Høj russisk aktivitet ved Nato-øvelse i Østersøen

Høj russisk aktivitet ved Nato-øvelse i Østersøen
Danmark deltog i Baltops 24 med fregatterne Peter Willemoes og Niels Juel. Her er Niels Juel fotograferet under et tidligere besøg i Rønne Havn. Arkivfoto: Anette Vestergaard
NYHED | 27. JUN 2024 • 11:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
27. JUN 2024 • 11:00

Sveriges forsvars operationschef fortæller, at russiske kampfly fløj tæt hen over svenske flådefartøjer.

Danmark og 19 andre Nato-lande har netop gennemført den 53. udgave af øvelsen Baltic Operations, der har til formål at træne og øve Nato-enheders evne til at udføre integrerede sømilitære operationer sammen. Den årlige øvelse skal sikre, at styrkerne er trænet og i stand til at operere sammen og er klar til at reagere på enhver trussel mod sikkerheden i alliancens lande i regionen.

For første gang deltog Sverige og Finland, hvilket ifølge det danske søværns chef, kontreadmiral Henrik Ryberg, gjorde årets øvelse mere relevant og vigtig end nogensinde.

– At vores nære nabolande og nære samarbejdspartnere nu er med i den vigtige militærstrategiske alliance, betyder nemlig, at Østersøen er næsten omkranset af Nato-lande, og at vi kan samordne vores sikkerhed og militære tilstedeværelse meget mere, siger han på Forsvarets hjemmeside.

Alle Nato-lande omkring Østersøen deltog i øvelsen, og også fra regionens sidste land var der øget militær aktivitet, mens Baltops 24 foregik. Ved flere lejligheder fløj russiske kampfly tæt hen over svenske flådefartøjer. Det svenske forsvars operationschef beskriver den russiske aktivitet under øvelsen som uventet høj. Det fortæller SVT.

– Vi har set, at man er fløjet hen over både internationale og svenske skibe. De er fløjet lidt tættere på, end man måske plejer, men det har ikke været farligt eller uden for internationale regler, siger Carl-Johan Edström til SVT.

Frankrig deltog også i øvelsen, og efterfølgende besøgte hangarskibet Mistral Stockholm. Dets kaptajn, Olivier Roussille, mener, at Rusland prøvet at sende en besked til Nato.

– Fra fransk side havde vi ingen hændelser, men der var andre partnerlande, der havde lave overflyvninger, som var ret uprofessionelle og usikre. Det kan være farligt, men for det meste gør de det for at sende en besked til Nato-landene om, at de har en stærk tilstedeværelse i området, siger han til SVT.