Johnny fik østersøtorsken rundt i verden

Johnny fik østersøtorsken rundt i verden
Michael Andersen, HR-direktør hos Espersen, overrakte Dronningens Belønningsmedalje til Johnny Nilsson (th), der er stoppet efter 44 år i den bornholmske fiskekoncern. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 23. SEP 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
23. SEP 2023 • 05:30

Tidligere speditionsleder i A. Espersen A/S, Johnny Nilsson, har fået Dronningens 40 års belønningsmedalje.

Johnny Nilsson har været med i halvdelen af den store bornholmske fiskekoncern A. Espersen A/S’ levetid, og historierne er mange fra 44 års ansættelse i virksomheden, da Johnny fredag mødes med nogle af sine tidligere kolleger.

Det foregår i kontorbygningen på Sydhavnsvej i Rønne. Anledningen er, at virksomhedens HR-direktør Michael Andersen er kommet for at overrække Johnny Nilsson Dronningens 40 års belønningsmedalje med krone.

Michael Andersen roser Johnny Nilsson for at have været en god repræsentant for Espersen og for at leve op til mottoet "vi siger, hvad vi mener, og gør hvad vi siger".

– Du har altid været meget hjælpsom og også været kendt for at at have din egen mening – i en god betydning, siger Michael Andersen blandt andet ved overrækkelsen, hvor han ridser noget af historien op.

– Du har været igennem en megastor udvikling. Du sørgede for, at østersøtorsken kom ud i den store verden. Du var med, da russerskibene kom, og du har været god til at presse leverandørerne til at få gode priser, siger Michael Andersen.

Fragt til billigste pris

Johnny Nilsson er kontoruddannet på Bornholms Andelsmejeri, derefter var han i seks år hos vognmand Ole Holm, inden han i 1979 startede hos Espersen.

– Jeg troede, at det med papirarbejdet ville være nogenlunde det samme, selv om det kom til at handle om skibe i stedet for lastbiler. Men det er det ikke, fandt jeg ud af, fortæller Jonny Nielsen om sin start hos Espersen.

– Det var dengang, der skulle 75 mand til at laste et skib. Så fandt man ud af at løfte en truck om bord på skibet, og så kunne man nøjes med 25 mand. Så kom containerne, og man kunne nøjes med færre endnu.

Johnny Nilssons kontrakt med Espersen fortalte ganske kort og enkelt, hvad han var ansat til: At købe fragt til billigste pris for Espersen.

– Det lyder nok lidt som pral, men i 2017 var prisen per kilo på fragten af vores McDonald’s-produktion til Paris lavere end den var, da jeg startede i 1979. Man skal være kreativ for at få tingene til at lykkes. Kan man få et ton eller to mere på til samme pris, er der gevinst. Det er det det handler om, siger Johnny Nilsson.

Han kendte ikke vejen

Johnny Nilsson har rejst meget til Polen og Litauen i forbindelse med Espersens virksomheder dér og haft samarbejde med polske og litauiske vognmænd.

Her er det, at en af historierne popper op. Nemlig om den litauiske chauffør, der i 2008 med lastbil og anhænger forvildede sig ind ad Grønnegade i Rønne og fortsatte ad Lillegade, hvor vogntoget satte sig godt og grundigt fast under tagkonstruktionen på tre-fire huse.

– Bornholms Tidende bragte historien på forsiden med billedet af lastbilen, hvor der på siden står "We know the way" (vi kender vejen). Det fik vi siden mange grin ud af, når jeg var på besøg i Litauen, husker Johnny Nilsson.

I de sidste år i virksomheden kom Johnny Nilsson til at stå for udlejning af Espersens ejendomme og vedligeholdelse af udearealer.

– På et tidspunkt fandt man ud af, at vi jo havde en virksomhed i Hirtshals, Rahbek Fisk, som var lukket. Så tog jeg af sted og lejede den ud til forskellige virksomheder. Senere fik jeg den solgt. Jeg har også formidlet salg af forskellige bygninger på Bornholm – gamle isværker og fiskemodtagelser, som ikke længere var i brug, fortæller Johnny Nilsson.

Børn og børnebørn

Johnny Nilsson stoppede hos Espersen med udgangen af februar 2023 for at gå på pension. Han er normalt en ivrig motionscyklist, men det lægger en dårlig ryg en dæmper på i øjeblikket.

Han er glad for at at have fået mere fritid, som han gerne bruger på familien. Lene og Johnny Nilsson har tre børn og seks børnebørn. De bor i henholdsvis Rønne, Frederiksberg og på Fyn.

– Dem skal vi nyde noget mere, og vi tager hellere af sted for at besøge børn og børnebørn, end vi tager til Grækenland, siger Johnny Nilsson.