'Leret giver uanede udtryksmuligheder og at kunne skabe keramiske værker tiltaler mig'

'Leret giver uanede udtryksmuligheder og at kunne skabe keramiske værker tiltaler mig'
Christina Schou Christensen. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 23. MAR 2021 • 09:57
Lisbet Holst
Journalist
| ABONNENT
23. MAR 2021 • 09:57

DAGENS NAVN: Christina Schou Christensen. Den bornholmske keramiker er i færd med at etablere værksted og showroom i Nexø

Hvad er din baggrund?

– Jeg tog afgang fra Designskolen i Nexø i 2011. Før det er jeg uddannet lærer, cand.it og arbejdede i DR Ung i otte år.

Hvorfor var det netop keramik du valgte at arbejde med?

– Leret giver uanede udtryksmuligheder, og at kunne skabe keramiske værker selv – helt fra bunden – tiltaler mig. Jeg skulle ikke have en eller anden proces, som jeg ikke selv kunne styre, men at være herre over tilblivelsen af et objekt eller en brugsgenstand var meget tiltrækkende.

– Det med keramikken går helt tilbage til, da min mor tog mig med til Kampeløkken i Allinge, da jeg var barn, hvor jeg så mangfoldigheden i keramiske udtryk. Jeg blev meget fascineret af Lenny Goldenbergs keramiske bøger, Haico Nitzsches t-shirts og tasker lavet i ler og Evelyn Novals kopper med en lille frø i bunden.

Du arbejder meget med glasurerne. Hvorfor netop det fokus?

– En oplevelse på en aftenskole for mange år siden, hvor glasuren artede sig helt uforståeligt fantastisk, gav mig blod på tanden. Da jeg startede på skolen i Nexø, indså jeg, at der ikke var tid nok i resten af mit liv til at udforske alt det glasur, jeg gerne ville.

Hvad inspirerer dig især i dine arbejder?

– Selve de keramiske processer, det våde ler, det plastiske ler, det tørre glasur, der lige er sprayet på eller den sirupslignende smeltede glasur i ovnen, inspirerer mig, og resultater af eksperimenter er af stor inspiration. De kan vise mig muligheder, som jeg ikke selv kunne tænke mig til.

Hvad betyder det for dig at blive medlem ad ACAB?

– Jeg har altid holdt øje med ACAB og set deres udstillinger. Og nu hvor jeg er flyttet til Bornholm, er jeg meget glad for at være medlem og blive set som en del af den bornholmske kunsthåndværkertradition. Jeg har planer om at tilbyde længerevarende kurser, så hvis man er interesseret, så hold øje med min instagram: christina_schou_christensen. Man er altid velkommen til at kigge forbi på mit værksted. Mine værker er repræsenteret hos Bettina Køppe, som til foråret åbner galleri i Rønne. i slutningen af marts åbner Grønbechsgård en udstilling med de nye medlemmer af ACAB.

Du er ved at etablere værksted på Bornholm. Hvorfor netop Bornholm?

– Jeg er bornholmer, og derfor var det et naturligt valg, især nu da jeg har to små børn. Dernæst faldt valget i god tråd med, at jeg også underviser på Det Kongelige Akademi, som Glas og Keramikskolen i Nexø nu hedder. Med Bornholm som World Craft Region og med de kollegaer jeg har på øen, så var det, også for mit arbejdsliv, et oplagt valg at slå mig ned her på ønskeøen.

– Jeg var i sin tid med til at at starte keramikfabrikken i Nexø, og jeg var årsagen til, at den kom til at ligge her på Bornholm. Jeg delte værksted med en gruppe keramikere i København, og vi ville starte en produktionsenhed, hvor keramikere kunne få produceret lokalt i stedet for at sende produktionen til Kina. I den forbindelse sagde jeg, at det ville give god mening at placere fabrikken på Bornholm, som netop har en lang historie med keramikfabrikker. Og sådan blev det. Sidenhen er fabrikken overgået til anden ejer, som kører videre med ø-koppen, som den første ejergruppe satte i produktion.

 


Christina Schou Christensen

Født i 1973

Voksede op i Knudsker og Rønne.

Hun har boet i København og vendte tilbage til Bornholm i 2018 sammen med sin familie. Hun bor i dag i Svaneke og har CSC Keramik, værksted og showroom, på Værftsvej 6 i Nexø og er nyt medlem af ACAB (Arts & Crafts Association Bornholm red.)