DF vil opstille statue af tysk kejser i Haderslev

DF vil opstille statue af tysk kejser i Haderslev
Peter Kofod, der kommer fra Bornholm, vil have kejserstatue op igen i Haderslev. Arkivfoto: Torben Østergaard Møller
NOTITS | 26. JAN 2025 • 19:30
Af:
Ritzau
NOTITS
26. JAN 2025 • 19:30

Bornholmeren Peter Kofod, der bor i Haderslev, vil have statue af Kejser Wilhelm I op igen i midtbyen.

Kejser Wilhelm I. skal igen trone i Haderslevs midtby, ligesom han gjorde mens Sønderjylland var tysk. Det mener Dansk Folkepartis Peter Kofod, der bor i byen.

– Det må være på tide, at den kommer tilbage igen, fordi det jo er så central en del af Sønderjyllands historie med de tyske år indtil genforeningen, siger han til det tyske mindretals netmedie Der Nordschleswiger.

Det var det tysksindede borgerskab, der fik statuen stillet op i 1890, for at vise det dansksindede flertal i Haderslev, hvem der efter nederlaget ved Dybbøl i 1864 sad på magten i Sønderjylland. Det forklarer Museumsinspektør René Rasmussen fra Museum Sønderjylland:

– Det var en voldsom provokation, som handlede om at banke danskerne på plads. Budskabet var, at de nu var en del af Preussen – og altid ville være det.

På Sønderborg Slot

Den 720 kilo tunge statue overlevede både første og anden verdenskrig, hvor tyskerne ellers omsmeltede statuer og kirkeklokker, fordi de skulle bruge metal til deres krigsindustri. Umiddelbart før genforeningen i 1920 blev den pillet ned, men ikke destrueret.

I dag befinder den sig på Museums Sønderjyllands afdeling på Sønderborg Slot. Her er den en af de iøjnefaldende genstande i en udstilling om Sønderjyllands historie mellem 1864 og 1920, som René Rasmussen har opbygget. Peter Kofod mener dog, at den skal ud af museet og tilbage på torvet.

– Det vil bringe balance og orden i tingene. Jeg vil elske at gå forbi den statue med min datter i klapvognen og forklare hende, at Haderslev ligesom resten af Sønderjylland engang har været tysk.

René Rasmussen kalder idéen "interessant" og et "radikalt nybrud", men er dog mere end almindelig skeptisk overfor den.

– Sådan en statue skifter jo betydning alt efter, om den står på en offentlig plads eller i et museum.

I 1920 blev den opstillet som en magtdemonstration for at hylde den tyske kejser og kejserriget. Netop den symbolik gør, at statuer ofte bliver revet ned, når en diktator bliver væltet.

– Når en statue rykker ind på et museum, skifter den status til at være en historisk genstand, der formidler fortiden. Vi har jo ikke stillet den på museet for at hylde kejseren, siger Rasmussen.

Peter Kofod mener ikke, at statuer bør rives ned. Han ser sit forslag som et opgør med woke-bølgen.

- Det er en selvstændig pointe for mig at vise, at vi i Haderslev stiller statuer op i stedet for at rive dem ned.

Kofod foreslår, at informationstavler ved siden af statuen skal fortælle dens omtumlede historie.

FÅ ABONNEMENT