Nyt parti tager form: Skal ikke handle om popsmarte bemærkninger

Nyt parti tager form: Skal ikke handle om popsmarte bemærkninger
Det er afgørende for Lave Broch, at hans nye parti har fokus på indhold og politik. Privatfoto
POLITIK | Onsdag 3. august 2022 • 10:30
POLITIK | Onsdag 3. august 2022 • 10:30

Lave Brochs planer om at stifte et nyt midterparti begynder at tage form, men et muligt kommende folketingsvalg og et ønske om at have et færdigarbejdet politisk program forsinker det en smule.

 

Lave Broch fra Folkebevægelsen mod EU løftede tilbage i juni sløret for, at han ville arbejde på at stifte et nyt midterparti.

Udmeldingen kom på bagkant af resultatet af folkeafstemningen om afskaffelse af EU-forsvarsforbeholdet, hvor Lave Broch og Folkebevægelsen mod EU forgæves kæmpede for et nej.

– Jeg synes, der er behov for noget mellem fløjene. Jeg har aldrig været socialist, og jeg er heller ikke ovre på højrefløjen. Efter den her folkeafstemning er det mere tydeligt end nogensinde, at jeg ikke hører til på fløjene, og der er mange, der ligger i midterfeltet, sagde Lave Broch i forbindelse med udmeldingen til Tidende.

Da Tidende fanger ham på telefonen tirsdag, fortæller politikeren, at det stadig skrider fremad med det nye parti, men risikoen for et folketingsvalg til efteråret gør, at de gerne vil vente lidt.

– Hvis folketingsvalget kommer til oktober, kan vi ikke nå at samle nok vælgererklæringer. Derfor har vi snakket om, at vi formentlig går i luften kort tid efter. Det giver ikke mening at gå i luften en måned før et valg og så drukne, siger Lave Broch.

Skal ikke handle om popsmarte bemærkninger

Udover timingen i lanceringen af det nye parti, er det også vigtigt for Lave Broch, at man er klar med et politisk program, når man opstiller.

– Vi har haft en snak om, at vi synes, det er dårligt, at der er partier, som opstiller uden at have et politisk program. For os handler det i højere grad om indhold og politik, end hvordan man ser ud og popsmarte bemærkninger. Nogle vil måske synes, det er lidt kedeligt, men for os er det helt afgørende, at det ikke kun handler om indpakning, siger han.

Han påpeger, at de to nye partier på den politiske scene, Moderaterne og Danmarksdemokraterne, ledet af henholdsvis Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg, stiller op uden egentlig at have et politisk program.

– Når vi starter partiet, præsenterer vi et idégrundlag og vores holdninger på en lang række politikområder. Vi er alle sammen enige om, at det er den lange bane, der tæller, så vi kommer ikke til at stoppe, siger han.

Lave Broch, der i dag er medlem af Folkebevægelsen mod EU, har ikke skiftet holdning til den europæiske union, og partiets holdning til EU er også allerede fastlagt:

– Vi vil være kritiske. Ved at tage forsvarsforbeholdet, tager man en hjørnesten i det, der kendetegner en selvstændig stat. Der er forsvar, politi, valuta og statsborgerskab. EU-toget kører i retning af en statsdannelse, og jeg ønsker ikke Danmark som en delstat af Europas Forenede Stater. Det tror jeg, de fleste danskere er imod.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT