til at se med egne øjne, inden han disponerer de midler, der er til rådighed i et kommende forsvarsforlig, siger Peter Juel-Jensen.

Får begivenhederne betydning for den måde, man skal gå ind til forsvarsforligsforhandlingerne på, synes du?

– Langt hen ad vejen, ja. Vi bliver tvunget til at skrue et forsvarsforlig sammen, så det tager højde for det, der sker i luften, på havoverfladen – men også det, der sker under havoverfladen. Det, der sker under overfladen, har vi ikke haft inde på radaren i lang tid. Det skal vi til at have nu, siger Peter Juel-Jensen, der videre argumenterer:

– Det skal ses i sammenhæng med, at vi skal være energiø i fremtiden. Vi kommer til at levere store dele af energiforsyningen til Sjælland, men der kommer også en stikledning til Tyskland. Så der bliver en anden infrastruktur, som vi skal holde øje med. Det går jeg ud fra kommer til at kunne ses i et kommende forsvarsforlig.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT