Notat til kommunen: P-kældre kan være løsningen

NYHED | ABONNENT | 8. MAR 2023 • 11:49
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
8. MAR 2023 • 11:49

Den seneste uges store debat kan gøre det svært for kommunen at indføre mere parkering mod betaling foreløbig, fordi alle nye forslag nu vil blive betragtet som forsøg på at skabe en indtægt, hedder det i det notat, der fik EL, S og V til at trække deres støtte til forslaget om parkering mod betaling. Men parkeringshuse eller -kældre kan måske være vejen frem, skriver landinspektør fra Odense i notatet.

Det bliver ikke let at etablere mere parkering mod betaling på Bornholm foreløbig. Og skulle man ønske at gøre det, handler om at være meget, meget tydelig omkring, at det bunder i trafikforhold. Og ikke i at give penge til kommunekassen.

Det skriver landinspektørfirmaet LE34 fra Odense i det notat, som kommunen bestilte mandag, og som onsdag morgen fik Enhedslisten, Venstre og Socialdemokratiet til at trække deres støtte til forslaget om mere parkering mod betaling tilbage.

"Ordninger, der eventuelt foreslås på et senere tidspunkt kan ikke undgå at blive vurderet i lyset af den nu foreslåede ordning og ønsket om at skabe en indtægt. Eventuelle fremtidige forslag til parkeringsordninger bør derfor nøje overvejes, og det bør sikres, at der er en klar og tydelig saglig begrundelse for ordningerne" skriver LE34.

"Ikke mindst på baggrund af det foreliggende forslag er det afgørende at overveje nøje, hvor der er trafikale hensyn, som gør det nødvendigt at indføre en betalingsordning. Det kan for eksempel være trængselsproblemer, herunder henvendelser fra beboere, som ikke kan finde parkeringsmuligheder i rimelig nærhed af bopælen på grund af parkering", tilføjer LE34 i notatets sidste afsnit, der har overskriften "Hvilke muligheder er der nu?".

Og der er faktisk muligheder. Der er for ekempel én mulighed, som ingen har tænkt på endnu: Parkeringshuse eller parkeringskældre.

"Det kan overvejes, om der kan indføres en ordning med hjemmel i vejlovens paragraf 90, stk. 1 om særligt indrettede offentlige parkeringspladser og -anlæg. En sådan ordning kan i hvert fald indføres, hvis der er tale om parkeringskældre eller parkeringshuse", hedder det i landinspektørens notat til kommunen.

Hvis kommunen opfører parkeringskældre og -huse, vil man for adskillige år frem i tiden være garderet mod at høre, at det mest var for at tjene penge. For sådan nogle størrelser koster penge at bygge.

"En ordning efter § 90, stk. 1 vil som udgangspunkt ikke kunne indebære en nettoindtægt, idet betalingen kun kan kræves til dækning af udgifterne ved indretning og drift af de pågældende pladser samt til tilsyn med parkerede køretøjer (på pladserne). Størrelsen af betalingen er således begrænset af udgifterne", skriver LE34 i notatet til kommunen.