Miljøvurdering kan afgøre motorsportsbanens fremtid

Miljøvurdering kan afgøre motorsportsbanens fremtid
Hvordan vil en motorbane til folkerace ved Torpe Bakker på Bolbyvej i Klemensker påvirke miljøet? Det er regionskommunen gået i gang med at undersøge. Fotos: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 3. MAR 2021 • 15:48
Lisbet Holst
Journalist
| ABONNENT
3. MAR 2021 • 15:48

MILJØ

Bornholms Motor Sport har siden 2012 arbejdet på at få en permanent bane til folkerace.

I oktober 2018 fik klubben tilladelse af kommunalbestyrelsen til at opføre en på Bolbyvej i Klemensker, men Danmarks Naturfredningsforening Bornholm klagede over sagsbehandlingsprocessen til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Naturfredningsforeningen mente, at kommunen burde have lavet en miljøvurdering først. Den 19. oktober 2020 fik DN Bornholm medhold i klagen.

Regionskommunen skal udarbejde en VVM-redegørelse for projektet – en redegørelse, der kan blive afgørende for, om projektet bliver til noget.

I december 2018 gav kommunalbestyrelsen en halv million til projektet. Foruden en jord- og grusbane på det fire hektar store område omfatter projektet ombygning af en eksisterende bebyggelse til klubhus med toiletfaciliteter på 160 kvadratmeter samt en eventuel opførelse af en opbevaringshal på 400 kvadratmeter.

I foråret 2019 begyndte de første udgravninger på grunden, hvor banen skulle etableres. Bornholms Motor Klub var orienteret om, at kommunalbestyrelsens beslutning om ja til en motorsportsbane her kunne blive ændret på grund af den verserende klagesag.

Indtil banen stod klar, kørte Bornholms Motor Sport folkerace på en midlertidig bane på Lundsgårdsvej i Skarpeskade.

I oktober 2019 tog folkeracerne afsked med banen på Lundsgårdvej. Planen var at indvie den nye permanente bane på Bolbyvej efter vinterpausen, blandt andet med bornholmsmesterskaberne i folkerace, men sådan gik det ikke helt.

Foråret 2020 begyndte med en lang coronapause for folkeracerne, og det medførte, at banen ikke blev gjort klar til efteråret i tide.

Det våde vejr gjorde banen for blød at køre løb på, og klubben aflyste BM i folkerace. Medlemmerne fik dog mulighed for at træne på den nye bane.

 


Kommunen i gang med vvm-redegørelse

Regionskommunen er gået i gang med at udarbejde en VVM redegørelse for projekt motorsportsbane ved Torpe Bakker.

Det sker efter Miljø- og Naturklagenævnets afgørelse om, at regionskommunen skal "begynde forfra", siger Michael Brandt-Bernbom, afdelingschef i regionskommunens Center for Natur, Miljø og Fritid.

– Vi er i gang med den interne myndighedsbehandling, derefter skal vi i gang med at evaluere på sagen.

Michael Brandt-Bernbom kan ikke på nuværende tidspunkt sige noget om, hvornår vvm-redegørelsen er klar.

 


Sagen om motorsportsbanen ved Torpe Bakker

I oktober 2020 fastslog Miljø- og Naturklagenævnet, at Bornholms Regionskommune skal foretage en miljøvurdering af projekt motorsportsbane nær Torpe Bakker i Klemensker og ikke mindst undersøge, hvordan en bane vil påvirke grund- og drikkevandet i området.

På baggrund af en sådan VVM-redegørelse skal kommunen derefter vurdere, om projekt motorsportsbane ved Bolbyvej i Klemensker fortsat har en gang på jorden.

Med kravet om en miljøvurdering omstødte klagenævnet i oktober regionskommunens beslutning om, at det ikke var nødvendigt at udarbejde en VVM-redegørelse for motorsportsbanen.

Området ligger lige op til Torpe Bakker, som regionskommunen i Kommuneplanen har udpeget som "særligt naturområde".

Klagenævnet hæftede sig i afgørelsen især ved, at det område, som kommunen har udpeget til motorsportsbane, ligger i indvindingsoplandet til Marevad Kildeplads. Udvindingsoplandet er særligt sårbart over for koncentrerede udslip af benzin og olie, da der her indvindes ungt grundvand til kildepladsen.

Med afgørelsen fik Danmarks Naturfredningsforening Bornholm medhold i en klage og i sin kritik af projektet og bekymring for motorsportsbanens negative påvirkning af miljøet i området, herunder grundvandet.

DN Bornholm sendte en klage til til Miljø- og Naturklagenævnet, efter at et flertal i kommunalbestyrelsen i maj 2018 gav grønt lys for en motorsportbane på det fire hektar store område, en grusgrav og en mark, ved Bolbyvej.

Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti stemte for forslaget, mens SF, Alternativet, Enhedslisten og socialdemokraten Kirsten Wendell stemte imod med henvisning til, at motorsportbanen er fejlplaceret.

Regionskommunen har i Kommuneplanen selv udlagt området som et særligt naturområde og/eller interesseområde for natur, landskab og økologiske forbindelser.

Sårbart område for vandindvinding

Motorsportsbanen ligger både over og i nærheden af vandløb med nedløb til boringsområdet for indvindingsstedet Marevad Kildeplads, der ligger cirka en kilometer fra projektområdet. Motorsportsbanens underlag i form af grus og ler er let gennemtrængelig for olie og benzin.

DN Bornholm anførte i klagen, at Bornholms Regionskommune selv beskriver Marevad Kildeplads som områdets største indvindingskilde med stor sårbarhed og ringe mulighed for at nedbryde olie og benzin.

Risiko for forurening

Miljøklagenævnet pegede på, at kommunen reelt ikke har undersøgt risikoen for udledning/nedsivning af spildevand, benzin og olie fra banen, hvad det vil betyde for grund- og drikkevand, hvis en forurening finder sted, og hvilke foranstaltninger der skal til for at forhindre forureninger.

I en fornyet behandling af sagen bør regionskommunen derfor foretage en vurdering af hvilke mængder olie og benzin, der forventes spildt på projektområdet, herunder hvilke spildmængder, der kan udgøre en risiko for indvindingen ved Marevad Kildeplads, hed det i afgørelsen i oktober.

I afgørelsen tog Miljø- og Fødevare klagenævnet ikke konkret stilling til DN's øvrige klagepunkter, blandt andet at DN mener, at det konkret bør undersøges, hvordan motorsportsbanen vil påvirke fuglelivet og det øvrige dyreliv i området samt eventuelle kulturhistoriske minder.

Alene risikoen for forurening af grundvandet i området var grund nok til, at projektet ifølge Naturklagenævnet skal miljøvurderes, hvis/når sagen genoptages.