Tidligere kommandant fylder 75

Tidligere kommandant fylder 75
Henrik Frost Rasmussen, tidligere kommandant på Bornholm, fylder 75 i dag. Arkivfoto: Allan Rieck
NOTITS | ABONNENT | 17. MAJ 2023 • 10:52
NOTITS | ABONNENT
17. MAJ 2023 • 10:52

Tidligere kommandant Henrik Frost Rasmussen, Rønne, fylder i dag, 17. maj, 75 år.

Henrik Frost Ramussen er fra København og blev uddannet fra Hærens Officerskole i 1976. Den tidligere oberst er højt dekorereret og har blandt andet tjent som operationschef ved 1. Sjællandske Brigade, bataljonschef ved Danske Livregiment i Vordingborg og været chef for Hærens Operative Kommandos personaleafdeling, inden han blev kommandant på Bornholm i 2000. Dertil har Henrik Frost Rasmussen været aktiv Venstre-politiker hele sit liv. I 2014 stillede Henrik Frost Rasmussen op til valget til Europaparlamentet, men kom ikke ind.

Henrik Frost Rasmussens første opgave som kommandant på Almegårds Kaserne var nedlæggelsen af Bornholms Værn. Nedlæggelsen var en følge af forsvarsforliget i 2000. Antallet af militære og civilt ansatte på kasernen blev i den forbindelse reduceret med cirka 400 personer – heraf 240 værnepligtige.

I dag uddannes to eskadroner fra opklaringsbataljonen på Almegård Kaserne ogg ved seneste forsvarsforlig blev det vedtaget, at denne bataljon skal udvides med en tredje eskadron.

I et interview i Bornholms Tidende i 2022 gav Henrik Frost Rasmussen sin mening til kende om den kommende udvidelse.

– Jeg synes, det er en god idé. Jeg enig i, at der ikke er nogen trussel om en egentlig krig herovre, men vi ser, at der i højere grad laves hybrid krig med sabotage og den slags. Vi hører for eksempel om droner andre steder. Derfor er det en anden form for krig, hybrid krig, vi taler om. Der vil det være godt at have et beredskab til at sætte ind, hvis der sker noget, ligesom det vil være godt at have nogle flere styrker på vandet og i luften, udtalte Henrik Frost Rasmussen dengang.

Ikke målettet mod Bornholm

Siden da har der været fire eksplosioner på undersøiske gasledninger tæt på Bornholm, og lørdag mærkede beboerne på østsiden en række uforklarlige rystelser og brummelyde, som muligvis kan stamme fra militære overlydsfly.

Henrik Frost Rasmussen vil imidlertid ikke kaste sig ud i løse teorier om de usædvanlige hændelser.

– Det kan være alt muligt, det kan være tilfældigt. Jeg tror ikke, det var direkte målrettet mod Bornholm, siger den tidligere kommandant.

De fire eksplosioner på Nordstream-ledningerne i september 2022 var til gengæld planlagte, mener Henrik Frost Rasmussen.

– Den slags sker ikke tilfældigt. Men om det var russerne, det vil jeg ikke udtale mig om.

Henrik Frost Rasmussen er kommandør af Dannebrogsordnen og er tillige dekoreret af Nato for tjeneste på Balkan. Han har tre voksne sønner med hustruen Kirsten Rasmussen og syv børnebørn, alle bosat på Sjælland.

Fødselsdagen fejres under private former i hjemmet i Rønne.