Nyuddannet mekaniker ser frem til stort eventyr i USA

Nyuddannet mekaniker ser frem til stort eventyr i USA
Mark Jensen.
DAGENS NAVN | RØNNE | ABONNENT | 28. DEC 2021 • 05:30
Berit Hvassum
Journalist
DAGENS NAVN | RØNNE | ABONNENT
28. DEC 2021 • 05:30

Mark Jensen har netop bestået svendeprøven som personvognsmekaniker med et flot 10-tal og er udlært hos Citroën i Stenseby. Til næste år skal glæden ved biler bruges på et roadtrip i USA sammen med en ven.

Hvorfor valgte du at blive personvognsmekaniker?

– Det startede faktisk med, at jeg ville være tømrer, da jeg gik i folkeskole. Jeg har altid elsket at arbejde med mine hænder og har selv bygget mange forskellige ting i træ. Jeg har dog altid interesseret mig meget for biler og generelt bare alt, som har en motor. Mens jeg gik i 10. klasse på privatskolen i Rønne begyndte jeg at blive mere interesseret i mekanikerfaget. Det endte så med, at jeg valgte mekaniker i stedet for tømrer.

Du fik et 10-tal i din svendeprøve. Hvilken opgave skulle du løse?

– På den første dag skulle jeg lave et stort serviceeftersyn på en Opel Corsa og rette op på eventuelle fejl. Undervejs i servicen kom censor og snakkede lidt teori i forhold til det, jeg nu var i gang med. På den anden dag lød opgaven noget a la "motoren kan ikke starte. Udskift defekte komponenter". Det tog ikke lang tid at finde ud af, hvad fejlene var. Men igen kom censor og stillede spørgsmål til de ting, jeg lige stod og arbejdede med. Han ville se, hvordan jeg udmålte om en tændspole virkede, og hvordan signalet så ud på et oscilloskop. Vi snakkede også om forurening, lovkravene og meget mere.

Hvor lang tid tog prøven?

– Begge dage havde vi seks timer til at klare opgaverne og snakke teori.

Var du nervøs?

– Ikke så meget i dagene op til prøverne. Men til den første prøve var jeg da en smule nervøs. Anden prøve tog jeg det ganske roligt, for nu kendte jeg censor og var forberedt på, hvordan det ville foregå.

Ejer du selv nogle biler?

– Ja det gør jeg. Jeg ejer tre biler lige pt. og alle sammen med plader på. Jeg har en Opel Omega, som var den første bil, jeg købte. Så har jeg en Volvo S70 fra 1997 og en Kia Ceed, som jeg købte til næsten ingen penge, da bagbroen var knækket. Den har jeg så selv sat i stand og bruger den som hverdagsbil lige nu, men sælger den og min Opel, før jeg tager til USA.

Har du en favoritbil?

– Af alle de biler, jeg ejer, er min Volvo min favorit. Jeg er kæmpe Volvo-fan og har altid drømt om at eje en Volvo. Og da jeg så, at den her kom til salg, så måtte jeg bare have den. Så jeg tog min klassekammerat med til København i min Opel for at hente Volvoen. Den kører bare superfantastisk. Den er lidt dyr i brændstof, da den har en stor motor, men for mig er det pengene værd. Det er ikke min drømmebil, dem er der dog nogle stykker af, blandt andet Volvo 850 T-5R, Datsun 240 og gamle amerikanerbiler.

Hvad skal fremtiden bringe?

– Planen er, at jeg bliver hos Preben (ejer af Citroën i Stenseby, red.). Han kom vel for cirka et år siden og spurgte, om jeg havde nogle planer, når jeg er udlært. Og det har jeg. I starten af 2022 tager jeg cirka 2,5 måneder på roadtrip i USA med min bedste ven. Preben spurgte, fordi han og min værkfører gerne vil beholde mig. Og det har jeg sagt ja til. De tilbød så, at jeg kunne videreuddanne mig til diagnosetekniker, som jeg også har sagt ja tak til. Men nu skal jeg lige en tur til USA, før jeg starter på den uddannelse.

Har I lagt en rute til jeres roadtrip?

– Vi starter med cirka fem dage i Miami i Florida, hvor vi lejer en SUV. Derefter tager vi op til North Carolina langs kysten, da jeg har været der før og har nogle venner, som jeg gerne vil møde igen. Herefter tager vi til Chicago, som vi har cirka tre uger til at nå til. Efterfølgende tager vi helt op nordpå i North Dakota og i et roligt tempo mod sydvest til blandt andet Yellowstone og Salt Lake City. Til sidst ender vi i Los Angeles i Californien, hvor vi skifter til en "muskelbil" og bor på hotel i en-to uger, da der også skal være plads til lidt luksus.

Hvad ønsker du at opleve?

– Turen kommer mest til at handle om den meget forskelligartede natur som for eksempel Yellowstone og mange andre nationalparker. Men også den anderledes kultur, som amerikanerne har og det at møde andre mennesker. Jeg elsker selv at møde nye mennesker og bare snakke. Måske bliver man friends for life, det ved man aldrig. Jeg har for eksempel en rigtig god veninde i Rumænien, som jeg besøgte i august, og vi tog også på roadtrip sammen. Hun kommer til Danmark her til foråret, hvor vi kører lidt rundt i Danmark og også tager en tur til Bornholm.

Hvad siger din familie til din kommende tur?

– Min mor er meget nervøs for, at der sker noget, og at jeg kommer til skade. Men hun er også vildt spændt og stolt, også min far. Min storebror er meget spændt og synes, det er mega sejt, at jeg gør det.

 


Mark Jensen

22 år.

Han bor i Rønne.

Er udlært hos Citroën i Stenseby.

Har en storebror på Sjælland.