'Skateboarding er kultur og livsstil. Det har indflydelse på rigtig meget af det, jeg laver, tænker og gør'

'Skateboarding er kultur og livsstil. Det har indflydelse på rigtig meget af det, jeg laver, tænker og gør'
Keld Aabjørn. Foto: Berit Hvassum
DAGENS NAVN | RØNNE | ABONNENT | 1. JUL 2021 • 05:59
Julia Aka Wille
Journalist
DAGENS NAVN | RØNNE | ABONNENT
1. JUL 2021 • 05:59

Keld Aabjørn har stået på skateboard i over 30 år og det, der startede som en hobby, blev senere gjort til en levevej. Han har sammen med vennerne Frederik og Esben bygget skateramper verden over – fra Grønland til Færøerne til New York til Bornholm. De bygger lige nu ramper ved den gamle remise i Rønne.

Hvad arbejder du med til daglig?

– Jeg arbejder med at bygge skateparks, og så arrangerer jeg også en af verdens største skateboardkonkurrencer. Så alt, hvad jeg laver drejer sig faktisk om skating.

Du har skatet i 34 år – hvad betyder skateboarding for dig?

– Jeg er lige ved at sige alt. Det er jo en kultur og en livsstil, så det fylder rigtig meget i mit liv og har gjort det længe. Det har indflydelse på rigtig meget af det, jeg laver, tænker og gør. Og det er ikke kun det at stå på et skateboard – det er musik, den grafiske verden og rejser, der omhandler skate. Det betyder rigtig meget, også professionelt, fordi jeg er så privilegeret, at jeg har kunnet gøre det til en levevej.

Hvordan blev det til en levevej?

– Det startede, da jeg i sin tid blev ansat i Copenhagen Skatepark. Der gik jeg og byggede lidt på ramperne, så blev Frederik og jeg kolleger, og senere kom Esben til. Når ramperne skulle bygges om, fik vi guruer fra USA over, der oplærte os i at bygge ramper, og derfra tog det fart, og i dag lever vi af at bygge skateramper.

Hvordan foregår en skatekonkurrence?

– Det er store events, der er kulturelle såvel som sportslige. Konkurrencer i København gør meget ud af fremhæve byen og den tilgang til livet, man har som skateboarder, nemlig at alt er tæt på alt, når man skater. Jeg har før deltaget i konkurrencer, men gør det ikke længere. Jeg er 46 år, og et hårdt skateboard liv har sat sine spor på min krop. Jeg har pådraget mig en masser skader gennem årene og blevet opereret i den ene ankel syv gange. Men jeg skater stadig, bare ikke på det plan. I dag nyder jeg at hjælpe professionelle skatere, som kan komme og shine på et skateboard, mens vi andre kan heppe på dem. Og konkurrencerne kan også være inspiration for de unge, fordi det viser, at de godt må drømme og turde at håbe på, at det kan lade sig gøre at blive god på et skateboard.

Hvilke råd har du til en ung skater?

– For det første skal man skal være utrolig modig, have en stor tro på sig selv og ikke være bange for at blive til grin og falde de mange første gange. Skating er virkelig svært, men også givende i sidste ende. Skateboarding skaber et fællesskab, for det er ligegyldigt, hvor end du går – hvis du har et skateboard under armen, så får du nye venner.

I har efterhånden bygget skateparks verden over – kan du nævne en opgave, der var vildere end de andre?

– Det er virkelig svært at vælge. Jeg var så heldig at være med til at bygge en skatepark i Grønland, hvor naturen er virkelig fantastisk, og jeg faldt pladask for landet. Så har vi bygget på Færøerne, der var lige så fantastisk. Vi har også bygget en skatepark i upstate New York for en rigmand, som også var fuldstændig vanvittigt, fordi det hele var så ekstravagant.

Hvad laver du i fritiden, når du ikke skater?

– Jeg surfer også rigtig meget. Så har jeg en dreng på ni år, der tager en masse af min tid. Han skater også, så det har vi sammen. Surfing og skateboarding ligger meget tæt på hinanden, da skating stammer fra surfing. Jeg startede dog med at skate og lærte først som 26-årig at surfe.

Er det din første gang på Bornholm?

– Jeg har været her før og kan godt lide Bornholm. Jeg synes, vi møder virkelig mange søde mennesker, som er nysgerrige på skateparken og synes, at det spændende, at der sker noget nyt.

 


Keld Aabjørn

46 år

Rampebygger og eventmager

Bor i Svendborg, opvokset i Tåsinge

Gift og far til dreng på ni år