Wolmer tog nogle omveje, før han blev kørelærer

Wolmer tog nogle omveje, før han blev kørelærer
Wolmer Larsen, der netop er fyldt 70 år, fortsætter lidt endnu som kørelærer, men glæder sig til at få mere fritid. Foto: Holger Larsen
DAGENS NAVN | ABONNENT | 27. SEP 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
DAGENS NAVN | ABONNENT
27. SEP 2023 • 05:30

Wolmer Larsen kom først i moden alder på rette hylde som kørelærer. Han er netop fyldt 70 år og er stadig aktiv med Bornholms Køreskole – i hvert fald lidt endnu.

Hvor kommer du fra?

– Jeg kommer fra Bolbyvej i Klemensker, hvor jeg voksede op sammen med en søster.

– Jeg gik i Klemensker Centralskole i næsten ni år. Jeg var ikke så meget for skolen, men mest til fodbold. Jeg skrev en gang i min søsters poesibog, at jeg ville være professionel fodboldspiller. Det blev jeg nu aldrig.

Hvad har du lavet, før du blev kørelærer?

– Jeg gik ud af skolen i 9. klasse og var på sommerferie hos min fætter i Jylland. Men før ferien var slut, ringede min far og sagde, at jeg skulle rejse hjem dagen efter, fordi jeg skulle starte i tømrerlære hos Hasle Savværk & Snedkerforretning. Der var ikke noget med, at "det vil jeg ikke". Dengang gjorde man, hvad der blev sagt.

– Jeg startede i lære 1. august 1969 og endte med at være i virksomheden i 11 år. Jeg var derefter på Bornholms Limtræsfabrik. Jeg tog stort kørekort og blev chauffør hos Fridolf & Bidstrup og siden chauffør og altmuligmand på Sydhavnens Motorværksted. Jeg var derefter i 10 år på kommunens materielplads, først på Bellmannsvej og derefter på Sandemandsvej i Rønne.

Hvordan gik det til, at du blev kørelærer?

– Man far, Svend Aage Larsen, havde flere gange opfordret mig til at starte som kørelærer sammen ham.

– Han fik lokket mig til det, og i 1996 begyndte jeg at læse på Dansk Kørelærerskole. Det tog mig 14 måneder at blive kørelærer til både bil og motorcykel. Jeg anskaffede en stor skoletavle, som vi fik skruet op på væggen i vores stue. Så kunne jeg stå og øve mig i at undervise vores gæster i trafik.

– Det var jo i en lidt sen alder, at jeg var startet på at læse, når jeg nu ikke havde været særlig boglig i skolen – bortset fra, at jeg var god til dansk og regning.

Har du fortrudt, at du kom så sent i gang som kørelærer?

– Jeg ved ikke, hvorfor jeg ikke startede tidligere som kørelærer, for nu har jeg været det i 26 år og synes, at det er et godt arbejde.

– Når jeg tænker tilbage, kan jeg se, at det er "mig" at være kørelærer. Jeg er, uden at prale, rimelig god til det her arbejde.

Jeg var vel nogenlunde som tømrer, men det var ikke "mit" arbejde. Det var noget, jeg blev kastet ud i.

– Jeg har kørt bil hjemme på markerne, siden jeg var 8-10 år, og jeg har kørt knallert, siden jeg var 10 år. Så det lå mig i blodet.

– Man kan ikke stille alle tilfreds, men jeg får næsten udelukkende positive tilkendegivelser fra mine elever, når de har taget deres kørekort, og det er rigtig dejligt.

Hvordan var det at arbejde sammen far og søn?

– Det slog gnister ind imellem. Han var af den gamle skole, men jeg lærte alligevel meget af ham, og vi havde blandt andet nogle fantastiske ture sammen, når vi tog elever med over for at køre på motorvej.

– Han trappede langsomt ned, og så havde han kaffe og madder med saltstegte sild klar, når jeg kom hjem til frokost. Da far stoppede i en alder af 86 år i 2012, havde han været kørelærer i 46 år.

Hvad er det for eksempel, at du har lært af din far?

– Hans ro, og at det ikke altid behøver at være fuldstændig stringent. Hvor vi andre finder et stille og roligt sted at lære eleven at lave en parallelparkering, kunne han finde på at køre ned på Havnebakken i Rønne og holde midt på bakken, og så skulle eleven bakke op ad bakke for at parkere. Han tog det ikke så højtideligt.

– Jeg har lært mange ting af ham, som jeg efterhånden har taget i brug.

Nu er du lige fyldt 70 – har du tænkt dig at fortsætte lige så længe som din far?

– Nej. Det har jeg ikke. Jette så gerne, at jeg stoppede, og det var meningen, at jeg ville stoppe, før jeg blev 70. Men så havde jeg lovet nogle, at de kunne tage kørekort hos mig, og jeg har lovet andre at oprette et motorcykelhold til efteråret. Om jeg stopper, når jeg har taget forårsholdet – det er svært at sige.

– Men jeg fortsætter i hvert fald ikke i det tempo, jeg har haft. Jeg må også indrømme, at det er blevet mere besværligt, efter at Færdselsstyrelsen har overtaget afviklingen af køreprøverne fra politiet. Hvor vi før i tiden kunne give en bilist kørekort i løbet af tre måneder, tager det nu fire-fem måneder, fordi det tager så lang tid at komme til prøve.

 

Hvad skal der ske med Bornholms Køreskole, når du stopper – er der en tredje generation klar til at afløse?

– Nej, desværre. En køreskole er heller ikke til at sælge, så jeg regner med på et tidspunkt at sætte Bornholms Køreskoles ejendom i Rønne til salg.

Hvad laver du i din fritid?

– Jeg har ikke haft meget fritid. Jeg håber at komme ud i min gamle jolle og måske pirke en enkelt torsk, for det har vi trods alt lov til, og så glæder jeg mig til at komme ud på lidt flere jagter, end jeg har haft tid til i mange år.

Wolmer Larsen

Er netop fyldt 70 år.

Fra Klemensker, bor i Hasle sammen med sin hustru, Jette.

De har to børn og tre børnebørn.