Iben Busch skuffer dagplejere: Begrænset hvad kommunen kan gøre

Iben Busch kan godt forholde sig til den frustration, dagplejerne føler, men hun har svært ved at se, at kommunen kan gøre meget mere. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 8. NOV 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
8. NOV 2022 • 05:30

Dagplejere over hele landet oplever udfordringer med de stigende priser, og flere har svært ved at få det til at løbe rundt økonomisk at drive en dagpleje fra hjemmet. Men den store hjælp skal komme fra staten, og det er begrænset, hvad kommunerne kan gøre, lyder det fra medlem af kommunens børne- og skoleudvalg.

Kort før efterårsferien sendte dagplejer Julie Kofoed Hansen fra Rønne et opråb til samtlige kommunalbestyrelsmedlemmer: Med de stigende energipriser og inflation er det blevet for dyrt at være dagplejer,

Dagplejere passer nemlig børn i deres eget hjem, og derfor står de selv for udgifterne til vand, varme, slitage, el og forplejning til børnene, og alt dette bliver betalt igennem et fradrag på 60 procent af den løn, de får udbetalt af kommunen for deres anstrengelser.

– Vi arbejder 48 timer om ugen, og vi skal altså holde en vis standard. Vi kan ikke bare skrue ned for varmen, når vi har børn helt ned til 10 måneder. Og maden skal være af en ordentlig kvalitet, fortalte hun i en artikel til Tidende i slutningen af oktober.

Kun et enkelt eller to kommunalbestyrelsesmedlemmer svarede på hendes henvendelse, men ikke nogen fra børne- og skoleudvalget, som ellers har ansvaret for dagplejerne.

– Det gjorde jeg ikke, fordi jeg er nødt til at have noget mere information, før jeg kan svare på de problematikker, svarer Iben Busch (K), der er medlem af kommunens børne- og skoleudvalg, til spørgsmålet om, hvorfor hun ikke svarede på henvendelsen.

– Og derfor valgte jeg at tage det op på udvalgsmødet, tilføjer hun.

Det gjorde hun så i tirsdags, den 1. november, da børne- og skoleudvalget mødtes.

– Vi fik vendt de muligheder, der var, og om der overhovedet var nogle muligheder, siger hun.

Begrænsede muligheder

Og de muligheder er begrænsede, ser det ud til, i hvert fald når det kommer til løsninger i form af økonomiske tilskud og skattefradrag.

– Der kom ikke umiddelbart noget ud af det. Det, som jeg forstod på det, var, at det jo er et statsligt anliggende med tilskud. Så at begynde at prioritere enkelte grupper ud kommunalt vil være meget vanskeligt og muligvis heller ikke inden for den gældende lovgivning. Det var hovedpunkterne i det, siger Iben Busch.

Hvad med at give et tilskud til varmeregningen? Kan kommunen gøre det?

– Nej, det er jeg ret sikker på, vi ikke kan. Det var noget af det, vi fik vendt. Kan man give tilskud eller kompensere på anden vis? Det var ikke et ja/nej, men umiddelbart et nej. Der er noget lovgivning, som gør, at det nok er lidt vanskeligt at give den form for tilskud.

En håndsrækning

Det er ikke kun på Bornholm, dagplejere kæmper med at få tingene til at hænge sammen, og i en fælles facebookgruppe deler dagplejere fra hele landet erfaringer, frustrationer og gode råd.

Og det er også et sted, lokalpolitikere forsøger at finde inspiration fra andre kommuner.

Iben Busch fortæller om en konservativ facebookgruppe, hvor flere at hendes kollegaer har efterspurgt erfaringer til netop denne problemstilling.

– Så sent som i dag (mandag, red.) har jeg talt med en af mine konservative kolleger fra en anden kommune, for de skulle have det på deres dagsorden, så hun var også nysgerrig efter at høre, hvad gør man andre steder? For de havde fået samme besked, det er et statsligt anliggende, siger Iben Busch.

Hun fortæller, at dagplejerne i Mariagerfjord Kommune eksempelvis havde fået uddelt ekstra tæpper til gulvene.

– Og i Vejle Kommune har man lavet nogle ordninger med levering af frugt og grøntkasser til dagplejen for at give en ekstra håndsrækning. Selv om det er en meget begrænset hjælp, så er der en lille besparelse der, siger hun og fortæller, at hun er nysgerrig efter at drøfte muligheden for at lave lignende tiltag på Bornholm.

Forståelse for situationen

I sin mail til kommunalbestyrelsens medlemmer skriver Julie Koefod Hansen blandt andet, at "... så er der alle os, der ikke ved, hvor vi hører til. Os, som ingen vil tage ansvaret for, når det koster penge, og som kan sejle vores egen sø. Dagplejerne".

Og den frustration anerkender Iben Busch.

– Det er en rigtig svær situation for os alle lige nu, vi har alle ekstra udgifter i øjeblikket. Vi andre kan nok lidt bedre i vores private regi skrue på nogle ting, men det er lidt svært, når man har med små børn at gøre, hvor man ikke skal gå ned på standarder. Jeg har fuld forståelse for det, men det er nok noget, der skal løses fra national hånd, siger hun.

– Jeg synes, jeg har løftet den i udvalget og spurgt, hvad vi har af muligheder, og hvad kan vi gøre. Men som jeg kan forstå det, er det fra statsligt niveau, der skal gives en håndsrækning. Det er også en frustration fra vores side, at vi ikke kan gøre mere for dagplejerne.

Op til debat igen

Det er kommunalbesyrelsen og børne- og skoleudvalget, der har ansvaret for dagplejerne.

Føler du, at I lever op til det ansvar?

– Jeg var faktisk ikke bekendt med situationen for dagplejerne, før vi fik brevet. For at kunne svare på, hvad vi har af muligheder, er vi nødt til at drøfte det i udvalget. Det er svært, når vi ikke kan gøre noget lokalt. Hvis det er økonomisk tilskud og støtte, så er det noget, der ikke kan komme fra os. Derfor er det lidt svært at sige, om man lever op til sit ansvar. Det er svært at se, at der er meget mere at gøre, for det synes jeg, vi har spurgt ind til og fået at vide, at det er der ikke. Det er måske i småtingsafdelingen som tæpper og frugtkasser, men det løser ikke udfordringen.

Hvad er næste skridt for jer?

– Jeg tror, næste skridt er, at vi skal have en dialog om det igen i børne- og skoleudvalget. De ting, jeg har set, de gør i andre kommuner, har ikke været noget, jeg har været klar over, man kunne gøre, da vi holdt møde. Det er selvfølgelig interessant at høre i udvalget, om der er økonomi til det og til at gøre nogle ting, som ikke andet viser lidt velvilje over for dagplejerne. Det bliver nok svært at løse noget på den helt store klinge, men en anerkendelse af den situation tror jeg også vil blive værdsat, siger Iben Busch.

Børne- og skoleudvalget mødes igen næste gang den 29. november.