De leder efter ny formand: Ikke et stort kandidatfelt

NYHED | ABONNENT | 24. JAN 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
24. JAN 2023 • 05:30

Socialdemokratiet skal finde ny lokalformand, men man vælter sig ikke i oplagte emner.

 

Det vrimler ikke med oplagte kandidater til at overtage posten som formand for Socialdemokratiet på Bornholm.

Det fortæller næstformand for partiet, Kasper Flygare. Han har sammen med den anden næstformand Christian Faurholdt Jeppesen og folketingsmedlem Lea Wermelin siden november, hvor bestyrelsen blev informeret om, at Anette Stæhr ville gå af, lagt følere ud og taget temperaturen på, hvem der kunne være interesseret i at blive ny formand.

– Lea, Christian og jeg har dannet os et overblik, som vi fremlægger på bestyrelsesmødet den 6. februar. Vi kommer til at fremlægge, hvad vi har set af ivrige kandidater, men det felt må jeg desværre skuffe og sige ikke er stort, siger Kasper Flygare og uddyber:

– Det der med at finde formænd og kasserer i organisationer, og det er egentlig ligegyldigt, om det er idrætsforeninger eller politisk faglige organisationer, er sindssyg svært for tiden. Det er et stort arbejde, det er ulønnet, og det er ikke altid, at pressen er søde ved dem.

Han tror dog ikke, at Jonna Nielsens afgang som gruppeformand i kommunalbestyrelsen, og den usikkerhed der knytter sig til forløbet, besværliggør processen.

– Jeg skal ikke kunne sige, hvordan andre tænker, men jeg tænker ikke, at de to ting har så meget med hinanden at gøre. Man skal huske på, at der er fuldstændig satte forhold for, hvordan man vælger de her ting. Når det er et flertal af medlemmer, der skal vælge det her, så er det ikke de personlige spørgsmål, der har den store indflydelse.

Ikke selv et emne

Den nye formand vælges først på Socialdemokratiets generalforsamling den 28. marts, og tiden indtil da bliver brugt på at undersøge, hvilke muligheder man har.

– Den 6. februar skal vi give en status på, hvordan feltet ser ud indtil videre, og hvad vi har at arbejde med. Bestyrelsen blev orienteret i november, men der var jo en masse mennesker, der ikke var orienteret.

– Vi har derfor været nødt til at fortælle om situationen og spørge, hvordan den enkelte ser på posten, og om det er noget, der kunne have interesse. Inden man bruger en masse energi på nogle personer, er det jo meget smart at finde ud af, om de overhovedet er interesseret i posten. Jeg startede faktisk med mig selv.

Er du så en kandidat til posten?

– Nej, det er jeg ikke. Når man vælger en formand, skal det helst være en, der ikke sidder i kommunalbestyrelsen, og jeg håber, at jeg næste gang kan blive valgt ind. Så er det lidt åndssvagt at tage den i en toårig periode, hvor man kan sætte en masse i gang, og så skal man måske til at skifte igen, siger Kasper Flygare.

Oplagt kandidat

Et navn, der bliver bragt op som et muligt emne til formandsskabet, er Lars Goldschmidt.

Han besidder lige nu positionen som kasserer i bestyrelsen og stillede op ved folketingsvalget for Socialdemokratiet i november.

– Lars Goldschmidt har nogle åbenlyse talenter, der helt klart gør ham interessant i mine øjne. Hvis jeg skulle sidde i et rum og lave en konstitueringsforhandling, så er Lars den, jeg mindst af alle ville have som modkandidat. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at han er en af de bedste på Bornholm til at drive den slags forhandlinger. Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg godt kunne tænke mig, at han havde lyst, fortæller Kasper Flygare.

Hvad er din fornemmelse i forhold til det?

– Den er, at det ikke er nogen attraktiv post for en mand, som har mange bestyrelsesposter og alt mulig andet, men jeg tror måske godt, vi kan overtale ham. Men der skal selvfølgelig også være stemning for det i partiet, fordi man vil jo heller ikke stille op, hvis man ender med at blive prygelknabe. Så han vil nok også gerne have, at vi lige sonderer terrænet først.

Spørger man Lars Goldschmidt (inden mandag aftens generalforsamling, hvor han meldte sit kandidatur, red.) ligger det ikke lige umiddelbart i planerne at blive lokalformand.

– Det bliver jo en eller anden form for borgerligt ombud, hvis det er der, vi er, men det tror jeg for så vidt ikke, det er, siger han til Tidende.

Har du snakket med nogen i partiet om, at du kunne være et godt bud?

– Nej, det har jeg ikke. Altså det vil sige, vi har jo vidst, at der skal findes en ny formand, og vi har da snakket frem og tilbage om, hvilke muligheder der er, men det er ikke noget, der har været mere konkret end det.

Men har de sagt til dig, at de godt kunne se dig som ny lokalformand?

– Jamen, de har sagt, at de mente, at jeg havde kompetencerne, og det er jeg da ikke uenig i, men det er jo ikke det samme, som at det skal være mig, for det er der bestemt også andre, der har.

Hvis du nu får tilbuddet, vil du så sige ja?

– Under den forudsætning, at det ikke skal være sådan en ”lonely rider-opgave”, men at der er en kreds omkring formanden, som man ville kunne fordele opgaverne på, så ville jeg… Jeg kan ikke sige her, at jeg ville sige ja, men det ville i hvert fald være en forudsætning.