Hjemmeplejen skal sortere ældres affald

Hjemmeplejen skal sortere ældres affald
Tiden er kommet til at skraldet skal sorteres. Arkivfoto: Katrine Westh Sørensen
NYHED | ABONNENT | 22. OKT 2024 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
22. OKT 2024 • 05:30

Til de nye tider ved affaldsspandene hører også, at hjemmeplejen nu skal sortere nogle ældre borgeres affald. Men det har vi aldrig besluttet, og derfor er der hverken sat tid eller penge af til det, siger socialudvalgets formand René Danielsson.


"Hjemmeplejen hjælper med at sortere efter håndteringsvejledningerne i hjemmet."

Den besked har personalet i den bornholmske hjemmepleje fået, efter at alle husstande på Bornholm gik over til at sortere alt affald den 1. oktober.

Det skal forstås på den måde, at hvis en ældre bornholmer er visiteret til hjælp med at komme af med sit affald, vil hjælpen nu også omfatte hjælp til at sortere affaldet.

Det er ikke en opgave for hjemmeplejen, mener socialudvalgets formand René Danielsson (DF). Det er heller ikke en opgave, der er sat penge af til. Og fordi tid i hjemmeplejen koster penge, er han nervøs for, at tiden til at sortere affald vil blive taget fra den mængde tid, som personalet har til at pleje de ældre.


– Jeg mener ikke, at det er en opgave for hjemmeplejen. Men hvis et flertal mener noget andet, må det flertal også finde pengene til det, siger René Danielsson.

– Medarbejderne bliver pålagt en arbejdsopgave, som der ikke er sat penge af til. Jeg har bedt om beregninger på, hvordan den ekstra opgave kan indeholdes i det eksisterende budget, siger han.

Kommunens velfærdsdirektør Trine Dorow oplyser til Tidende, at kommunens folk arbejder med sagen.

"Administrationen er ved at besvare en række spørgsmål og beskrive forholdene på foranledning af udvalgsformanden. Så jeg kan på nuværende tidspunkt ikke kommentere sagen", fortæller Trine Dorow i en sms.

Ingen penge er sat af


Det har i mere end et år været kendt, at den nye affaldsordning i nogle tilfælde også vil betyde, at personale i hjemmeplejen skal sortere affald hos de ældre.

Det blev både socialudvalget og udvalget for natur, miljø og plan orienteret om i juni sidste år.

"Medarbejdere, der kommer i hjem, hvor borgeren får kassetteløsning, vil, ligesom i dag bidrage til affaldshåndtering, og sortere i sækkene og kassetterne", hedder det i den sag, som de to udvalg fik at se sidste sommer.

Fordi Bornholm ikke sorterede affald i nær samme omfang sidste sommer som nu, vil den nye opgave med også at sortere nogle borgeres affald i praksis være at forbedre ældreplejens servicestandard.

Derfor lignede det dengang, at der også var en politisk sag på vej om netop det. For kommunens servicestandarder kan hverken forbedres eller forringes, uden at det er vedtaget politisk.


"Hvis der ønskes løsninger, der ligger uden for den gældende kvalitetsstandard på Center for Ældres område, sker dette ved, at socialudvalget forelægges en sag til beslutning", hedder det da også i sagen fra juni sidste år.

Sådan en sag er socialudvalget bare ikke blevet forelagt i tiden efter sidste sommer. En af konsekvenserne er, at der ikke er sat penge af til hjemmeplejens nye opgave med også at sortere en del ældre bornholmeres affald.

– Med den servicestandard, som vi har i dag, kan man blive visiteret til, at hjemmeplejen går ud med affaldet. Der er bare noget andet, at medarbejderne i hjemmeplejen nu skal stå og sortere affald, siger René Danielsson.

– Hvordan kan de mene, at det ikke er at udvide den eksisterende kvalitetsstandard, når medarbejderne nu også skal sortere borgernes affald? Men det må de jo mene, at det ikke er. For man kan ikke ændre en kvalitetsstandard, uden at det er blevet godkendt politisk, siger han.

I praksis sorterer hjemmeplejens personale lige nu kun meget lidt affald hos ældre, fortæller sosu-assistent Marianne Brix på Facebook.


"Langt det meste ender i restaffald, fordi borgernes hjem ikke er klædt på til opgaven. Den container bliver hurtigt fyldt", skriver hun.

Bliver affald også kørt?

Hjemmeplejens personale er organiseret i fagforbundet FOA. Hos FOA Bornholm har formand for social- og sundhedssektoren Dorthe Leah Pedersen oplevet, at medlemmer har kontaktet hende om den nye opgave med at sortere affald.

– Jeg har talt med et par medarbejdere, der synes, at de står med en opgave, som de ikke har tid til, fortæller hun.

– Min holdning er, at man skal udføre de opgaver, som man bliver pålagt. Men der skal være visiteret tid til det, siger Dorthe Leah Pedersen.


René Danielsson er desuden nervøs for, at personale i hjemmeplejen i nogle tilfælde også kører rundt med affald i hjemmeplejens biler.

Han medgiver, at han ikke har set dokumentation for, at det sker. Men han ser en risiko for det, fordi cirka 70 gangbesværede ældre bornholmere bor et sted, der betyder, at de skal aflevere deres affald på de opsamlingssteder, der kaldes MiljØ'er.

– Jeg har ikke set billeder af skrald i hjemmeplejens biler. Men gennem en tillidsrepræsentant i hjemmeplejen har jeg fået bekræftet, at det er blevet lagt op som den eneste mulighed, som medarbejderne har, siger René Danielsson.

– Det kan heller ikke gøres på andre måder end ved at bruge bilerne, når affald skal fragtes op til 1.700 meter. Jeg håber ikke, at nogen har gjort det. Men jeg har svært ved at se, hvordan det ellers skal gøres, siger han.

Også Dorthe Leah Pedersen ser et muligt problem med hygiejnen.


– Der skal være styr på hygiejnen, så de ansatte ikke bærer smitte med sig rundt, siger hun.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT