Ferieramt kommune fik Trøst til at opgive nyt sparekatalog

Ferieramt kommune fik Trøst til at opgive nyt sparekatalog
Jacob Trøst. Arkivfoto: Jacob Jepsen
TOPNYHED | ABONNENT | 3. AUG 2022 • 13:51
Jakob Marschner
Journalist
TOPNYHED | ABONNENT
3. AUG 2022 • 13:51

Da regionskommunen fik at vide, at næste års budget bliver 70 millioner kroner sværere at lægge end ventet, var alle kommunens chefer på vej ud af døren og på ferie. Udsigten til at skulle holde dem alle på arbejde i juli fik borgmester Jacob Trøst til at opgive at bestille et supplerende sparekatalog. Trøst regner med, at nye spareforslag kommer på bordet på mandag.

 

Hvis timing er altafgørende, var timingen altafgørende dårlig, da borgmester Jacob Trøst (K) og regionskommunens øverste ledelse den 1. juli fik Indenrigsministeriets besked om, at næste års kommunebudget var blevet forringet med 70 millioner kroner, så der nu mangler omkring 120 millioner, før budgettet balancerer, som det skal.

Rundt om på kommunens kontorer havde mange i tankerne allerede stråhat og badetøj på. For de fleste stod ferien lige for døren. For mange sprang bomben om de 70 forsvundne millioner på den næstsidste eller ligefrem sidste arbejdsdag.

Den situation fik borgmester Jacob Trøst (K) til at overveje, men også opgive at bestille endnu et sparekatalog at lægge ved siden af det katalog, der allerede i foråret fandt spareforslag for de 47 millioner kroner, der dengang så ud til at mangle.

Det bekymrer nu ikke mindst Dansk Folkeparti, hvis gruppeformand Linda Kofoed Persson (DF) onsdag i Bornholms Tidende forudså en situation, hvor kommunalbestyrelsen 1. og 2. september skal spare et stort tocifret millionbeløb – uden at have plan at prioritere efter og uden at konsekvenserne af forskellige spareideer er blevet klart beskrevet for kommunalbestyrelsen.

Det er en bekymring, som Jacob Trøst godt kan følge. Samtidig står han ved sin beslutning om ikke at bestille et nyt stort sparekatalog lige midt i ferietiden.

– Vi får beskeden om, at vi mister de her penge i ellevte time, hvor alle folk er på vej på ferie. Inklusive vores økonomiafdeling. Men vi taler selvfølgelig om det, og alle ledere og chefer er gået hjem og har tænkt over, hvad vi kan gøre. Alle er gået på sommerferie med det her i tankerne, siger han.

Ideer på bordet mandag

Jacob Trøst fortæller, at han ikke blev givet noget råd om at få udarbejdet et større sparekatalog, før han og kommunens ledelse gik på ferie.

– Nej, det blev jeg ikke. Vi blev enige om at holde sommerferie med den her situation i tankerne, og på mandag mødes vi så og gør status, så vi har en plan B for, hvad vi gør, hvis vi ikke får alle de penge, som vi søger fra puljen for vanskeligt stillede kommuner, siger han.

– Før ferien talte vi om et supplerende sparekatalog, men vi blev enige om, at alle går på ferie 1. juli, og sætter man arbejdet med et supplerende sparekatalog i gang, skal man holde alle kommunens ledere på arbejde i stedet for at lade dem holde ferie. Det syntes jeg ikke var aktuelt at gøre, siger Jacob Trøst.

Bestiller du et supplerende sparekatalog nu, hvor folk er vendt tilbage på arbejde?

– Det kan jeg fortælle på mandag. På mandag skal jeg mødes med kommunens direktion og økonomiafdeling. Her gør vi status, og så melder jeg ud til kommunalbestyrelsen om de muligheder, vi har. Alle centercheferne er gået på ferie med den her viden i tankerne, og de har forhåbentlig nogle bud på, hvor vi kan gå hen, hvis det bliver nødvendigt at spare mere, end vi først har planlagt efter.

– Jeg kan godt følge Lindas bekymring. Jeg synes bare, at det var svært at gøre noget ved det i en situation, hvor alle stod og var på vej på ferie, siger borgmesteren.

Jacob Trøst medgiver, at det kan blive svært at nå at sende et eventuelt supplerende sparekatalog i høring blandt de mange parter, der kan blive berørt. De omfatter både kommunens egne institutioner og eksterne parter som råd, foreninger og organisationer.

– Det bliver i hvert fald med nogle meget korte frister for at svare, hvis vi skal nå at sende et nyt sparekatalog i høring, siger han.

– Det nærmer sig vel det, som man kan kalde et krisebudget. Det tror jeg også, at høringsparterne har forståelse for.