Ny forstander vil have flere end 100 elever

Ny forstander vil have flere end 100 elever
– Bornholms Efterskole ligger helt fantastisk, og så har det jo nogle linjer som tiltrækker unge mennesker, og som giver mening i det samfund, vi lever i, siger Linda Matzen. Arivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 11. NOV 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
11. NOV 2022 • 05:30

Linda Matzen er ny forstander på Bornholms Efterskole efter tre år, hvor de har delt forstander med Bindernæs Efterskole. Hun har ingen erfaring fra skoleverdenen, og hun håber, at efterskolen kan komme op på 110 elever.

 

I foråret i år flyttede 54-årige Linda Matzen til Bornholm. Her bor nemlig hendes datter, svigersøn og deres barn, og så havde hun brug for, at der skulle ske noget nyt i hendes liv.

– Jeg havde besluttet mig for, at jeg ville lægge mit liv lidt om, forstået på den måde, at jeg altid har haft et arbejde, som krævede mange timer hver uge og som krævede en masse rejseri, så jeg var aldrig rigtig hjemme, fortæller hun.

Hun valgte derfor at bosætte sig på Bornholm, og her startede jagten på et job, der både gav faglige udfordringer, men som også havde nogle sider, der var lidt mere berigende. Og så blev jobbet som forstander på Bornholms Efterskole slået op – og den stilling valgte hun at søge.

– Det er vigtigt for mig, at jeg vil have hele min hverdag til at fungere på Bornholm, og så synes jeg, at det her lød som en spændende stilling.

Selvom hun ikke tidligere har haft noget med efterskolen at gøre, og faktisk heller ikke med skoleverdenen i det hele taget, så er hun meget spændt på at skulle arbejde med unge mennesker og at være med til at give dem noget almen dannelse og at tale fremtid og udvikling med dem på efterskolen.

– Bornholms Efterskole ligger helt fantastisk, og så har det jo nogle linjer som tiltrækker unge mennesker, og som giver mening i det samfund, vi lever i.

Hun bruger naturen meget i sin hverdag – både som vinterbader i Østersøen og på mountainbike i skoven, og så har hun også kastet sig over Team Rynkeby-projektet, hvor hun er med i styregruppen.

 

Linda Matzen er ny forstander på Bornholms Efterskole. Privatfoto

 

Lagt en fornuftig linje

Linda Matzen bliver forstander i stedet for Finn Pedersen, som de seneste tre år har fungeret som forstander for både Bindernæs Efterskole på Lolland og for Bornholms Efterskole. Skolen var nemlig tæt på at lukke på grund af økonomiske vanskeligheder, og det førte til en omstrukturering i ledelsen.

– Den kedelige udvikling er blevet stoppet, og nu er der flere elever end nogensinde, og man har i det hele taget fået lagt en linje, der er fornuftig, forklarer Linda Matzen, som har en forventning om, at skolen fortsætter sin gode og positive udvikling med hende i spidsen.

– Det kunne være rigtig spændende at se, om vi kunne blive over 100 elever. Lige nu er vi 70 elever, men jeg vil gerne være med til at gøre skolen klar til at rumme 110 elever, siger hun.

Og så ser hun også frem til at være inde over ombygningen af Villa Nova, som efterskolen for nylig har købt og gået i gang med at restaurere, så den kan benyttes til undervisning.

– Det er et spændende projekt, jeg er blevet kastet ind i. Vi håber, at det med tiden kan være et sted, hvor også aftenskoler eller kulturtilbud kan foregå i de her dejlige faciliteter.

Selvom den nye forstander ikke tidligere har haft sin gang indenfor skoleverdenen, så har hun en del ledelseserfaring, og med den i rygsækken vil hun lære mere om undervisning og hvad det indebærer at arbejde med unge menneskers skolegang.

– Uanset om man arbejder med sundhed, som jeg har arbejdet med tidligere eller med læring og skolevæsenet, så handler det om kvalitet. De unge mennesker, der har et ophold her, de skal komme ud med et eksamensbevis i hånden og de skal have en god kvalitet af undervisning. Det handler om faglighed.

Hun vil ikke udelukke, at man kan finde hende bag et kateder, hvis der bliver brug for det, men det er ikke hendes første prioritet.

– Jeg glæder mig personligt til at udvikle efterskolen og arbejde med de ledelsesmæssige problematikker, der altid er i en organisation af en vis størrelse, fortæller hun.

Ingen skoleerfaring

Selvom den nye forstander ikke har særlig meget erfaring med skole og undervisning, så havde hun noget andet, som var vigtigere, da der skulle ansættes.

– Der var også ansøgere som havde meget pædagogisk erfaring, og ikke så meget ledelsesmæssig erfaring, men på skolen har vi en utrolig stærk pædagogisk stab og en souchef som også er utrolig dygtig på det område. Derfor valgte vi en kandidat, som havde et utrolig stærkt ledelsesmæssigt cv og det økonomiske overblik, som vi har brug for, fortæller Jesper Holm, som er formand for bestyrelsen for Bornholms Efterskole.

Han er begejstret for den nye forstander, omend han er klar over, at læringskurven bliver stejl i forhold til at tilegne sig viden indenfor det pædagogiske felt. Og så er det vigtigt for ham at understrege, at det også er et farvel til en forstander, som efterskolen har været rigtig glad for.

– Det er vigtigt at sige, at vi har været rigtig glade for Finn Pedersen og samarbejdet med Bindernæs, som vi også forventer at fortsætte på en anden måde, men det har hele tiden været målet, at når vi havde økonomi til det, så skulle vi have vores egen forstander.

Og økonomien har det meget bedre nu, end den havde for tre år siden, da skolen var lukningstruet.

– Vores økonomi og drift har været under tilsyn af STUK (Styrelsen for Undervisning og Kvalitet red.), som vi også har sparret med i ansættelsesprocessen. Men de holder ikke øje med os mere, fordi vi har fået økonomien i orden nu, fortæller han.

Han ser frem til at småproblemer, der skal vendes med forstanderen, for fremtiden kan løses fra dag til dag, fordi forstanderen er på skolen hver dag, og så er han desuden glad for, at det er lykkedes at ansætte en person, som allerede bor på Bornholm.

– Det er da praktisk, at den nye forstander allerede har hus og barnebarn her, og at hun allerede har taget beslutningen om, at hun vil bo på Bornholm.

Det var dog ikke den faktor, der var den afgørende, da jobbet blev tilbudt, understreger han.

 

 

Linda Matzen

54 år, bachelor i Sundhed og Ernæring og forskellige uddannelser indenfor bestyrelsesarbejde, MBA-uddannelse.

Har senest været administrerende direktør i Alles Lægehus, som sidste efterår varslede åbningen af en lægepraksis i Rønne, som aldrig blev til noget.

Født og opvokset i Dragør, tæt på København, men flyttede i foråret til Bornholm og bor nu i Rønne.

Har to børn og et barnebarn.

 HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?