Dagplejer i opråb til politikerne: 'I lægger ansvaret fra jer'

Dagplejer i opråb til politikerne: 'I lægger ansvaret fra jer'
Julie Kofoed Hansen er dagplejer i Bornholms Regionskommune. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 27. OKT 2022 • 19:00
Af:
Julie Kofoed Hansen
dagplejer
NYHED | ABONNENT
27. OKT 2022 • 19:00

De fleste dagplejere har i øjeblikket penge med på arbejde. Vi må bruge af vores i forvejen lave løn for at kunne drive dagplejen. Dagplejen som er en offentlig institution.

 

SYNSPUNKT

Kære politikere.

Krisen kradser, og rigtig mange er presset økonomisk. Helt 'almindelige' mennesker med to gennemsnitlige indkomster har i disse tider svært ved at få enderne til at nå sammen.

Firmaer, forretninger, små købmænd bukker under, fordi de ikke kan betale de høje regninger, som de i øjeblikket får.

Og så er der alle os, der ikke ved, hvor vi hører til. Os, som ingen vil tage ansvaret for, når det koster penge, og som kan sejle vores egen sø. Dagplejerne. Og her kan man sige igen.

Vi dagplejere må gang på gang kæmpe for os selv. Under corona var det galt, fordi ingen politikere tænkte på os. Vi blev glemt, og de fleste steder i landet måtte vi selv bruge fritid og betale for de ekstra udgifter til at gøre hus og legetøj ekstra rent hver dag og også leve med stor risiko for at blive smittet, da vi ikke måtte lukke ned selv i perioder med høje smittetal og kun ved helbredsrisiko måtte anvende værnemidler.

Nu står vi så i den situation, at der igen ikke er nogen, som vil tage os seriøst.

Vi arbejder i eget hjem og har et fradrag til at afholde udgifterne for dagplejen. Et fradrag der ikke er steget siden 2019. Og en meget lav løn for 48 timers ugentligt arbejde.

Vores fradrag er på 60 procent. Og det lyder jo rigtig fint, men da det er et ligningsfradrag, er det reelt kun 26 procent af vores 'løn', vi har til udgifter, og i øjeblikket slår det slet slet ikke til.

De fleste dagplejere har i øjeblikket penge med på arbejde. Vi må bruge af vores i forvejen lave løn for at kunne drive dagplejen. Dagplejen som er en offentlig institution.

Alle politikere løfter armene og siger: 'Det er ikke vores bord'. Alle politikere lægger ansvaret fra sig, uden at undersøge det nærmere eller i det mindste sende det videre til der, hvor de mener, ansvaret ligger.

Det, vi får at vide, hvis der i det hele taget bliver reageret, når vi skriver til en politiker, er, at 'I kan bare vælge at regne de faktiske udgifter ud'. Det er så nemt, at sige det, men der ingen, som i absolut ingen, som der kan fortælle os, hvordan det skal regnes ud, ikke engang Skat. Der er rigtig mange ting, som skal regnes med. Mad, strøm, varme, vand, slitage, renovation, indretning og vedligehold af legeområder inden- og udendørs osv. Der er en grund til, at man i sin tid lavede det om til et fast fradrag, da det er vanskeligt at dokumentere.

For det andet hører også den type fradrag ind under ligningsfradrag, hvis vi vælger at trække de faktiske udgifter fra. Det vil sige, at det også kun er 26 procent af de reelle udgifter, der bliver dækket. Er det rimeligt, at vi skal betale f.eks 74 procent af maden til børnene i en offentlig institution? Nej, det mener vi ikke, det er.

Kommunerne har afsat midler til de forhøjede energipriser og så videre i de offentlige institutioner, men der hører vi åbenbart ikke under. Det gjorde vi under corona, da der var regler for aflevering af børn, rengøring osv, men nu gør vi pludselig ikke.

Synes I helt ærligt, at det er rimeligt, at vi dagplejere skal betale for at holde en offentlig institution kørende?

Hvis der ikke snart bliver gjort noget for at afhjælpe vores situation, så vil der være dagplejere, som bliver nødt til at sige deres job op, fordi det simpelthen er blevet for dyrt at drive dagplejen. Og da det i forvejen er blevet meget svært at rekruttere nye dagplejere, og der mangler dagplejere i rigtig mange områder, vil det være katastrofalt for faget og for pasningen af de små 0-2-årige.

Tallene fra 2021 viser, at knap 27.400 børn bliver passet af 8.293 kommunale dagplejere her i Danmark. Det er rigtig mange børn, der skal findes pladser til, hvis rigtig mange bliver nødt til at sige op på grund af de høje priser.

Så kære politikere: Hjælp nu os dagplejere. Husk, at vi er en offentlig institution.

Det er ikke vores privatøkonomi, vi snakker om, det er driften af dagplejen.

 

Debatindlægget er også sendt til de bornholmske politikere.