Folkemøde - Unge tisser i haven

Folkemøde - Unge tisser i haven
Der var flere unge end tidligere på dette års folkemøde. Foto: Torben Østergaard Møller
NYHED | ABONNENT | 21. JUN 2022 • 06:01
NYHED | ABONNENT
21. JUN 2022 • 06:01

Der var flere unge til Folkemødet i år, og det skabte ifølge nogle beboere i Allinge for meget fest i gaden. 

Torben Fogh bor lige ud til Havnegade i Allinge og lejer sin græsplæne ud til Folkemødet, så der står et stort telt, hvor der bliver holdt arrangementer. Han har boet der i fem år og har altid været positivt stemt over for Folkemødet. Men ikke i år, og det er blevet meget værre end de sidste gange. Han klager særligt over larm, og at han har skullet jage folk væk, der tisser i hans have.

– Der er gener forbundet med et folkemøde, og det vil jeg også godt acceptere, for det er godt for øen og for byen. Men det har taget overhånd den her gang, siger Torben Fogh til Tidende.

Han mener, at den primære årsag til, at Folkemødet tog overhånd fra hans perspektiv er, at der i år kom langt flere unge til folkemøde.

– Jeg synes, det er i orden de kommer herover. Men de skal ikke lave det om til en musikfestival. For så kan de flytte den ud på en mark, hvor den ikke generer noget. Jeg har altid været positiv, men hvis jeg ikke kan få min nattesøvn, så er jeg ikke positiv længere. Jeg synes ikke, det er i orden, at de fortsætter til klokken to. Jo, hvis det havde været oppe på værtshusene, hvor de alligevel larmer altid, siger Torben Fogh.

På Toga Vinstue, der er en af Folkemødets største udskænkningssteder, berettede man søndag om 30 til 40 procent større omsætning i baren end det endnu større folkemøde i 2019.

Hos Bornholms Politi bemærkede man også, at det var flere unge mennesker på årets folkemøde, men deres oplevelse er, at det forløb forholdsvis gnidningsfrit.

– Vi skal jo evaluere med vores samarbejdspartner og Folkemødeforeningen, men vi synes, at det er forløbet relativt uproblematisk med de unge. Det har ikke genereret flere politisager end normalt, og folk har generelt opført sig ganske fornuftigt, fortæller vicepolitiinspektør hos Bornholms Politi, Henrik Schou til Tidende.

– Men jeg vil sige, at det kan jo godt være, at der er nogen, der har oplevelsen af, at det har været for meget med de unge, og det må vi jo også lytte til, siger Henrik Schou.

Nyt projekt lokkede flere unge til

En af årsagerne til, at der i år var flere unge deltagere, end man har set tidligere, er, at Foreningen Folkemødet i år startede projektet, Camp Ung Agenda, der har til formål at få flere i de yngre aldersgrupper med til Folkemødet.

I front for det projekt står Signe Thydal, der overordnet set synes, det er gået godt, selvom det er tidligt at drage de store konklusioner, før man er færdig med at evaluere.

– Det er lidt for tidligt at kommentere på de konkrete ups and downs. Men overordnet set synes jeg, folk har været rigtig positive, siger Signe Thydal.

Hun har svært ved at genkende et billede af, at der med flere unge også dermed blev skabt flere problemer.

– Jeg synes, det er ærgerligt, hvis man bare med det samme skyder skylden på de unge. Man kan sige, vi er rigtig mange mennesker, unge eller ej, som har haft et godt folkemøde sammen. Jeg synes, det er lidt synd at sige, at det bare er fordi, der er kommet flere unge på Folkemødet. Det er måske en lidt forhastet konklusion at drage, fortæller projektlederen for Camp Ung Agenda.

Vigtigt med grundig evaluering

Både Henrik Schou og Signe Thydal understreger, at alt selvfølgelig bliver taget med, når der skal evalueres, hvordan det er gået, og om der er nogle ting, der skal justeres. En del af den evaluering består i at snakke med beboerne i Allinge om, hvordan de mener, det er forløbet, fortæller Henrik Schou.

Og det er i det hele taget vigtigt med refleksion, mener Signe Thydal. Efter planen skal projektet Camp Ung Agenda fortsætte i fem år.

– Det er meningen, at projektet skal udvikle sig, vi skal lære af det, og vi skal finde ud af, hvordan vi på bedst mulig vis får involveret unge i Folkemødet. Det handler om, hvor der skal være debatter, festlige indslag, og hvor man hænger ud, men det handler også om at finde ud af, om vi får involveret de unge på den helt rigtige måde på Folkemødet, siger Signe Thydal.

– Jeg synes dog, at jeg med rimelig ro i kroppen kan sige, at de unge har været involveret, når de har været her. Der er rigtig mange, der har været med til selv at arrangere og deltage i politiske debatter og ikke kom for at feste, men for at engagere sig i vores demokrati, siger hun.