Madskolens redning blev fejret med champagne

Madskolens redning blev fejret med champagne
Kampen for at redde madskolen i Nexø er nu erstattet af arbejdet med at bevare den på længere sigt. Arkivfoto: Holger Larsen
POLITIK | Fredag 11. oktober 2024 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
POLITIK | Fredag 11. oktober 2024 • 15:30

Formand Kennet Larsen fra Paradisbakkeskolens skolebestyrelse er glad for, at madskolen er reddet til og med 2026. Nu begynder arbejdet med at sikre den på længere sigt, fortæller han.

Da et flertal i kommunalbestyrelsen torsdag aften foretog en u-vending i sagen om madskolen i Nexø, fulgte Kennet Larsen med på mobilen. Formanden for Paradisbakkeskolens skolebestyrelse var nemlig på arbejde i sit gokartcenter, hvor han ikke er glad for u-vendingerne, men det var han for den, 12 af kommunalbestyrelsens 23 medlemmer foretog.

– Jeg havde besøg af en gruppe, der kørte gokart. Mens de gjorde det, havde jeg TV 2 Bornholm på telefonen, så jeg kunne følge med, og da politikerne skulle stemme, måtte de lige holde stille, så vi kunne se afstemningen, fortæller Kennet Larsen dagen derpå.

Da afstemningen var slut, og madskolen var reddet til og med 2026, kunne gruppen køre videre, og Kennet Larsen ringede hjem til sin kæreste.

– Jeg fik hende til at lægge champagne på køl, og så drak vi et glas, da jeg kom hjem. Bagefter tog jeg mig en god rom, og så gik jeg i seng med en fantastisk følelse i kroppen, siger han.

Politikere på besøg

Kennet Larsen takker de forældre og erhvervsdrivende, som har bakket kampen for madskolen op, efter lukningen af den egentlig var blevet besluttet som en del af kommunalbestyrelsens budgetforlig for 2025.

– Der er forældre fra hele øen. Der er folk fra Rønne, som har kørt ned til mit gokartcenter for at skrive under. Vi har samlet over 2.500 underskrifter ind. Havde jeg følt mig alene, var jeg gået død i det, men der har været opbakning fra alle steder på Bornholm, og det har givet energi til at kæmpe, siger Kennet Larsen og tilføjer, at hele skolebestyrelsen har været med i kampen.

Han fortæller, at da han fredag morgen cyklede i skole med sin søn, var der bilister, som rullede vinduet ned for at rose ham for at have kæmpet.

– Jeg har fået så vanvittig meget fed tilbagemelding, siger han.

Paradisbakkeskolens bestyrelsesformand fortæller, at nogle politikere har besøgt madskolen og fået en rundvisning, mens andre ikke har.

– Hvis man ser, hvilke politikere der stemte for, og hvilke der stemte imod, så er det meget rammende, at der er ikke en eneste af dem, der stemte imod, der har besøgt madskolen og set, hvad det egentlig er, siger Kennet Larsen.

Færdig med at kæmpe

I Kennet Larsens øjne er det en sejr for demokratiet, at det er lykkedes at ændre noget i løbet af den politiske behandling af budgettet, men sejren får ham ikke til at hvile på laurbærrene. Nu begynder arbejdet med at finde ud af, hvordan man sikrer madskolen på længere sigt.

– Der begynder et kæmpe politisk arbejde med, hvordan vi kan gøre os fri af alle de lænker, madskolen har, så vi kan prøve at blive mere selvfinansierende. Nu har vi muligheden for at finde ud af, hvad vi kan, og hvad vi må, siger han.

Kennet Larsen fortæller, at som det er nu, må madskolen ikke hæve på forældrebetalingen, den må ikke købe lokalt i stedet for økologisk, og den kan ikke komme ud af en indkøbsaftale.

– Der er så meget vi ikke må, men nu starter et kæmpemæssigt samarbejde, for nu har vi et politisk flertal, som gerne vil os. Vi er færdige med at kæmpe, nu skal vi arbejde, siger han.

På egne ben

Opgaven er at udvikle madskolen, så den i højere grad kan stå på egne ben, fortæller han, og det har man halvandet år til. Han nævner som eksempel, at det er enormt vigtigt, at få vandtætte skotter mellem madskolen og folkeskolen Paradisbakkeskolen.

– Som den har kørt nu, har vi fra skolens side puttet penge i madskolen. Det er ikke nogen hemmelighed. Vi kan ikke køre den for den forældrebetaling, der er nu. Nu skal vi have lov til at hæve forældrebetalingen, og så skal vi have vandtætte skotter, så de penge, forældrene betaler til madskolen, ikke går til tolærerordning på skolen. Det er en politisk opgave at sørge for, at vi har midler til at drive en skole. Det er ikke forældrenes ansvar, for så bliver det en privatskolen, siger Kennet Larsen.

Derfor skal det ifølge ham slås fast, at der ikke må gå penge mellem madskolen og skolen.

– Så har vi åbent pandoras æske og så svigter jeg den opbakning, jeg har nu, siger han.

 


 


Formand Kennet Larsen har sammen med resten af Paradisbakkeskolens skolebestyrelse kæmpet for at redde madskolen. Arkivfoto: Holger Larsen

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT